Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
27.04.2015 - TEATRU FORUM - Cum ne integrăm într-un grup nou?

Astfel s-a numit piesa de teatru jucata de tineri dâmbovițeni pentru colegi de generație din mediul rural la Biblioteca Comunală Nicolae Neagu Doicești. Piese de teatru de la tineri pentru tineri pentru ca aceștia să devină cetățeni europeni activi este unul dintre obiectivele proiectului Rețea de centre de educație nonformală pentru viață în mediul rural din Dâmbovița,finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România. Membri echipei de teatru forum ai Asociației Tineri pentru Europa de Mâine în parteneriat cu Asociația Târgoviște spre Europa au pus în scenă o piesă de teatru forum cu care s-au prezentat în fața colegilor de generație din județ care provin din localitățile: Răcari, Lucieni, Gura Ocniței, Săcuieni, Adânca, Titu, Doicești și Moroeni. Astfel de spectacole au mai avut loc în localitățile Târgoviște și Aninoasa unde au participat copii și tineri din întreg județul. Actorii de ocazie au prezentat o situatie de opresiune și discriminare a unui elev, invitând audiența să participe la rezolvarea conflictului.

Tinerii s-au gândit să implementeze acest proiect pentru a crește gradul de implicare activă a tinerilor în comunitățile rurale din Dâmbovița. Iar o piesă de teatru forum este o modalitate bună de interacționare, fiind o versiune a teatrului care creează o punte între actori și spectatori. Pornind de la ideea unui conflict între elevi, în care există un agresor și o victimă, tinerii și-au invitat colegii să se tranforme în actori și să găseasca rezolvarea problemei.

Ideea proiectului ne-a venit de la o simplă constatare și anume faptul că tinerii din mediul rural de la noi din județ nu prea au parte de evenimente culturale. Cu atat mai mult evenimente culturale inovative, care se pliază pe ceea ce înseamnă a fi tânăr, pe spiritul tânăr, și evenimente culturale care au și o parte educațională”, a declarat Ana DOJANĂ, manager de proiect Asociația Târgoviște spre Europa, promotorul proiectului mai sus menționat. 

Experiența a fost una inedită atât pentru organizatori cât și pentru tinerii cărora le-au prezentat piesa. Din distributie au făcut parte șase tinere și tineri, care nu au urmat cursuri de teatru. Acestora li s-au alăturat aproximativ 150 de copii și tineri din bibliotecile rurale, părinți, bunici etc, unde au implementat acest concept de teatru forum. Fiecare dintre actorii implicați în scenă a jucat un personaj opus celui care este el, de fapt, în realitate. 
”Și pe lângă că noi ne-am schimbat, am încercat să producem o schimbare în ceilalți, în cei cărora am mers să le prezentăm piesa de teatru. Am încercat să scoatem în evidență faptul că ei trebuie să lupte împotriva discriminării, că discriminarea nu este normală în școli și că cei răi nu sunt răi prin natura lor ci au ceva în trecut, un eveniment care le-a marcat existența”, după cum povestește Bianca BIDIREAN, membru în echipa de teatru, una dintre actrițele implicate. 

Și coordonatorii trupei de teatru, Vlăduț ANDREESCU și Mândruța ANDREESCU, s-au arătat impresionați de naturalețea tinerilor și de puterea lor de absorție a informației. ”Am fost surprinși de cât de repede prind totul, de cât de inteligenți sunt. Cel mai frumos a fost că am lucrat totul împreună, de la scenariu, de la structura personajelor până la cum ne comportăm în anumite situații. Absolut tot am făcut împreună. Ne-au surprins cum s-au adaptat. În situații atât de diferite, cu oameni atât de diferiți s-au adaptat mult mai bine decât ne așteptam”.

Piesa de teatru forum a fost jucată la Centrul Cultural Doicești. Cu acest prilej s-a desfășurat și un nou schimb de experiență pentru bibliotecari și reprezentanți ONG din județul nostru care au putut să observe în mod direct cu lucrează colegii lor din cadrul Bibliotecii Comunale Nicolae Neagu Doicești, dar și în mod indirect prin prezentările realizate de parteneri din proiect, bibliotecari și membri ONG.
Totodată, cei prezenți au aflat mai multe despre cum funcționează Uniunea Europeană, precum și despre drepturile loastre în calitate de cetățeni europeni prin sesiunea de instruire realizată de Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște pe teme ca Drepturile cetăţenilor şi priorităţile Uniunii Europene și Ocuparea profesională.

La finalul întâlnirii a avut loc o vizită a principalelor obiective turistice de pe raza localității Doicești, respectiv ruinele Curţii Domneşti Brâncoveneşti şi Biserica Naşterea Maicii Domnului ctitorie alui Constantin Brâncoveanu.
Evenimentele s-au desfășurat în parteneriat cu Asociația Târgoviște spre Europa, Asociația Tineri pentru Europa de Mâine, Biblioteca Județeană Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Primăria și Consiliul Local Doicești și Biblioteca Comunală Nicolae Neagu Doicești.

Următoarea reprezentație de teatru forum va avea loc în data de 30 aprilie 2015 începând cu ora 10.30 la Biblioteca Comunală Dragomirești cu tema Tradițiile – o barieră?.
Vă așteptăm să descoperim împreună atracțiile și beneficiile teatrului social!


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte