Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.01.2021 - Comisia lansează o dezbatere privind răspunsul la impactul îmbătrânirii populației
ED Targoviste

Comisia Europeană a prezentat ieri, 27 ianuarie, o carte verde prin care lansează o amplă dezbatere de orientare cu privire la provocările și oportunitățile pe care le cunoaște societatea în curs de îmbătrânire a Europei. Aceasta pune în discuție impactul acestei tendințe demografice pronunțate în întreaga noastră economie și societate și invită opinia publică să își exprime punctul de vedere, în cadrul unei consultări publice, cu privire la modul în care să i se răspundă. Consultarea publică va fi deschisă timp de 12 săptămâni.

Dubravka Šuica, vicepreședinta pentru democrație și demografie, a declarat: „Faptul că trăim o viață mai lungă și mai sănătoasă decât generațiile anterioare demonstrează succesul și puterea economiei noastre sociale de piață, dar aduce și noi provocări și oferă oportunități pe care trebuie să le avem în vedere. Prezenta carte verde va lansa o discuție cu privire la exploatarea întregului potențial al îmbătrânirii populației - a vectorilor inovării pe care îi prezintă aceasta, cât și cu privire la răspunsurile politice necesare.”

Cartea verde structurează dezbaterea privind îmbătrânirea populației aducând în discuție viteza și amploarea schimbărilor în societatea noastră și întrebările pe care trebuie ni să le punem cu privire la acest fenomen. Acest lucru include totul, de la promovarea unui stil de viață sănătos și a învățării pe tot parcursul vieții la consolidarea sistemelor de sănătate și de îngrijire pentru a putea răspunde nevoilor persoanelor în vârstă. Cartea verde subliniază necesitatea de a aduce mai multe persoane pe piața forței de muncă, evidențiază oportunitățile de creare de locuri de muncă și analizează impactul îmbătrânirii asupra carierelor, bunăstării, pensiilor, protecției sociale și productivității noastre.

Totodată, cartea verde adoptă o abordare bazată pe ciclul de viață, reflectând impactul universal al îmbătrânirii asupra tuturor generațiilor și etapelor vieții. Se subliniază, astfel, importanța găsirii unui echilibru just între formularea de soluții durabile pentru sistemele noastre de protecție socială și consolidarea solidarității între generații.

Numărul persoanelor în vârstă din UE va crește pe parcursul deceniilor viitoare. Astăzi, 20 % din populație depășește vârsta de 65 de ani, iar până în 2070 se estimează că proporția va fi de 30 %. În același timp, se estimează că proporția persoanelor cu vârsta de peste 80 de ani va crește de peste două ori, atingând 13 % în 2070. În mod similar, numărul persoanelor care ar putea avea nevoie de îngrijire pe termen lung va crește de la 19,5 milioane în 2016 la 23,6 milioane în 2030 și la 30,5 milioane în 2050 (UE-27).

Etapele următoare

Consultarea publică lansată astăzi este deschisă cetățenilor și organizațiilor interesate din toate statele membre, inclusiv de la nivel regional și local. Rezultatele consultării vor contribui la identificarea sprijinului necesar pentru cetățeni, pentru regiunile și comunitățile acestora. Pe baza rezultatelor, Comisia va examina posibilele răspunsuri de politică pentru a consolida eforturile statelor membre și ale regiunilor cu privire la abordarea problemelor legate de îmbătrânirea populației.

Context

Comisia a plasat demografia printre prioritățile agendei politice a UE. Raportul Comisiei din iunie 2020 privind impactul schimbărilor demografice a arătat că, în ultimii 50 ani, speranța de viață la naștere a crescut cu aproximativ 10 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Cartea verde privind îmbătrânirea populației este primul rezultat al acestui raport și lansează o dezbatere cu privire la principalele aspecte legate de îmbătrânirea populației în Europa. Ea va fi urmată de o viziune pe termen lung pentru zonele rurale care va analiza, în același timp, și chestiunea depopulării.

Pentru informații suplimentare

Cartea verde privind îmbătrânirea populației

Fișă informativă

Consultare publică privind schimbările demografice din UE – Cartea verde privind îmbătrânirea populației

Pagina web privind demografia

Date de contact pentru presă

Daniel FERRIE

Telefon +32 2 298 65 00

Adresă daniel.ferrie@ec.europa.eu

Sinéad MEEHAN - VAN DRUTEN

Telefon + 32 2 298 40 94

Adresă sinead.meehan-van-druten@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană