Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.06.2022 - UE oferă sprijin în valoare de 20 de milioane EUR întreprinderilor nou-înființate din Ucraina prin intermediul Consiliului European pentru Inovare
ED Targoviste

Comisia Europeană a lansat o acțiune ambițioasă în valoare de 20 de milioane EUR pentru a sprijini comunitatea de inovare din Ucraina.

 

Printr-o modificare specifică a programului de lucru pentru 2022 al Consiliului European pentru inovare (CEI), noua inițiativă va sprijini cel puțin 200 de întreprinderi ucrainene nou înființate din domeniul tehnologiei profunde (deep tech), oferind fiecăreia până la 60 000 EUR. În plus, CEI va acorda și sprijin nefinanciar, sub formă de servicii de consultanță în afaceri și de stabilire de contacte. Inovatorii ucraineni își vor putea consolida astfel capacitatea de a interacționa cu ecosistemul european de inovare, de a pătrunde pe piețe noi și de a beneficia de instrumentele europene de finanțare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Deși continuă să lupte împotriva agresiunii militare a Rusiei, este vital pentru Ucraina să privească spre viitor. Această țară are un sector al întreprinderilor nou-înființate foarte dinamic și un mare potențial pentru întreprinderi inovatoare. Este foarte important să menținem această capacitate economică și să le permitem inovatorilor ucraineni din sectorul tehnologic să crească și să se integreze și mai mult în ecosistemul european de inovare. Dorim ca ei să își poată extinde operațiunile pe piețele europene și dincolo de acestea.”

Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Scopul nostru este de a mobiliza toate resursele posibile pentru a oferi sprijin Ucrainei. Invităm astăzi actorii europeni din domeniul inovării, cum sunt asociațiile de întreprinderi nou-înființate, centrele de sprijin pentru întreprinderi, incubatoarele și acceleratoarele, să ni se alăture pentru a sprijini comunitatea de tehnologie profundă din Ucraina să devină mai puternică, mai rezilientă și mai competitivă.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Înainte de invazia rusă, sectorul tehnologic din Ucraina era foarte dinamic, cuprinzând peste 1 600 de întreprinderi nou-înființate. Noua acțiune a Comisiei își propune să garanteze continuitatea acestor progrese, să consolideze legăturile cu ecosistemul european de inovare și să se asigure că întreprinderile nou-înființate ucrainene sunt în măsură să devină un factor esențial în procesul de reconstrucție a Ucrainei.”

Sprijinul în valoare de 20 de milioane EUR va fi acordat prin intermediul unei cereri de propuneri competitive privind o rețea paneuropeană de asociații de întreprinderi nou-înființate, pentru a sprijini părțile interesate ucrainene din domeniul inovării. Vor fi asigurate sinergii cu inițiative relevante ale UE, precum Rețeaua întreprinderilor europene. Prin această cerere de propuneri, care se va deschide la 23 iunie, Consiliul European pentru Inovare (CEI) aspiră să asigure continuitatea activității companiilor ucrainene din domeniul tehnologic și să încurajeze creșterea acestora. Acțiunea poate contribui la pregătirea întreprinderilor nou-înființate ucrainene pentru a concura în cadrul oportunităților de finanțare oferite de CEI. CEI poate finanța întreprinderile nou-înființate cu până la 17,5 milioane EUR, sub formă de granturi și investiții de capital, și poate atrage și alte investiții private cu o valoare de până la trei ori mai mare decât suma investită din fondurile publice.

În plus, acordul de asociere a Ucrainei la programul Orizont Europa și la Programul pentru cercetare și formare al Euratom a intrat în vigoare astăzi, după ce a fost ratificat de Ucraina. Acordul a fost semnat la 12 octombrie 2021, cu ocazia Summitului UE-Ucraina. În prezent, cercetătorii și inovatorii, universitățile și întreprinderile, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), din UE și din Ucraina au posibilitatea de a colabora în condiții de egalitate, pentru a atinge obiectivele comune și pentru a aborda provocările critice. Întrucât Rusia își continuă războiul de agresiune în Ucraina, iar UE și-a asumat angajamentul de a oferi mijloace concrete de sprijin comunității ucrainene de cercetare și inovare, Ucraina va participa la programul Orizont Europa și la programul Euratom fără a fi nevoită să achite contribuția financiară pentru anii 2021 și 2022. Contribuția respectivă a fost estimată la aproximativ 20 de milioane EUR.

Acest sprijin vine în completarea inițiativelor „Spațiul european de cercetare pentru UcrainaCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••” (ERA4Ukraine), Horizon4Ukraine și CEC pentru Ucraina, precum și a programului specific de burse în valoare de 25 de milioane EUR acordate în cadrul acțiunilor Marie Skłodowska-Curie pentru cercetătorii strămutați din Ucraina.

Context

În februarie 2022, Comisia a adoptat programul de lucru anual al CEI, deschizând oportunități de finanțare în valoare de peste 1,7 miliarde EUR în 2022. Lansat în martie 2021 ca principală noutate a programului Orizont Europa, CEI dispune de un buget general de peste 10 miliarde EUR în perioada 2021-2027. În vederea mobilizării tuturor resurselor posibile și pentru a oferi sprijin Ucrainei în aceste vremuri dificile, programul de lucru al CEI a fost modificat pentru a lansa o cerere suplimentară de propuneri vizând comunitatea de tehnologie profundă din Ucraina, care prezintă un puternic potențial pentru crearea de inovații revoluționare. În ultimii ani, sectorul întreprinderilor nou-înființate din Ucraina a crescut în mod constant, contribuind tot mai mult la creșterea economică a țării. Acțiunea prezentată astăzi ar trebui să consolideze ecosistemele tehnologice ucrainene și să sprijine soluții inovatoare pentru reconstruirea economiei și a infrastructurii Ucrainei după război.

Relațiile dintre UE și Ucraina în domeniul cercetării și al inovării datează din 2002, an în care Comunitatea Europeană și Ucraina au semnat un acord de cooperare în domeniul științei și al tehnologiei. În 2015, Ucraina s-a asociat pe deplin la Orizont 2020, programul de cercetare și inovare al UE pentru perioada 2014-2020, ceea ce a permis unui număr de 170 de entități ucrainene să primească finanțare din partea UE în valoare de aproape 46 de milioane EUR și să își demonstreze excelența și calitățile de lideri în materie de inovare atât în sectorul mobilității cercetătorilor, cât și în cel al transporturilor și al energiei. În 2016, Ucraina și UE au încheiat, de asemenea, un acord de asociere al acestei țări la Programul pentru cercetare și formare al Euratom. Scopul programului este de a îmbunătăți nivelurile de securitate nucleară și de protecție radiologică. La 10 mai 2022, Comisia a anunțat oficial lansarea noului program MSCA4Ukraine în cadru acțiunilor Marie Skłodowska-Curie. Acest nou program, cu un buget de 25 de milioane EUR, le va permite oamenilor de știință din Ucraina să își continue activitatea în Europa și în țările asociate la programul Orizont Europa, contribuind la protejarea sistemului de cercetare și de inovare al Ucrainei, precum și a libertății cercetării științifice în general.

Pentru informații suplimentare

Programul de lucru al CEI pentru 2022

Fișă informativă privind Acțiunea CEI pentru Ucraina

Raportul privind impactul CEI pentru 2021

Portalul de finanțare și licitații

ERA4Ukraine

Cooperare internațională pentru cercetare și inovare - Ucraina

Orizont Europa

Euratom

Abordarea globală a Europei în materie de cercetare și inovare

Detalii

Data publicării

9 iunie 2022

Date de contact

Nume

Johannes BAHRKE

Email

johannes.bahrke@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 295 86 15

Nume

Marietta GRAMMENOU

Email

marietta.grammenou@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 298 35 83


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană