Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.01.2021 - Noul Bauhaus european: Comisia lansează faza de proiectare
ED Targoviste

Comisia a lansat astăzi, 18 ianuarie, faza de proiectare a inițiativei noul Bauhaus european, anunțată de președinta von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii. Noul Bauhaus european este un proiect economic, cultural și de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil și investițiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european.

Valorile fundamentale ale noului Bauhaus european sunt, prin urmare, sustenabilitatea, estetica și incluziunea. Scopul fazei de proiectare este de a folosi un proces de co-creare pentru a defini conceptul prin explorarea ideilor, identificarea celor mai urgente nevoi și provocări și de a crea conexiuni între părțile interesate. Ca un element al fazei de proiectare, Comisia va lansa, în această primăvară, prima ediție a premiului noului Bauhaus european.

Această fază de proiectare va conduce la lansarea, în toamna acestui an, a unor cereri de propuneri vizând concretizarea ideilor noului Bauhaus european în cel puțin cinci locuri din statele membre ale UE, prin utilizarea fondurilor UE la nivel național și regional.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Noul Bauhaus european este un proiect dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor. Avem nevoie de toate mințile creative: fie că e vorba de proiectanți, artiști, oameni de știință, arhitecți sau cetățeni, pentru ca noul Bauhaus european să fie un succes.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Odată cu noul Bauhaus european, ambiția noastră este de a dezvolta un cadru inovator pentru a sprijini, a facilita și a accelera transformarea ecologică prin îmbinarea sustenabilității cu estetica. Constituind o punte între lumea artei și culturii, pe de o parte, și lumea științei și tehnologiei, pe de cealaltă parte, vom garanta implicarea societății în ansamblul ei: artiștii noștri, studenții noștri, arhitecții noștri, inginerii noștri, mediul nostru academic, inovatorii noștri. Aceasta va declanșa o schimbare sistemică.”

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Noul Bauhaus european se referă la modul în care trăim împreună, la valorile noastre, la spațiile noastre comune de muncă și de recreere, la experiențele noastre colective și private. El este un proiect pentru toate regiunile și teritoriile din Europa. La promovarea soluțiilor accesibile, acesta ar trebui să contribuie la coeziunea socială și la soluționarea problemelor legate de locuințe. Dacă dorim să aducem o schimbare reală în jurul nostru – pentru o viață mai frumoasă și mai sustenabilă, trebuie să ne gândim la modul în care noul Bauhaus european poate face legătura între generarea de idei noi și punerea lor în aplicare în locuri fizice. Prin urmare, analizăm la nivelul întregii Comisii modul în care ar putea fi mobilizate instrumentele noastre pentru a lansa un prim set de acțiuni concrete ale noului Bauhaus european.”

Context

Noul Bauhaus european este o inițiativă creativă, care face să dispară granițele dintre știință și tehnologie, artă, cultură și incluziune socială, pentru ca designul să poată să găsească soluții la problemele de zi cu zi. 

Pe site-ul web dedicat, care e lansat astăzi, artiștii, proiectanții, inginerii, oamenii de știință, antreprenorii, arhitecții, studenții și toate persoanele interesate pot împărtăși exemple de realizări inspiratoare pentru noul Bauhaus european, ideile lor cu privire la modul în care ar trebui să arate și modul în care ar trebui să evolueze acesta, precum și preocupările lor și provocările cu care se confruntă.

Acesta constituie începutul unui proces inovator de co-proiectare. Organizațiile care doresc să depună mai multe eforturi ca să se implice în acest proces pot deveni „Partenerii noului Bauhaus european” răspunzând apelului lansat pe site.

În lunile următoare, Comisia va premia exemplele existente care reprezintă integrarea valorilor cheie ale inițiativei și care pot inspira discuțiile despre locurile în care trăim și despre transformarea acestora.

În următoarea etapă a inițiativei – faza de „punere în aplicare”, vor fi instituite cinci proiecte-pilot pentru a co-proiecta cu stil soluții noi, sustenabile și favorabile incluziunii. Obiectivul celei de-a treia faze – „de diseminare”, este de a răspândi ideile și conceptele care definesc noul Bauhaus european prin intermediul unor noi proiecte, al creării de rețele și al schimbului de cunoștințe, atât în Europa, cât și în afara acesteia.

Pentru informații suplimentare

Site-ul noului Bauhaus european & „noului Bauhaus european explicat”

Noul Bauhaus european pe Instagram(link is external)

Noul Bauhaus european pe Pinterest (link is external)

Date de contact pentru presă

Vivian LOONELA, Telefon +32 2 296 67 12

Adresă vivian.loonela@ec.europa.eu

Sinéad MEEHAN - VAN DRUTEN, Telefon + 32 2 298 40 94

Adresă sinead.meehan-van-druten@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană