Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
15.09.2020 - Combaterea abuzului sexual asupra copiilor: Comisia propune legislație interimară pentru a le permite serviciilor de comunicații să continue depistarea abuzurilor sexuale asupra copiilor în mediul online
ED Targoviste

Recent, Comisia a propus un regulament provizoriu pentru a se asigura că furnizorii de servicii de comunicații online pot continua să detecteze și să raporteze abuzuri sexuale asupra copiilor în mediul online și să elimine materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor.

Această măsură interimară este necesară deoarece, odată cu aplicarea integrală a Codului european al comunicațiilor electronice începând cu 21 decembrie 2020, anumite servicii de comunicații online, precum poșta electronică sau serviciile de mesagerie, vor intra în domeniul de aplicare al Directivei asupra confidențialității și comunicațiilor electronice. Această directivă nu conține un temei juridic explicit pentru prelucrarea voluntară a datelor privind conținutul sau a datelor de transfer în scopul detectării abuzului sexual asupra copiilor în mediul online, iar furnizorii ar trebui să își întrerupă activitatea, cu excepția cazului în care statele membre adoptă măsuri naționale specifice.

Propunerea le va permite serviciilor de comunicații online să își continue activitățile de detectare a abuzurilor sexuale asupra copiilor pe internet. Regulamentul propus oferă garanții în sensul protejării vieții private și a datelor cu caracter personal. Are un domeniu de aplicare restrâns, limitat la a permite continuarea activităților voluntare actuale, sub rezerva respectării Regulamentului general privind protecția datelor, iar prelucrarea datelor va fi limitată la ceea ce este necesar pentru detectarea și raportarea cazurilor suspecte.

Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: „Legislația adoptată astăzi este un exemplu al modului în care strategia noastră privind o Uniune a securității creează legături între domeniile online și offline pentru a-i proteja pe cetățenii europeni împotriva criminalității. Protejarea copiilor noștri împotriva unor astfel de infracțiuni reprezintă o prioritate pentru această strategie.”

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Așa cum nu ne-am lăsa copiii singuri pe alei întunecate, nu putem nici să îi lăsăm expuși la prădători online. Avem nevoie de un cadru juridic proporțional și de tehnologii fiabile pentru combaterea eficientă a abuzului sexual asupra copiilor în mediul online, în conformitate cu valorile noastre.”

Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a adăugat: „Schimbul online de materiale care prezintă abuzuri asupra copiilor lansează un cerc vicios al infracțiunilor. Propunerea de astăzi asigură faptul că pot continua eforturile voluntare actuale ale furnizorilor de comunicații online de a raporta în mod responsabil.” 

Aceste activități voluntare joacă un rol important în a permite identificarea și salvarea victimelor, a reduce distribuirea de materiale care conțin abuzuri sexuale asupra copiilor și a contribui la identificarea și investigarea infractorilor, precum și la prevenirea infracțiunilor. Acum este rândul Parlamentului European și al Consiliului să adopte această propunere, care va rămâne în vigoare până la 31 decembrie 2025.

Persoane de contact pentru presă:

Johannes Bahrke — Tel.: + 32 229 58615;

Adalbert Jahnz — Tel.: + 32 2 295 31 56;

Marietta Grammenou — Tel.: + 32 229 83583;

Laura Bérard — Tel.: + 32 229 55721.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană