Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
06.10.2020 - Ajutoare de stat: Comisia aprobă o garanție românească pentru împrumuturi în valoare de 19,3 milioane de euro, menită să despăgubească TAROM pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de coronavirus
ED Targoviste

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o garanție pentru împrumuturi de până la aproximativ 19,3 milioane de euro (aproximativ 94 de milioane de RON) în favoarea companiei aeriene de stat din România, TAROM.

Prin această măsură se urmărește despăgubirea companiei aeriene pentru pierderile cauzate în mod direct de pandemia de coronavirus și de restricțiile de călătorie impuse de România și de alte țări de destinație pentru a limita răspândirea virusului în perioada cuprinsă între 16 martie 2020 și 30 iunie 2020. Aceste restricții au forțat Tarom să anuleze majoritatea zborurilor sale regulate și a cauzat pierderi majore în ceea ce privește cifra de afaceri.

Sprijinul public va lua forma unei garanții pentru împrumut (împrumuturi) de pe piață. Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi (sub formă de scheme) anumite întreprinderi sau sectoare specifice pentru daune cauzate în mod direct de evenimente extraordinare precum pandemia de coronavirus.

Comisia a constatat, în special, că măsura aplicată de România va compensa daunele direct legate de pandemia de coronavirus. O societate de audit extern independentă se va asigura că ajutorul nu depășește valoarea prejudiciului suferit în perioada cuprinsă între 16 martie și 30 iunie 2020. În urma auditului, orice sprijin public primit de TAROM în plus față de prejudiciul efectiv suferit va trebui returnat României. Prin urmare, riscul de supracompensare este exclus.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsura adoptată de România este în conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat.

Mai multe informații vor fi disponibile pe site-ul internet al Comisiei destinat concurenței, în registrul public al cazurilor, la numărul de caz SA.56810, de îndată ce vor fi soluționate chestiunile  legate de confidențialitate.

Persoane de contact pentru presă:

Arianna Podesta – Tel. +32 229 87024;

Giulia Astuti – Tel.: +32 229 55344;

Maria Tsoni – Tel.: +32 229 90526


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană