Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
16.11.2021 - Coronavirus: Comisia aprobă un contract cu Valneva pentru achiziționarea unui nou vaccin potențial
ED Targoviste

Comisia Europeană a aprobat al optulea contract cu o companie farmaceutică în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta. 

 

Contractul cu Valneva prevede posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze aproape 27 de milioane de doze în 2022. De asemenea, el include posibilitatea de a adapta vaccinul la noi variante și va permite statelor membre să facă o nouă comandă de până la 33 de milioane de vaccinuri suplimentare în 2023.

Contractul cu Valneva vine în completarea unui portofoliu deja larg și asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVacModerna și Novavax. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Contractul permite adaptarea vaccinului la noi variante. Portofoliul nostru larg ne va ajuta să luptăm împotriva COVID și a variantelor sale în Europa și în afara acesteia. Pandemia nu s-a încheiat. Toți cei care pot fi vaccinați ar trebui să o facă.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Strategia noastră europeană privind vaccinurile continuă să producă rezultate într-un moment în care, din păcate, numărul cazurilor de COVID-19 crește din nou în întreaga Uniune. Vaccinul Valneva adaugă o nouă opțiune portofoliului nostru larg, de îndată ce Agenția Europeană pentru Medicamente confirmă faptul că este sigur și eficace. Continuăm să sprijinim statele membre în eforturile lor de vaccinare, iar mesajul rămâne același: aveți încredere în știință și vaccinați, vaccinați, vaccinați.”

Valneva este o companie europeană de biotehnologie care dezvoltă un vaccin cu virus inactivat, realizat din virusul viu prin inactivare chimică. Aceasta este o tehnologie tradițională de producere a vaccinurilor, utilizată de 60-70 de ani, cu metode consacrate și un nivel înalt de siguranță. Majoritatea vaccinurilor antigripale și multe vaccinuri pentru copii utilizează această tehnologie. În prezent, acesta este singurul vaccin cu virus inactivat împotriva COVID-19 aflat în stadiul de studii clinice în Europa.

Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în crearea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.

Context

La 17 iunie 2020, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție a unor vaccinuri împotriva COVID-19 eficace și sigure. În schimbul dreptului de a cumpăra un număr specificat de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri în baza unor acorduri preliminare de achiziție.

Având în vedere variantele actuale și viitoare ale SARS-CoV-2, Comisia și statele membre negociază noi acorduri cu întreprinderi care contribuie deja la portofoliul de vaccinuri al UE, care ar permite achiziționarea de vaccinuri adaptate rapid, în cantități suficiente, pentru a consolida și a prelungi imunitatea.

Pentru a achiziționa noile vaccinuri, statele membre pot utiliza pachetul REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe din cadrul noului instrument Next Generation EU, care continuă și extinde măsurile de răspuns la criză și de redresare în urma daunelor cauzate de criză.

Informații suplimentare

Strategia UE privind vaccinurile

Vaccinuri anti-COVID-19 sigure în Europa

Întrebări și răspunsuri: Autorizație de introducere pe piață condiționată a vaccinurilor împotriva COVID-19

Răspunsul UE la criza cauzată de coronavirus

Prezentarea răspunsului Comisiei la coronavirus

Fișă informativă: Cum acționează vaccinurile

Fișă informativă: Beneficiile vaccinării asupra sănătății

Fișă informativă: Procedura de autorizare

Fișă informativă: Siguranța pe termen lung

Fișă informativă: Portofoliul actual al UE

Detalii

Data publicării 10 noiembrie 2021

Date de contact Ștefan TURCU

E-mail stefan.turcu@ec.europa.eu

Număr de telefon 0724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană