Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
27.01.2021 - Resurse adiţionale de 47,5 miliarde EUR pentru cele mai defavorizate persoane, pentru a depăşi impactul social și economic al pandemiei
ED Targoviste

Parlamentul European a votat acordul politic la care au ajuns colegiuitorii cu privire la propunerea Comisiei de a furniza mai multe fonduri pentru sprijinirea celor mai defavorizate persoane din Europa în faza de redresare. Statele membre ale UE vor putea utiliza în curând fonduri din pachetul „Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei” (REACT-EU), care furnizează resurse suplimentare în vederea combaterii impactului social și economic al pandemiei de COVID-19, pentru programe finanțate din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

FEAD oferă deja alimente, îmbrăcăminte și alte tipuri de asistență materială de bază persoanelor care au cea mai mare nevoie de ele și finanțează activități de sprijinire a incluziunii sociale a acestora. În medie, din 2014, aproximativ 13 milioane de persoane beneficiază în fiecare an de sprijin din partea acestui fond. Potrivit unui raport al Federației Europene a Băncilor de Alimente, cererea înregistrată în băncile de alimente a crescut cu până la 50 % în comparație cu perioada anterioară pandemiei de COVID-19.

Comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat: „Trebuie să dăm dovadă de solidaritate față de persoanele care se confruntă cu sărăcia și cu excluziunea socială din cauza acestei crize și care au nevoie urgentă de asistență. Salut acest acord, care le va permite statelor membre să direcționeze măsurile de sprijin către cei care au cea mai mare nevoie de ele prin intermediul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD). Nu suntem cu toții egali în fața acestei pandemii, iar persoanele cele mai vulnerabile au mai mult de suferit. Acest acord este un semn clar că Uniunea Europeană continuă să fie alături de persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin.”

REACT-EU: fonduri suplimentare pentru a face față impactului social și economic al pandemiei de COVID-19

Instrumentul de redresare NextGenerationEU al UE, în valoare de 750 de miliarde EUR, include o sumă de 47,5 miliarde EUR pentru REACT-EU. Această inițiativă pune la dispoziție fonduri suplimentare pentru programele din cadrul politicii de coeziune aflate în curs de desfășurare și FEAD. Aceste fonduri pot fi cheltuite până la sfârșitul anului 2023, reducând astfel decalajul dintre răspunsul de urgență la criză și redresarea pe termen lung sprijinită de noile programe din cadrul bugetului pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

Țările UE dispun de flexibilitate pentru a decide modul în care distribuie resursele suplimentare din cadrul REACT-EU între diferitele fonduri. Majoritatea statelor membre intenționează să aloce o parte dintre aceste fonduri suplimentare către FEAD, ceea ce va permite programelor să ofere în continuare sprijin persoanelor care au cea mai mare nevoie de acesta.

Datorită modificării Regulamentului FEAD, rata de cofinanțare a UE poate ajunge acum până la 100 %, pentru a garanta că statele membre dispun de mijloace financiare suficiente pentru a pune rapid în aplicare măsuri de sprijinire a celor mai defavorizate persoane. În plus, în conformitate cu REACT-EU, 11 % dintre resursele suplimentare pentru anul 2021 vor fi prefinanțate.

Context

Pandemia de COVID-19 a exacerbat provocările existente și a pus în pericol furnizarea serviciilor sociale și a asistenței de bază, de exemplu din cauza scăderii finanțării și a deficitului de personal.

În aprilie 2020, Comisia modificase deja Regulamentul FEAD în cadrul pachetului Inițiativa plus pentru investiții în răspunsul la coronavirus (CRII+). Acest lucru a făcut posibilă furnizarea în condiții de siguranță a ajutorului alimentar și a asistenței materiale de bază, prin utilizarea bonurilor valorice și furnizarea echipamentelor de protecție precum măștile, mănușile și gelul hidroalcoolic pentru voluntari. Noul acord garantează posibilitatea injectării unor resurse suplimentare în fond.

FEAD aduce o schimbare reală pe teren: de exemplu, acesta a sprijinit furnizarea de pachete alimentare celor mai vulnerabile persoane, inclusiv persoanelor cu handicap și persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani, în timpul pandemiei de COVID-19 în BulgariaÎn Franța, fiecare a patra masă oferită de Restos du Cœur este finanțată de UE. În Portugalia, proiectul Casa de Misericordia din Lisabona, susținut de FEAD, sprijină lunar 1 200 de familii, oferindu-le pachete alimentare și măsuri de sprijin însoțitoare. FEAD finanțează, de asemenea, un program care oferă informații sanitare și sociale unui număr de 1 700 de cetățeni români deosebit de vulnerabili (inclusiv persoane fără adăpost și șomeri) care locuiesc temporar în Suedia.

Acordul politic referitor la modificarea FEAD a fost aprobat de Parlamentul European. În ceea ce privește Consiliul UE, acordul politic a fost confirmat de statele membre în cadrul Coreper și așteaptă acum aprobarea finală de către Consiliu.

Pentru mai multe informații

Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD)

Asistență în materie de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU)

Inițiativa plus pentru investiții în răspunsul la coronavirus (CRII+)

Date de contact pentru presă

Marta WIECZOREK

Telefon +32 2 295 81 97

Adresă marta.wieczorek@ec.europa.eu

Flora MATTHAES

Telefon +32 2 298 39 51

Adresă Flora.MATTHAES@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană