Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.04.2018 - UE, la un pas de încheierea unor acorduri istorice cu Japonia si Singapore
ED Targoviste

Un pas important spre semnarea și încheierea Acordului de parteneriat economic cu Japonia și pentru acordurile comercial și de investiții cu Singapore a fost făcut în 18 aprilie. Comisia Europeană a prezentat Consiliului rezultatele negocierilor purtate în vederea acestor acorduri.

Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „UE apără schimburile comerciale echitabile și deschise, bazate pe reguli. Japonia și Singapore sunt parteneri economici cheie care împărtășesc aceeași viziune. Semnarea unor acorduri comerciale aprofundate și cuprinzătoare cu aceste țări aduce importante beneficii exportatorilor, lucrătorilor și consumatorilor din UE, de exemplu prin eliminarea taxelor vamale pentru exporturile din UE către Japonia, în valoare de 1 miliard EUR pe an.”

Acordul cu Japonia este cel mai important acord de parteneriat comercial bilateral negociat vreodată de Uniunea Europeană. Acesta va crea oportunități uriașe de piață pentru ambele părți, va intensifica cooperarea dintre Europa și Japonia în diverse domenii, va reafirma angajamentul comun al celor două părți față de dezvoltarea durabilă și va include, pentru prima oară, un angajament specific referitor la Acordul de la Paris privind schimbările climatice. 

Acordul comercial și cel de investiții cu Singapore sunt primele acorduri bilaterale încheiate de UE cu un membru al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN). În cadrul ASEAN, Singapore este de departe principalul partener al UE, valoarea totală a comerțului bilateral cu mărfuri ridicându-se la 53,3 miliarde euro (2017), iar a comerțului cu servicii la 44,4 miliarde euro (2016).

Încheierea rapidă și punerea în aplicare fără întârziere a celui mai important acord comercial negociat vreodată de UE a fost un angajament personal asumat atât de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cât și de prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe. 

Etape următoare

După ce sunt aprobate de Consiliu, acordurile vor fi trimise Parlamentului European, vizându-se intrarea în vigoare a acordurilor comerciale cu Japonia și cu Singapore înainte de finalul actualului mandat al Comisiei Europene, în 2019; acordul privind protejarea investițiilor cu Singapore va urma procedura de ratificare și la nivelul statelor membre.

 

Persoane de contact pentru presă:

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Kinga MALINOWSKA (+32 2 2 295 13 83)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 

Pagini utile

Comunicat de presă integral

Pagina web a acordului UE-Japonia

Notă de informare: Elementele-cheie ale Acordului de parteneriat economic UE-Japonia

Pagina web a acordurilor UE-Singapore

Notă de informare: Elementele-cheie ale acordurilor comerciale și de investiții UE-Singapore


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană