Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
05.09.2019 - Cercetător român, câștigător al unui grant de 1.5 milioane de euro din partea UE
ED Targoviste

Comisia Europeană a anunțat în data de 4 septembrie, rezultatele concursului din acest an pentru obținerea de granturi oferite de Consiliul European pentru Cercetare (ERC) cercetătorilor aflați la începutul unei cariere independente. Dr. Alexandru Tomescu, cercetător în științe computaționale la Universitatea din Helsinki, a primit un grant de 1.5 milioane de euro din partea ERC. Proiectul său, "Algoritmi siguri și compleți pentru bioinformatică (SAFEBIO)", va aduce contribuții semnificative în analiza datelor din secvențierea ADN, o tehnologie care poate fi folosită în diagnosticul medical.

Parte a programului UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, granturile pentru cercetători aflați la începutul unei cariere independente au o valoare totală de 621 de milioane de euro, și au fost acordate unui număr de 408 oameni de știință, pentru a-i ajuta să își constituie propriile echipe și să desfășoare activități de cercetare de pionierat în diverse discipline, generând, astfel, aproximativ 2.500 de locuri de muncă pentru bursieri titulari de doctorate, doctoranzi și alți angajați.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Cercetătorii au nevoie de libertate și de sprijin ca să poată da curs curiozității lor științifice, dacă dorim să găsim răspunsuri la cele mai dificile provocări ale epocii și viitorului nostru. Punctul forte al granturilor pe care UE le oferă prin intermediul ERC este crearea de oportunități pentru ca cercetători excepționali să își urmărească cele mai îndrăznețe idei." 

Activitățile de cercetare vizate de aceste granturi se vor axa pe diferite subiecte, precum: studierea modului în care alimentele de origine vegetală provenite din păduri ar putea oferi soluții de reducere a foametei la nivel mondial; evaluarea intensității, a frecvenței și a distribuției modului în care creștenivelul mării în Europa; investigarea modului în care companiile de tehnologie își promovează produsele și urmăresc să obțină încrederea consumatorilor; sau elucidarea abilităților de supraviețuire ale organismelor unicelulare.

Despre proiectul câștigător SAFEBIO

Ca și în viața reală, multe dintre chestiunile analizate de cercetători sunt pline de incertitudini. În știința computațională, de regulă abordarea este de a vizualiza și a analiza toate soluțiile posibile la o problemă, în speranța de a găsi printre ele pe cea corectă. Cu cât se lucrează însă cu mai multe date, cu atât această abordare devine mai puțin realistă. Datorită noului său grant ERC pentru cercetători debutanți, dr. Alexandru Tomescu, de la Universitatea din Helsinki, va fi în măsură să soluționeze această incertitudine. Ideea sa este să studieze acele părți ale unei soluții care sunt comune tuturor răspunsurilor la o problemă computațională. Teoretic, aceste soluții parțiale sunt „sigure”; conțin informații probabil corecte.

Această abordare este deja utilizată experimental, dar dr. Tomescu va fi primul care o va aborda analitic. Activitatea sa va fi deosebit de utilă pentru analiza datelor din secvențierea ADN întrucât această tehnologie evoluează de la laborator la diagnostic medical. 

Mai multe informații despre granturile destinate cercetătorilor aflați la începutul unei cariere independente sunt disponibile în comunicatul de presă al ERC.

Granturile ERC destinate cercetătorilor aflați la începutul carierei se acordă oamenilor de știință de orice naționalitate, cu experiență de doi până la șapte ani de la obținerea doctoratului (sau a unei diplome echivalente) și cu un istoric științific solid. Cererile de propuneri se publică o dată pe an pentru fiecare schemă. Detalii și termenele de depunere a cererilor de granturi, inclusiv în ceea ce privește runda 2020, sunt disponibile aici.

Persoane de contact pentru presă 

Lucia Caudet – Tel.: +32 229 56182

Marietta Grammenou - Tel.: +32 229 83583


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană