Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
30.06.2021 - Comisia propune măsuri coordonate pentru redeschiderea în condiții de siguranță a sectoarelor culturale și creative
ED Targoviste

Ieri, 29 iunie, Comisia a publicat orientări ale UE pentru a asigura reluarea în siguranță a activităților în sectoarele culturale și creative în întreaga UE.

Într-un moment în care situația epidemiologică se îmbunătățește, iar campaniile de vaccinare se accelerează, statele membre redeschid treptat spații și activități culturale. Orientările de astăzi au scopul de a oferi o abordare coordonată, în conformitate cu condițiile specifice de la nivel național, regional și local. Se preconizează că acestea vor orienta conceperea și punerea în aplicare a măsurilor și protocoalelor în țările UE pentru a acoperi atât redeschiderea în condiții de siguranță, cât și redresarea sustenabilă în sectoarele culturale și creative.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat în legătură cu acest subiect: „Cultura a ajutat oamenii să facă față efectelor măsurilor de izolare și distanțării sociale. Acum este rândul nostru să sprijinim aceste sectoare pe calea către redeschidere. Avem nevoie de eforturi coordonate și adaptate în întreaga UE pentru a permite lumii culturale să își reia treptat activitățile în condiții de siguranță și să fie mai pregătită pentru crizele viitoare. Sectoarele culturale și creative sunt atuuri europene puternice și sunt importante pentru redresarea durabilă a Europei, pentru reziliența sporită a societății europene și, în general, pentru modul nostru de viață european.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Sectoarele culturale și creative au plătit un preț ridicat de la începutul pandemiei de coronavirus. În același timp, criza a evidențiat importanța acestora pentru societatea și economia noastră. Odată cu creșterea ratei de vaccinare, are loc ridicarea treptată a restricțiilor, inclusiv în domeniul culturii. Scopul acestor orientări este de a facilita coordonarea măsurilor statelor membre la nivelul UE. În același timp, o redeschidere sigură a mediilor culturale ar trebui să meargă mână în mână cu o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă și reziliența întregului sector.”

Orientările UE se bazează pe expertiza Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și pe schimburile avute cu Comitetului pentru securitate sanitară. Ele iau în considerare diferitele situații epidemiologice din statele membre și evoluția acestora. Orientările furnizează indicatorii și criteriile (cum ar fi circulația virală, acoperirea vaccinală, utilizarea măsurilor de protecție, utilizarea testelor și depistarea contacților), care trebuie avute în vedere la planificarea reluării anumitor activități.

Mai precis, orientările recomandă următoarele măsuri și protocoale:

·       Eliminarea tuturor restricțiilor ar trebui să fie strategică și treptată, cu un număr limitat de participanți la început, pentru a evalua situația epidemiologică;

·       Instituțiile culturale ar trebui să aibă un plan de pregătire care să detalieze protocoalele de acțiune atunci când sunt depistate cazuri de COVID-19;

·       Ar trebui puse la dispoziția întregului personal din instituțiile culturale informații specifice și/sau formare ad-hoc, pentru a reduce la minimum riscurile de infectare;

·       Vaccinarea persoanelor care lucrează în medii culturale ar trebui promovată pentru a asigura protecția acestora și a publicului;

·       Participanților li se poate cere dovada unui test negativ COVID-19 și/sau a unei vaccinări și/sau a unui diagnostic COVID-19 pentru a fi admiși la locul de desfășurare a evenimentului. În funcție de circulația variantelor la nivel local, această cerință poate fi extinsă la persoanele vaccinate complet;

·       Instituțiile culturale ar trebui să se asigure că datele de contact ale publicului sunt disponibile la nevoie pentru depistarea contacților.

·       Instituția ar trebui să stabilească măsuri de protecție dedicate: menținerea distanțării sociale ori de câte ori este posibil, instalații curate și accesibile de spălare a mâinilor, ventilație adecvată și curățarea frecventă a suprafețelor. Utilizarea de măști faciale de către participanți este o măsură complementară importantă.

Redeschiderea spațiilor culturale ar trebui să fie însoțită de o serie de acțiuni menite să asigure redresarea durabilă a întregului sector. Acțiunile la nivelul UE le completează pe cele întreprinse de statele membre și de sectoare.

Statele membre sunt invitate să profite pe deplin de Mecanismul de redresare și reziliență pentru a investi în mare măsură în aceste sectoare și pentru a le spori capacitatea de a se adapta la noile tendințe și de a ieși din criză.

Comisia și-a sporit substanțial sprijinul pentru sectoarele culturale și creative, cu aproape 2,5 miliarde EUR din programul Europa Creativă și aproape 2 miliarde din programul Orizont Europa dedicate proiectelor culturale, creative și incluzive în perioada 2021-2027.

În toamna anului 2021, Comisia va publica un ghid online privind finanțarea UE pentru cultură, care va acoperi toate fondurile UE existente pe care le pot utiliza statele membre și sectorul.

 Context

Restricțiile pe scară largă, instituite de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 pentru a proteja sănătatea cetățenilor, au condus la dificultăți economice grave pentru o mare parte a sectoarelor, în special pentru activități care se desfășoară în spații dedicate și cu vizitatori, astfel cum a fost confirmat de Raportul anual pe 2021 privind piața unică. De exemplu, operatorii de cinematografe din UE raportează o scădere cu 70 % a încasărilor în 2020, organizatorii de evenimente muzicale raportează o scădere cu 76 % a prezenței (64 % din venituri), iar muzeele au pierdut venituri până la 75-80 % (în regiunile turistice populare). Se preconizează că criza va avea un impact de durată asupra întregului lanț valoric, fiind afectate, de asemenea, colectarea redevențelor pentru autori și artiștii interpreți sau executanți.

De la începutul pandemiei, Comisia a luat o serie de măsuri pentru a aborda consecințele pandemiei asupra sectoarelor culturale și creative, completând și sprijinind acțiunile statelor membre. Măsurile variază de la o flexibilitate suplimentară în ceea ce privește punerea în aplicare a programelor existente și instituirea unui cadru temporar pentru măsurile de ajutor de stat, până la o finanțare suplimentară în cadrul programelor Europa creativă și Erasmus+ în 2020. În mai 2020, Comisia a lansat, de asemenea, în cooperare cu acest sector, o platformă dedicată, Creatives Unite, pentru a ajuta artiștii, artiștii interpreți și alte persoane care lucrează în sectoarele culturale și creative să facă schimb de informații și de inițiative pentru a răspunde crizei provocate de coronavirus și să facă schimb de idei în vederea unei redeschideri sustenabile.

Pentru mai multe Informații

Orientările UE pentru reluarea în siguranță a activităților din sectorul cultural și creativ

Sprijinul UE pentru sectoarele culturale și creative în timpul pandemiei

Europa creativă 2021-2027

Platforma „Creatives Unite”

Detalii

Data publicării

29 iunie 2021

Date de contact

Ștefan TURCU

E-mail

stefan.turcu@ec.europa.eu

Număr de telefon

0724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană