Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE FlagPUBLICAŢII
Publicatii 2017
Publicatii 2016
Publicatii 2015
Publicatii 2014
Publicatii 2013 Publicatii 2012 Publicatii 2011 Publicatii 2010 Publicatii 2009
UE Flag NOUTAŢI UE
Eroare de flux RSS
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
24.10.2019 - Europa creativă: Comisia deschide calea către un nou program care să le permită artiștilor europeni să lucreze peste hotare
ED Targoviste

Comisia a testat cu succes un nou program de promovare a mobilității artiștilor și profesioniștilor din domeniul culturii. i-Portunus(link is external), un proiect-pilot finanțat prin programul Europa creativă al UE, este unul dintre rezultatele concrete ale noii agende europene pentru cultură adoptate în 2018.

Cu un buget de 1 milion EUR în 2019, i-Portunus a finanțat 343 de artiști și profesioniști din domeniul artelor spectacolului și al artelor vizuale provenind din 36 de țări pentru a lucra peste hotare pentru o perioadă de 15-85 de zile.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Sunt mândru că am lansat acest prim program finanțat de UE prin care ajutăm artiștii și profesioniștii din domeniul culturii să dobândească experiență peste hotare și să clădească noi parteneriate cu alți creatori dincolo de granițe. Acesta este un element esențial pentru a spori inovarea și competitivitatea industriilor culturale și creative din Europa, care joacă un rol important în economiile și societățile noastre.”

Pentru a se califica pentru sprijin prin proiectul i-Portunus(link is external), candidații au trebuit să demonstreze un obiectiv specific și bine definit, cum ar fi dezvoltarea unei colaborări internaționale, participarea la o rezidență artistică cu scop productiv sau la dezvoltarea profesională în țara de destinație. În perioada aprilie-septembrie 2019, peste 3 200 de artiști și profesioniști din domeniul culturii și-au depus candidatura pentru a primi sprijin.

Reacțiile participanților și ale industriilor culturale au fost foarte pozitive. Proiectul i-Portunus a avut ecou mai ales în rândul artiștilor tineri și în curs de afirmare. O conferință care a avut loc la Bruxelles în perioada 15-16 octombrie a reunit o serie de artiști participanți, principalele părți interesate, reprezentând sectoare precum muzica, teatrul, dansul, festivalurile și literatura, precum și institute culturale naționale și internaționale, cum ar fi Fundația Culturală Europeană, pentru a discuta modalități prin care se poate îmbunătăți programul. Discuțiile vor sta la baza recomandărilor pe care părțile interesate le vor prezenta Comisiei la finalul proiectului.

Pașii următori: În 2020, Comisia va investi încă 1,5 milioane EUR în două proiecte similare. Rezultatele și recomandările de pe urma tuturor proiectelor-pilot vor sta la baza acțiunii permanente propuse pentru următorul program Europa creativă pentru perioada 2021-2027.

Context: În mai 2018, Comisia Europeană a publicat comunicarea intitulată „O nouă agendă europeană pentru cultură”, care stabilește obiective de cooperare la nivelul UE și propune 25 de acțiuni prioritare. Una dintre aceste acțiuni își propune încurajarea „mobilității profesioniștilor din sectoarele culturale și creative”. De asemenea, în programul de lucru pentru 2018 al programului Europa creativă, a fost inclus un program transfrontalier de mobilitate pentru artiști și pentru persoanele creative, pentru a testa un nou sistem de finanțare care urmează să fie extins în 2019 și 2020 și pus în aplicare în mod regulat după 2020 în cadrul viitorului program Europa creativă.

i-Portunus este un proiect-pilot pe termen scurt, selectat și finanțat prin programul UE Europa creativă, care sprijină sectoarele culturii și audiovizualului europene.

Pentru a pune în aplicare această nouă inițiativă, a fost publicată o cerere de oferte în 2018. Ofertantul câștigător a fost un consorțiu format din Goethe-Institut(link is external) (Germania), Institut francais(link is external) (Franța), Nida Art Colony of Vilnius Academy of Arts(link is external) (Lituania) și Izolyatsia(link is external) (Ucraina). Proiectul-pilot a debutat în ianuarie și va dura până în februarie 2020, când consorțiul trebuie să își prezinte recomandările în materie de evaluare și de politică.

Pentru informații suplimentare: i-Portunus(link is external), Videoclipuri cu mărturii

Programul Europa creativă

Date de contact pentru presă:

  • Nathalie VANDYSTADT, Telefon: +32 2 296 70 83

Nathalie.VANDYSTADT@ec.europa.eu

  • Joseph WALDSTEIN, Telefon + 32 2 29 56184

joseph.waldstein@ec.europa.eu

  • Inga HOGLUND, Telefon: +32 2 295 06 98
inga.hoglund@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană