Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Ziua de 9 mai este un eveniment important pentru toată comunitatea europeană. Cetățenii Uniunii Europene sărbătoresc ziua in care s-a pus piatra de temelie a actualei societăți globalizate – Ziua Europei.
Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște a desfășurat și de această dată - pentru cea de-a doisprezecea oară - o manifestare dedicată acestei zile importante. Expoziția photovoice cu tema Tineri din Europa gândesc spre viitor! prin care cetățenii europeni au fost invitați să se exprime prin fotografii însoțite de text relevant având în vedere „Pactul ecologic european” s-a desfășurat în parteneriat cu Grădinița PP nr. 1 Târgoviște, Liceul de Arte Bălașa Doamna Târgoviște, Liceul Voievodul Mircea Târgoviște, Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu Târgoviște, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița și a avut drept scop promovarea mentalității europene, popularizarea fenomenului de Uniune Europeană, informarea populației cu privire la beneficiile aduse de către aceasta.
Lucrările au fost realizate în perioada 15 aprilie – 4 mai 2020 şi postate pe pagina de facebook a Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște și pe site-ul www.edtargoviste.ro. Imaginile care vor primi cele mai multe like+uri vor fi premiate.
Sâmbăta aceasta este Ziua Europei, când sărbătorim Declarația Schuman din 1950, care a pus Europa pe drumul către Uniunea Europeană de astăzi. Pentru a marca evenimentul, în data de 8 mai 2020, începând cu ora 14.00, școli ambasadoare ale Parlamentului European: Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu Târgoviște - reprezentat de prof. Anca Rafira şi Cătălina Vlad, Liceul Voievodul Mircea Târgoviște - Daniela Ionescu, Colegiul Naţional Gheorghe Vrânceanu Bacău – Buşteagă Marinela, Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza Alexandria (Teleorman) – Marin Floricica, Colegiul Naţional Grigore Moisil Oneşti (Bacău) – Brăescu Virginia-Smărăndiţa, sprijinite de membrii echipei şi voluntari ai EDIC Târgoviște, au realizat în mediul online dezbaterea cu subiectul Fake news - Știrile false sunt din ce în ce mai prezente în viața noastră. De ce tocmai această temă? Pentru că din păcate, foarte mulți oameni nu verifică informațiile pe care le citesc în ziare, reviste tipărite sau online și acest lucru nu face decât să dea naștere unor conflicte inutile și să provoace tensiuni în comunități. Din ce în ce mai mulți oameni își pierd încrederea în instituțiile UE din cauza știrilor false, iar reprezentanții acestora îi sfătuiesc să verifice toate informațiile care apar în spațiul public din cel puțin trei surse diferite. În acest context, am lansat invitația să dezbatem împreună acest subiect și să încercăm să găsim răspunsuri la următoarele întrebări:
- Care considerați că sunt cele mai credibile surse de informare, atât la nivel european, cât și național (posturi de televiziune, ziare/reviste tipărite, presa online, publicații oficiale UE etc)?
-Atunci când doriți să vă informați pe o anumită temă, ce surse preferați? Verificați informația din cel puțin 3 surse diferite? Dacă nu, de ce?
-Cum considerați că decurge comunicarea dintre instituțiile UE și cetățeni? Cum apreciați activitatea centrelor EUROPE DIRECT în procesul de transmitere a informațiilor venite din partea UE - sunt utile/ informația este pertinentă/informația este incompletă/ați dori să existe mai multă interacțiune între cetățeni și reprezentanții autorităților etc?
Participanții la dezbaterea online au fost implicați și foarte interesați de subiectul propus, aşa cum reiese şi din feedback-ul primit.
Foarte interesant şi folositor! - Mihnea Ionescu, Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza Alexandria.
În conferinţa de astăzi, cu tema "Fake news", nu doar că am aflat lucruri noi şi importante legate de acest aspect, dar am înteles cum să îmi expun opinia şi să accept părerile colegilor! Consider tema prezentată una foarte interesantă, mai ales că a fost abordată în contextul social de azi! - Andrei Colegiul Naţional Ienăchiţă Văcărescu Târgovişte
Activitatea a decurs bine din punct de vedere al prezentării materialelor şi al interacţiunii cu elevii, însă consider că tema abordată s-a rezumat la un segment al categoriei de ştiri false care nu ne afectează pe toţi în mod direct, aşa cum ne afectează anumite ştiri care sunt mediatizate prin foarte multe surse şi platforme şi au ca scop manipularea unui număr semnificativ de persoane care nu sunt capabile să facă diferenţa dintre o ştire falsă şi una reală. - Popescu Anca Maria
O idee foarte bună, interesantă şi la cât mai multe subiecte dezbătute în acest mod! - Victor Burcin, Alexandria.
Echipa EUROPE DIRECT Târgoviște le mulțumește tuturor pentru participare și îi invită să fie prezenţi și la alte activități de acest gen! Sperăm că tinerii au înțeles mesajul pe care am încercat să-l transmitem și vor deveni din ce în ce mai activi în societate! Rămâneți alături de noi!