Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
17.01.2022 - NextGenerationEU: Comisia Europeană plătește o prefinanțare de 1,9 miliarde EUR în cadrul componentei de împrumut a României
ED Targoviste

Comisia Europeană a transferat ieri, 13 ianuarie, României 1,9 miliarde EUR sub formă de prefinanțare în cadrul componentei de împrumut a planului național de redresare și reziliență (PNRR).

 

Această sumă se succedă celor 1,8 miliarde EUR acordate României sub formă de granturi la 2 decembrie 2021. În total, România a primit în prezent 13 % din alocarea totală în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență (MRR).

Se preconizează că țara noastră va primi suma totală de 29,2 miliarde EUR, din care 14,2 miliarde EUR formă de granturi și 14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi, pe întreaga durată a planului (PNRR). Acordurile de împrumut și de grant au fost semnate separat din motive procedurale legate de modificările intervenite în componența guvernului român în toamna anului 2021.

Componenta de împrumut și cea de granturi ale planului național de redresare și reziliență se întăresc reciproc în multe domenii, ceea ce îi permite României să investească în transportul durabil, în protejarea pădurilor și a biodiversității, în energie, în transformarea digitală sau în educație. De exemplu, proiectele de modernizare a căilor ferate sunt sprijinite de componenta de grant a planului de redresare și reziliență al României, în timp ce componenta de împrumut va finanța dezvoltarea, modernizarea și decarbonizarea transportului rutier.

Reformele și investițiile în domenii precum gestionarea apei, gestionarea deșeurilor și renovarea clădirilor vor fi, de asemenea, sprijinite în principal prin componenta de împrumut. MRR este elementul central al NextGenerationEU, care va pune la dispoziție 800 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru a sprijini investițiile și reformele în toate statele membre.

Planul României face parte din răspunsul fără precedent al UE conceput pentru ca statele membre să iasă mai puternice din criza provocată de pandemia de COVID-19, pentru a încuraja tranziția verde și cea digitală și pentru a consolida reziliența și coeziunea în societățile noastre.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană