Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.09.2019 - Vaccinare: Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății își unesc forțele pentru a promova beneficiile vaccinurilor
ED Targoviste

În data de 12 septembrie, la Bruxelles, Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au găzduit împreună primul Summit mondial privind vaccinarea. Scopul acestui summit este de a accelera acțiunile la nivel mondial pentru combaterea răspândirii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și pentru a pleda împotriva dezinformării cu privire la vaccinuri tot mai răspândite la nivel mondial.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Este inadmisibil ca, într-o lume atât de dezvoltată ca a noastră, să mai existe copii care mor de boli ce ar fi trebuit să fie de mult eradicate în Europa. Mai grav decât atât, dispunem de soluția necesară, dar ea nu este utilizată la capacitate maximă. Prin vaccinare, se previn deja 2-3 milioane de decese pe an și s-ar putea preveni încă 1,5 milioane dacă s-ar ameliora sfera de acoperire la nivel global a vaccinării. Summitul de astăzi este o ocazie de a remedia această lacună. Comisia va continua să colaboreze cu statele membre ale UE în eforturile lor naționale și cu partenerii noștri care ne sunt astăzi alături. Avem de-a face cu o provocare globală pe care trebuie să o abordăm împreună, acum.”

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Dr. TedrosAdhanom Ghebreyesus a declarat: „După mulți ani de progrese, ne aflăm într-un moment critic. Rujeola revine puternic, în timp ce 1 din 10 copii nu profită încă de vaccinurile esențiale ale copilăriei,” a afirmat Dr. Tedros, „Putem și trebuie să revenim pe drumul cel bun. Acest lucru poate fi realizat numai asigurându-ne că oricine poate beneficia de puterea vaccinurilor – și numai dacă guvernele și partenerii investesc în imunizare ca drept universal și ca bun social. Acum este momentul să intensificăm eforturile de sprijinire a vaccinării ca element central al sănătății pentru toți.”

În deschiderea summitului, președintele Juncker și Dr. Tedros au solicitat intensificarea urgentă a eforturilor de oprire a răspândirii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola. În ultimii 3 ani, 7 țări, dintre care 4 în regiunea europeană, și-au pierdut statutul de eliminare a rujeolei. Apariția unor noi focare reprezintă rezultatul direct al unor lacune în ceea ce privește rata de vaccinare, inclusiv în rândul adolescenților și al adulților care nu au fost niciodată vaccinați complet. Pentru a elimina în mod eficace lacunele în materie de vaccinare, summitul abordează multiplele obstacole din calea vaccinării, inclusiv drepturile, reglementările și accesibilitatea, disponibilitatea, calitatea și caracterul practic al serviciilor de vaccinare; normele, valorile și sprijinul social și cultural; motivația, atitudinile, precum și cunoștințele și aptitudinile individuale.

Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății au solicitat, de asemenea, un sprijin puternic din partea Alianței Mondiale pentru Vaccinuri și Imunizare - GAVI(link is external). GAVI joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor în materie de vaccinare globală în țările lumii cu cele mai puține resurse.

De asemenea, pe ordinea de zi a Summitului mondial privind vaccinarea se află noile modele și oportunități de accelerare a dezvoltării vaccinurilor, precum și modalitățile prin care să se garanteze că imunizarea este o prioritate a sănătății publice și un drept universal.

Context

OMS(link is external) a declarat că reticența față de vaccinare, inclusiv lipsa vigilenței, încrederii și accesibilității, este una dintre cele zece amenințări la adresa sănătății mondiale în 2019. Vaccinurile sunt sigure și eficace și stau la baza oricărui sistem solid de asistență medicală primară.

La nivel mondial, 79 % dintre oameni sunt de acord că vaccinurile sunt sigure, iar 84 % sunt de acord că ele sunt eficace, conform Monitorului mondial Wellcome(link is external) privind opiniile și sentimentele oamenilor din întreaga lume în ceea ce privește știința și provocările majore în materie de sănătate. Cu toate acestea, Raportul privind situația încrederii în vaccinuri în UE arată că, în numeroase state membre ale UE, s-a înregistrat o creștere a numărului de refuzuri ale vaccinării, legate de nivelul scăzut de încredere în ceea ce privește siguranța și eficacitatea vaccinurilor înregistrat în întreaga lume. Această lipsă de încredere contribuie în mod semnificativ la scăderea ratelor de vaccinare, care sunt esențiale pentru asigurarea imunității de grup, ceea ce duce la creșterea incidenței bolilor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din luna aprilie a acestui an, aproape jumătate dintre cetățenii UE (48 %) consideră că vaccinurile pot produce efecte secundare grave, 38 % cred că pot cauza înseși bolile împotriva cărora oferă protecție și 31 % sunt convinși că ele pot slăbi sistemul imunitar. Aceste cifre sunt, de asemenea, rezultatul unei răspândiri sporite, prin intermediul mijloacelor digitale și al platformelor de comunicare socială, a dezinformării cu privire la beneficiile și riscurile pe care le prezintă vaccinurile.

Până în momentul de față, în 2019, s-a înregistrat la nivel mondial cel mai mare număr de cazuri de rujeolă din 2006 încoace. Creșterea numărului de cazuri de rujeolă, care a debutat în 2018, a continuat și în 2019, cu aproximativ 90 000 de cazuri raportate în prima jumătate a anului doar în regiunea europeană a OMS și peste 365 000 de cazuri la nivel mondial. Aceste cifre semestriale depășesc deja cifrele totale înregistrate în fiecare an începând cu 2006.

Progresele în direcția unei asigurări de sănătate universale și, în ultimă instanță, în direcția realizării obiectivului nr. 3 dintre obiectivele de dezvoltare durabilă – Asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării tuturor, la orice vârstă – sunt priorități în Europa și în întreaga lume. OMS, statele sale membre și Uniunea Europeană au luat măsuri îndrăznețe pentru a elimina lacunele în materie de imunizare, care lasă ușa deschisă bolilor ce pot fi prevenite prin vaccinare. Activitățile desfășurate în cadrul Planului european de acțiune al OMS privind vaccinarea, Recomandarea Consiliului privind consolidarea cooperării în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și Acțiunea comună a Uniunii Europene privind vaccinarea au consecințe importante asupra sistemelor de sănătate și a comunităților.

Pentru informații suplimentare

NOTĂ DE INFORMARE

Zece acțiuni în direcția vaccinării pentru toți

Summitul mondial privind vaccinarea

Site-ul web privind vaccinarea

Sondajul special Eurobarometru 488: Atitudinea europenilor față de vaccinare

Recomandarea Consiliului privind consolidarea cooperării în combaterea bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare

Date de contact pentru presă

Anca PADURARU: Telefon -+ 32 2 299 12 69

Adresă: anca.paduraru@ec.europa.eu

Aikaterini APOSTOLA: Telefon - +32 2 298 76 24

Adresă: aikaterini.apostola@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană