Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
07.07.2022 - Noi norme pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și pentru a permite circulația vehiculelor complet autonome în UE
ED Targoviste

Noul Regulament privind siguranța generală a vehiculelor începe să se aplice de ieri, 6 iulie.

 

Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru conducătorul auto, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră, și stabilește cadrul juridic pentru omologarea vehiculelor automatizate și complet autonome în UE. Noile măsuri de siguranță vor contribui la o mai bună protecție a pasagerilor, a pietonilor și a bicicliștilor din întreaga UE, salvând, potrivit estimărilor, peste 25 000 de vieți și evitând cel puțin 140 000 de vătămări grave până în 2038.

Dat fiind faptul că intrarea în vigoare a Regulamentului privind siguranța generală împuternicește Comisia să completeze cadrul juridic pentru vehiculele automatizate și conectate, Comisia va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, UE devenind astfel un pionier în domeniu. Aceste norme vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Noile funcții avansate de siguranță obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiții de siguranță vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranța persoanelor pe primul loc.”

Thierry Breton, comisarul responsabil pentru piața internă, a declarat: „Vehiculele noastre sunt din ce în ce mai automatizate, dacă ne gândim la sistemele de asistență pentru controlul vitezei sau la sistemele de menținere a benzii de circulație și de frânare automată. Odată cu noua legislație privind siguranța vehiculelor care se aplică de astăzi, Europa se asigură că această tehnologie îmbunătățește viața de zi cu zi a cetățenilor noștri și că industria autovehiculelor dispune de un cadru previzibil și sigur pentru a continua implementarea unor soluții tehnologice inovatoare și pentru a-și menține competitivitatea la nivel mondial.”

Norme privind siguranța generală

Începând de astăzi, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

•   Pentru toate vehiculele rutiere (și anume, autoturisme, camionete, camioane și autobuze): asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;

•  Pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;

•   Pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de astăzi, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024. Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

Norme tehnice pentru automobilele automatizate

Pe baza Regulamentului privind siguranța generală, Comisia intenționează să adopte în această vară norme tehnice pentru vehiculele automatizate și conectate, axându-se în special pe vehiculele automatizate care înlocuiesc conducătorul auto pe autostrăzi (automatizare de nivel 3) și pe vehiculele complet autonome, cum ar fi navetele urbane sau robotaxiurile (automatizare de nivel 4).  Noile norme vor alinia legislația UE la noile norme ale ONU privind automatizarea de nivel 3 și vor stabili o nouă legislație tehnică a UE pentru vehiculele complet autonome, primele norme internaționale de acest tip. Normele tehnice stabilite prin intermediul unui act delegat și al unui act de punere în aplicare vor permite efectuarea unei evaluări cuprinzătoare a siguranței și a maturității vehiculelor complet automatizate înainte ca acestea să fie introduse pe piața UE. Ele vor include procedurile de încercare, cerințele în materie de securitate cibernetică, normele de înregistrare a datelor, precum și monitorizarea performanței în materie de siguranță și cerințele de raportare a incidentelor de către producătorii de vehicule complet autonome.

Context

Comisia a prezentat textul revizuit al Regulamentului privind siguranța generală în 2018. Normele au abordat necesitatea îmbunătățirii siguranței vehiculelor și a siguranței rutiere, deoarece, potrivit studiilor, erorile umane apar în 95 % din accidente. Ulterior, Parlamentul European și statele membre ale UE au adoptat regulamentul în noiembrie 2019. Între timp, Comisia a adoptat o serie de regulamente de punere în aplicare conexe referitoare la diferitele măsuri de asistență pentru conducătorul auto introduse de regulament.

Propunerea Comisiei de revizuire a Regulamentului privind siguranța generală a însoțit, de asemenea, publicarea strategiei UE privind mobilitatea automatizată, care prezintă un set cuprinzător de acțiuni ale UE în vederea implementării sistemelor de mobilitate conectate și automatizate. Strategia a prevăzut acțiuni care vizează implementarea tehnologiilor și a infrastructurilor esențiale, instituirea unui cadru adecvat de reglementare a pieței interne a UE și asigurarea faptului că mobilitatea automatizată aduce beneficii cetățenilor europeni.

Pentru informații suplimentare

Fișă informativă referitoare la Regulamentul privind siguranța generală

Regulamentul privind siguranța generală

Detalii

Data publicării

6 iulie 2022

Date de contact

Nume

Sonya GOSPODINOVA

Email

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 69 53

Nume

Federica MICCOLI

Email

federica.miccoli@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 295 83 00


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană