Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
25.09.2018 - Trei elevi români, printre cei mai talentați tineri cercetători din UE
ED Targoviste

Cei mai buni inovatori aflați la început de drum, din Europa și nu numai, au fost premiați marți, 19 septembrie, la Dublin, Irlanda. La gala Concursului UE pentru tineri cercetători 2018 (EUCYS), au urcat pe podium, alături de echipe din diferite colțuri ale lumii, trei elevi români cu vârste între 17 și 18 ani.

450 de milioane de hard disk-uri de 1TB, stocate într-un gram de ADN, totul la un cost de întreținere de doar 10 € pe an – este alternativa la serviciile de stocare digitală propusă de Alexandru Liviu BRATOSINPetru MOLLA și Mihnea Vlad BOJIAN, elevi care urmează cursurile Liceului Francez din București. Proiectul intitulat "DNAdrive", care le-a adus locul al doilea, propune exploatarea sistemului imunitar al unei anumite tulpini bacteriene pentru a "scrie" informație în genomul bacterian.

Premiul I le-a revenit echipelor: Adrian și Anna Amelie Fleck din Germania (cu un proiect privind utilizarea amidonului în crearea costumelor de protecție folosite în motorsport și nu numai), Nicolas Fedrigo din Canada (îmbunătățirea procedurii medicale de fuziune spinală) și Brendon Matusch din Canada (pentru utilizarea conceptului de învățare automată în construirea unei mașini autonome de nivel 2).

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: "Felicit călduros câștigătorii concursului de anul acesta pentru realizările lor fantastice. Este încurajator să vadă atât de mult talent la acești tineri cercetători și inovatori. Ei reprezintă viitorul Europei – cu descoperirile și inovațiile lor extraordinare vom putea să răspundem mai bine la marile provocări și să asigurăm prosperitatea și bunăstarea Europei".

Cele trei echipe de pe locul 1 primesc fiecare câte 7.000 euro, următoarele trei, de pe locul secund, primesc fiecare 5.000 euro, în timp ce echipele de pe ultima treaptă a podiumului au asigurat câte un premiu de 3.500 euro.

Alte premii oferite includ excursii la Forumul științific internațional pentru tineret de la Londra și la Seminarul științific internațional pentru tineret de la Stockholm, precum și premii de la sponsori privați. Tinerii vor mai putea vizita Centrul Comun de Cercetare (serviciul științific intern al Comisiei Europene), Eiroforum (grupul paneuropean al organizațiilor de cercetare) sau Intel ISEF din SUA.

Context

EUCYS a fost înființată de Comisia Europeană în 1989 pentru a încuraja cooperarea și schimbul de informații între tinerii oameni de știință, care au astfel ocazia de a fi ghidați de unii dintre cei mai importanți cercetători din Europa.

Concursul urmărește să sprijine, la nivel național, eforturile de atragere a tinerilor către știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM) și, în cele din urmă, să-i încurajeze să aleagă cariere în acest domeniu. Numărul tinerilor oameni de știință participanți în această competiție a crescut la circa 150 la fiecare ediție, de la 53 în 1989, când a avut loc primul concurs. 

 

Contact pentru presă:

Purtătorii de cuvânt ai Comisiei pentru Cercetare, Știință și Inovare

 

Pagini utile

Pagina de internet EUCYS

Cercetare și Inovare - Comisia Europeană


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană