Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
21.10.2019 - Raportul Comisiei Europene privind guvernarea electronică: eGovernment Benchmark 2019
ED Targoviste

Comisia Europeană a publicat în data de 18 octombrie, raportul  privind guvernarea electronică, care evaluează utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor în cadrul administrațiilor publice, precum și nivelurile de interoperabilitate transfrontalieră și de interacțiune digitală între administrații și cetățeni sau întreprinderi, în statele membre ale UE, și în alte opt țări terțe.

Performanța fiecărei țări este măsurată prin doi indicatori: Acces și Digitalizare.

Gradul de Acces descrie măsura în care mediul online este utilizat la nivelul serviciilor administrative, în timp ce Digitalizarea are în vedere nivelul de digitalizare al ghișeelor administrației publice.

România are un nivel peste mediu (63%; media UE 57%) de utilizare a canalului online în serviciile administrative (Acces) și un nivel scăzut (40%; media UE 68%) de digitalizare administrativă (Digitalizare).

Țările care au dat dovadă de pionierat în ceea ce privește digitalizarea serviciilor publice sunt Malta, Estonia și Austria, urmate îndeaproape de Letonia, Lituania și Finlanda.

Studiul din acest an prezintă îmbunătățiri ale nivelului de transparență și de utilizare a serviciilor digitale, cum ar fi identificarea electronică (eID) și documentele electronice.

Europa este cea mai avansată în ceea ce privește „ghidarea utilizatorului”, ceea ce indică faptul că administrațiile publice acordă prioritate serviciilor pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor cetățenilor.

Sunt necesare eforturi suplimentare pentru a îmbunătăți securitatea serviciilor publice online, precum și pentru a spori transparența, mobilitatea transfrontalieră și disponibilitatea identificării electronice și a documentelor electronice.

Comisia se angajează să sprijine dezvoltarea și utilizarea serviciilor publice online transfrontaliere, în special prin Planul său de acțiune privind guvernarea electronică 2016-2020.

Mai multe informații sunt disponibile aici, iar datele privind fiecare țară sunt disponibile aici

Persoane de contact :

Nathalie Vandystadt — Tel.: + 32 229 67083

Marietta Grammenou — Tel.: + 32 229 83583


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană