Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
12.03.2021 - Conferința privind viitorul Europei: Dialogul cu cetățenii pentru construirea unei Europe mai reziliente
ED Targoviste

Ieri, 10 martie, președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Portugaliei, António Costa, în numele Președinției Consiliului, și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, au semnat Declarația comună referitoare la Conferința privind viitorul Europei. Aceasta pregătește terenul pentru lansarea unei serii de dezbateri și discuții care le vor permite cetățenilor din toate colțurile Europei să își împărtășească ideile pentru a contribui la conturarea viitorului Europei.

Președintele Sassoli a declarat: „Astăzi marcăm un nou început pentru Uniunea Europeană și pentru toți cetățenii europeni. Conferința privind viitorul Europei va fi o ocazie unică pentru toți cetățenii europeni și pentru societatea noastră civilă de a contura viitorul Europei, un proiect comun pentru o democrație europeană funcțională. Vă invităm pe toți să vă implicați și să vă exprimați părerea pentru a construi ce va fi Europa de mâine: Europa TA.”

Prim-ministrul Costa a declarat: „Convocarea Conferinței privind viitorul Europei este un mesaj de încredere și speranță pentru viitor, pe care îl transmitem europenilor. Avem încredere că vom depăși pandemia și criza; avem speranța că împreună vom construi o Europă viitoare echitabilă, ecologică și digitală.”

Președinta von der Leyen a declarat: „Astăzi îi invităm pe toți europenii să se exprime. Să spună în ce Europă doresc să trăiască, să o modeleze și să își unească forțele pentru a ne ajuta să o construim. Așteptările cetățenilor sunt clare: își doresc să aibă un cuvânt de spus cu privire la viitorul Europei și la temele care le afectează viața. Și promisiunea noastră de astăzi este la fel de clară: îi vom asculta. Iar apoi vom acționa.”

Conferința își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în conturarea politicilor și a obiectivelor ambițioase ale UE, îmbunătățind astfel reziliența Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora. Conferința va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni pe temele care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi.

Declarația comună cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferință. Sunt menționate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Aceste teme corespund priorităților generale ale UE și aspectelor semnalate de cetățeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetățenii participanți vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinței.

Etapele următoare

Conferința se desfășoară sub autoritatea celor trei instituții care conduc acest demers, reprezentate de președinții lor, care își asumă președinția comună a conferinței. În curând, va fi constituit un Comitet executiv, în cadrul căruia cele trei instituții vor fi reprezentate în mod egal, iar parlamentele naționale vor avea statut de observator. Comitetul executiv va supraveghea lucrările conferinței și va pregăti reuniunile plenare ale acesteia, inclusiv contribuțiile cetățenilor și acțiunile ulterioare.

Context

Declarația comună stabilește domeniul de aplicare, structura, obiectivele și principiile conferinței. Se pregătește astfel terenul pentru evenimentele conduse de cetățeni, care urmează să fie organizate în colaborare cu societatea civilă și părțile interesate de la toate nivelurile, cu parlamentele naționale și regionale, cu Comitetul Regiunilor, cu Comitetul Economic și Social, cu partenerii sociali și cu mediul academic. Participarea lor la acest proces este esențială pentru a se asigura informarea și implicarea pe cea mai largă scară.

Conferința se va desfășura în diverse foruri, inclusiv digitale, precum și cu participare fizică, atunci când este posibil, cu respectarea normele legate de pandemia de COVID-19. O platformă digitală multilingvă interactivă le va permite cetățenilor și părților interesate să își prezinte ideile online și îi va ajute să participe la diverse evenimente sau să le organizeze.

Platforma și toate evenimentele organizate sub auspiciile conferinței se vor baza pe principiile incluziunii, deschiderii și transparenței, cu respectarea vieții private și a normelor UE privind protecția datelor. Grupurile de dezbatere ale cetățenilor europeni organizate la nivel european urmează să fie difuzate la radio sau televiziune și toate contribuțiile online urmează să fie făcute publice.

Participanții la conferință sunt invitați să elaboreze concluzii care să ofere orientări privind direcția în care se va îndrepta Europa în viitor.

Pentru informații suplimentare

Conferința privind viitorul Europei

Declarație comună referitoare la Conferința privind viitorul Europei

Conferința privind viitorul Europei – poziția revizuită a Consiliului (3 februarie 2021)

Comunicarea Comisiei cu privire la Conferința privind viitorul Europei (22 ianuarie 2020)

Poziția Parlamentului European față de Conferința privind viitorul Europei (15 ianuarie 2020)

 Persoană de contact pentru presă: Ștefan TURCU, E-mail: stefan.turcu@ec.europa.eu

telefon: 0724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană