Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.03.2022 - Ucraina: Prefinanțare REACT-EU în valoare de 3,4 miliarde EUR pentru statele membre care primesc refugiați din Ucraina
ED Targoviste

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus ieri, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din REACT-EU.

 

Pentru a sprijini statele membre care primesc și găzduiesc refugiații care au părăsit Ucraina din cauza războiului, Comisia a propus ieri, 23 martie, majorarea cu 3,4 miliarde EUR a prefinanțării totale din Asistența de redresare pentru coeziune și teritoriile Europei (REACT-EU). După adoptarea de către colegiuitori, această injecție imediată de lichidități, în combinație cu flexibilitatea introdusă de Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), va accelera accesul statelor membre la fonduri pentru infrastructură, locuințe, echipamente și servicii în domeniul ocupării forței de muncă, al educației, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și al îngrijirii copiilor.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat în legătură cu acest subiect: „Invazia ilegală și nejustificată lansată de Rusia a forțat peste 3 milioane de ucraineni să își părăsească țara, iar acest număr crește în fiecare zi. Statele membre și societatea civilă au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă, iar UE își intensifică acțiunile pentru a se asigura că sprijinul necesar ajunge la toți cei care îi găzduiesc. De aceea, după propunerea CARE, politica de coeziune va acorda 3,4 miliarde EUR din REACT-EU statelor membre, cu precădere celor aflate în prima linie, pentru a răspunde nevoilor acestora. Suntem alături de poporul ucrainean și vom continua să oferim sprijin statelor membre pentru a-i primi pe toți cei care fug din calea războiului”.

Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a adăugat: „Având în vedere urgența și gravitatea crizei declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniunea Europeană caută noi modalități de a pune imediat lichidități la dispoziția celor mai afectate state membre. Prin propunerea de astăzi de a majora rata de prefinanțare în cadrul REACT-EU, 3,4 miliarde EUR vor ajunge la statele membre cât mai curând posibil, astfel încât acestea să poată oferi sprijin imediat persoanelor aflate în dificultate. Nu avem timp de pierdut”.

Un stimulent financiar pentru solidaritatea statelor membre cu Ucraina

Pentru toate statele membre, Comisia propune majorarea prefinanțării de la 11 % la 15 % din tranșa REACT-EU pentru 2021. În plus, pentru statele membre din prima linie (Ungaria, Polonia, România și Slovacia) și statele membre care au primit cel mai mare număr de persoane din Ucraina în raport cu populația lor națională (peste 1 % între 24 februarie 2022 și 23 martie 2022 - Austria, Bulgaria, Cehia și Estonia), Comisia propune majorarea procentului la 45 %. Această creștere totală a prefinanțării se ridică la 3,4 miliarde EUR, care urmează să fie plătite statelor membre după aprobarea propunerii de către colegiuitori.

În condițiile în care numărul persoanelor care fug din calea războiului crește de la o oră la alta, iar statele membre efectuează în prezent înregistrarea acestora, situația este foarte dinamică. Pentru a crea un tablou situațional care să estimeze presiunile cu care se confruntă statele membre din cauza numărului mare de sosiri, Comisia a calculat ponderea sosirilor în raport cu populația pe baza informațiilor din partea statelor membre obținute prin intermediul rețelei pentru gestionarea crizelor legate de migrație, al organizațiilor internaționale și al altor surse deschise fiabile.

Etapele următoare

Modificările propuse ale Regulamentului privind dispozițiile comune și ale Regulamentului privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) trebuie adoptate de către Parlamentul European și Consiliu. 

Context

De la începutul crizei din Ucraina în 2014, UE și statele sale membre au contribuit cu peste 1 miliard EUR sub formă de ajutor umanitar și ajutor pentru redresare rapidă pentru această țară. 

În cadrul NextGenerationEU, REACT-EU oferă în cursul anilor 2021 și 2022 o finanțare suplimentară de 50,6 miliarde EUR (în prețuri curente) pentru programele politicii de coeziune din perioada 2014-2020. REACT-EU a intrat în vigoare la 24 decembrie 2020 și poate finanța cheltuieli retroactiv de la 1 februarie 2020 până la 31 decembrie 2023.

Propunerea de astăzi de majorare a prefinanțării pentru statele membre în cadrul REACT-EU vine în completarea propunerii privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE) adoptată la 8 martie și a posibilității ca statele membre să utilizeze tranșa REACT-EU din 2022 pentru a susține măsurile de sprijinire a persoanelor care fug din Ucraina, în conformitate cu obiectivul general al redresării post-pandemie.

Informații suplimentare

Propunerea privind majorarea prefinanțării din resursele REACT-EU

Site web – Solidaritatea UE față de Ucraina

Ucraina: UE își intensifică solidaritatea cu cei care fug din calea războiului

Propunere privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE)

Platforma de date deschise a UE privind coeziunea

Detalii

Data publicării

23 martie 2022

Date de contact

Stefan DE KEERSMAECKER

Email

stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 298 46 80

Veronica FAVALLI

Email

veronica.favalli@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 298 72 69


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană