Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.12.2020 - Comisia salută acordul privind o scutire esențială de TVA pentru vaccinuri și kituri de testare
ED Targoviste

Comisia a salutat adoptarea, ieri, 7 decembrie, a unor noi măsuri importante care vor permite statelor membre să scutească spitalele, medicii și persoanele fizice din UE de taxa pe valoarea adăugată (TVA) atunci când achiziționează vaccinuri împotriva coronavirusului și kituri de testare pentru depistarea acestuia.

Noile norme, adoptate în unanimitate de toate statele membre și bazate pe o propunere a Comisiei din 28 octombrie (ca parte a Comunicării privind măsurile suplimentare de răspuns la pandemia de COVID-19), sunt menite să ofere un acces mai bun și mai ieftin la instrumentele necesare pentru prevenirea, depistarea și tratarea coronavirusului.

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Acordul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că vaccinurile împotriva coronavirusului pot fi achiziționate fără TVA în întreaga UE. Îi felicit pe toți cei implicați pentru adoptarea extrem de rapidă a noilor norme, care vor contribui la ieftinirea atât a vaccinurilor, cât și a kiturilor de testare. Introducerea cu succes a acestor vaccinuri este esențială pentru ca Europa să depășească această pandemie: aceasta va fi prioritatea numărul unu pentru lunile următoare.”

Măsurile vor permite țărilor UE să instituie o scutire temporară de TVA pentru vaccinurile și kiturile de testare vândute spitalelor, medicilor și persoanelor fizice, precum și pentru serviciile conexe. În prezent, statele membre pot aplica cote reduse de TVA pentru vânzările de vaccinuri, dar nu pot aplica o cotă zero, în timp ce kiturile de testare nu pot beneficia de cote reduse. În temeiul directivei modificate, statele membre vor putea aplica fie cote reduse, fie cote zero, atât pentru vaccinuri, cât și pentru kiturile de testare, dacă doresc acest lucru. 

Pandemia de coronavirus a solicitat un răspuns extraordinar din partea autorităților în toate domeniile de politică. În prezent, Comisia își intensifică eforturile de pregătire pentru introducerea de noi vaccinuri în UE, în special în urma recentelor anunțuri inovatoare ale actorilor din sectorul farmaceutic la nivel mondial.

Politica fiscală și vamală a UE va continua să joace un rol esențial în asigurarea accesului la aceste materiale medicale esențiale, asigurând, în același timp, siguranța bunurilor care ajung pe piața internă.

Etapele următoare

Pentru a permite un răspuns imediat din partea statelor membre, normele se vor aplica din ziua următoare datei publicării lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acestea vor rămâne în vigoare până la sfârșitul anului 2022 sau până când se ajunge la un acord cu privire la propunerea Comisiei privind noile norme referitoare la cotele de TVA, în cazul în care acordul survine mai devreme.

Informații suplimentare

Știre TAXUD

Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE a Consiliului în ceea ce privește măsurile temporare privind taxa pe valoarea adăugată aplicabilă vaccinurilor împotriva COVID-19 și dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro aferente, ca răspuns la pandemia de COVID-19

Comunicare privind măsuri suplimentare de răspuns la pandemia de COVID-19 și comunicatul de presă privind recrudescența coronavirusului

Date de contact pentru presă

Daniel FERRIE

Telefon +32 2 298 65 00

Adresă daniel.ferrie@ec.europa.eu

Nerea ARTAMENDI-ERRO

Telefon +32 2 299 09 64

Adresă Nerea.ARTAMENDI-ERRO@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană