Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
28.06.2018 - Acord cu Alibaba, Amazon, eBay și Rakuten privind retragerea produselor periculoase
ED Targoviste

Patru mari platforme de comerț online, respectiv Alibaba - pentru AliExpress -, Amazon, eBay și Rakuten – Franța, au semnat luni, 25 iunie, un acord care prevede retragerea mai rapidă a produselor periculoase vândute prin intermediul lor. Cele patru companii s-au angajat să răspundă la notificările pe subiect primite din partea autorităților statelor membre în termen de 2 zile lucrătoare și la cele transmise de clienți în termen de 5 zile lucrătoare.

Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „În UE, din ce în ce mai mulți cetățeni fac cumpărături on-line. Comerțul electronic a deschis noi posibilități pentru consumatori, oferindu-le o gamă mai largă de produse, la prețuri mai mici. Atunci când cumpără pe internet, consumatorii ar trebui să beneficieze de aceleași condiții de siguranță ca și atunci când cumpără de la un magazin. Salut încheierea acestui acord privind siguranța produselor, deoarece va îmbunătăți și mai mult siguranța consumatorilor. Fac apel, de asemenea, și la alte piețe on-line să se alăture acestei inițiative, astfel încât internetul să devină un loc mai sigur pentru consumatorii din UE.”

Companiile semnatare s-au angajat să ia următoarele măsuri:

  • să reacționeze în termen de două zile lucrătoare la notificările primite de la autorități pentru a elimina listele cu produse nesigure;
  • să le ofere clienților proceduri clare privind notificarea listelor cu produse nesigure, precum și un tratament și răspuns adecvat la acestea în termen de cinci zile lucrătoare;
  • să consulte informațiile privind produsele rechemate/periculoase disponibile în sistemul de alertă rapidă al UE pentru produsele nealimentare periculoase, precum și din alte surse și să ia măsurile ce se impun;
  • să creeze puncte unice de contact specifice, destinate autorităților din statele membre UE;
  • să ia măsuri menite să prevină reapariția listelor de produse periculoase deja retrase;
  • să furnizeze informații/formare pentru vânzători cu privire la conformitatea cu legislația UE privind siguranța produselor, să-i oblige să respecte legea și să le pună la dispoziție informații privind lista cu legislația UE în domeniul siguranței produselor.

Etape următoare

La fiecare șase luni, platformele online și Comisia Europeană vor evalua progresele înregistrate în ce privește angajamentele și vor publica raport. Comisia încurajează și alte companii din mediul online să adere la inițiativă, contribuind astfel la îmbunătățirea siguranței produselor online pentru consumatorii din UE.

Context

Directiva privind comerțul electronic (articolul 14) prevede întocmirea rapidă și eficientă de liste de produse periculoasee, fără a specifica însă perioada de timp pentru realizarea acestora.

Sistemul de alertă rapidă al UE permite un schimb rapid de informații între 31 de țări europene și Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase care prezintă un risc pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

 Persoane de contact pentru presă:

Christian WIGAND (+32 2 296 22 53)

Melanie VOIN (+ 32 2 295 86 59)

Întrebări din partea publicului larg:

Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email

 Pagini utile

Comunicat de presă integral

Acordul privind siguranța produselor


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană