Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.04.2021 - Comisia mobilizează 123 milioane EUR pentru cercetare și inovare pentru a combate amenințarea reprezentată de variante
ED Targoviste

Comisia mobilizează 123 milioane EUR din programul Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE, pentru cercetări urgente vizând variante ale noului coronavirus. Această primă finanțare de urgență în cadrul programului Orizont Europa se adaugă la o serie de acțiuni de cercetare și inovare finanțate de UE pentru combaterea noului coronavirus și contribuie la acțiunile generale ale Comisiei vizând prevenirea și atenuarea impactului variantelor noului coronavirus, precum și răspunsul la acestea, în conformitate cu noul plan european de pregătire pentru bioapărare denumit Incubatorul HERA.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Continuăm să mobilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru a combate actuala pandemie și provocările pe care le determină variantele noului coronavirus. Trebuie să ne folosim forța combinată pentru a fi pregătiți pentru viitor, începând de la depistarea timpurie a variantelor, până la organizarea și coordonarea trialurilor clinice vizând noi vaccinuri și tratamente, asigurând, în același timp, colectarea și schimbul corect de date în toate etapele”.

Noi cereri de exprimare a interesului pentru cercetări urgente vizând variantele noului coronavirus

Comisia a lansat noi cereri care completează acțiunile precedente de creare a unor tratamente și vaccinuri prin organizarea și desfășurarea unor trialuri clinice pentru a înregistra progrese în ceea ce privește crearea unor tratamente și vaccinuri promițătoare împotriva SARS-CoV-2/COVID-19. Ele vor sprijini crearea unor cohorte și rețele vaste vizând COVID-19, dincolo de granițele Europei, realizând legături cu inițiativele europene, precum și consolidarea infrastructurilor necesare pentru schimbul de date, expertiză, resurse de cercetare și servicii de specialitate pentru cercetători și organizațiile de cercetare.

Se preconizează că proiectele finanțate:

  • vor stabili cohorte noi sau se vor baza pe cele existente de dimensiuni mari, multicentrice și regionale sau multinaționale, inclusiv dincolo de frontierele Europei, care ar trebui să avanseze rapid cunoștințele cu privire la SARS-CoV-2 și la variantele sale emergente.
  • vor dezvolta în continuare mijloace terapeutice sau vaccinuri promițătoare împotriva SARS-CoV-2/COVID-19, dezvoltarea preclinică fiind deja finalizată.
  • vor sprijini, de asemenea, infrastructurile de cercetare pentru a accelera schimbul de date și vor oferi sprijin și expertiză rapidă în domeniul cercetării pentru a face față variantelor noului coronavirus și pentru a fi pregătiți pentru epidemii viitoare.

Se preconizează o colaborare a consorțiilor de succes cu alte inițiative și proiecte relevante la nivel național, regional și internațional pentru a maximiza sinergiile și complementaritatea și pentru a evita redundanța eforturilor de cercetare.

Aceste cereri în regim de urgență vor aborda amenințările pe termen scurt și mediu și vor asigura în același timp pregătirea pentru viitor. El vor contribui la instituirea Autorității europene pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară (HERA), care va permite UE să anticipeze și să abordeze mai bine viitoarele pandemii.

Cererile vor fi deschise pentru trimiterea de documente la 13 aprilie, iar termenul de transmitere a acestora este 6 mai 2021. Noile soluții trebuie să fie disponibile și accesibile financiar tuturor, în conformitate cu principiile Răspunsului mondial la coronavirus.

Context

În februarie 2021, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat lansarea unui plan european de pregătire pentru bioapărare denumit Incubatorul HERA vizând pregătirea Europei pentru o amenințare sporită reprezentată de variantele noului coronavirus. Incubatorul HERA va reuni oameni de știință, industria și autorități publice și va mobiliza toate resursele disponibile astfel încât Europa să poată răspunde acestei provocări.

Mai ales de la începutul crizei, dar și de mult timp încoace, Comisia a avut un rol primordial în sprijinirea cercetării și inovării, precum și în coordonarea eforturilor de cercetare la nivel european și mondial, inclusiv în pregătirea pentru pandemii. Ea s-a angajat să aloce 1,4 miliarde EUR pentru Răspunsul mondial la noul coronavirus, din care 1 miliard EUR provine din Orizont 2020, programul precedent al UE pentru cercetare și inovare.

Noile cereri speciale anunțate astăzi în cadrul programului Orizont Europa, succesorul programului Orizont 2020, completează aceste acțiuni anterioare de combatere a noului coronavirus: sprijin pentru 18 proiecte cu 48,2 milioane EUR pentru crearea de mijloace de diagnostic, tratamente, vaccinuri și pregătirea pentru epidemii; 8 proiecte sprijinite cu 117 milioane EUR investite în crearea de mijloace de diagnostic și tratamente prin intermediul Inițiativei privind medicamentele inovatoare; 24 de proiecte susținute cu 133,4 milioane EUR acordate pentru contracararea nevoilor urgente și atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei; și alte măsuri de sprijinire a ideilor inovatoare prin intermediul Consiliului european pentru inovare. Cererile de exprimare a interesului implementează acțiunea 3 a Planului de acțiune ERAvsCorona, un document de lucru rezultat în urma dialogurilor dintre serviciile Comisiei și instituțiile naționale.

Informații suplimentare

Cereri în cadrul programului Orizont Europa:

1.    Schimb de date echitabil și deschis în sprijinul pregătirii europene pentru COVID-19 și alte boli infecțioase

2.    Servicii de infrastructură de cercetare pentru răspunsuri rapide în materie de cercetare vizând epidemia de COVID-19 și alte epidemii de boli infecțioase

3.    Vaccinuri & studii clinice terapeutice pentru a îmbunătăți prevenirea și tratamentul COVID-19

4.    Cohorte unite împotriva variantelor virusului care cauzează COVID-19 și care suscită îngrijorare

Comunicat de presă: Noul coronavirus: pregătirea Europei pentru amenințarea sporită reprezentată de variante

Von der Leyen anunță lansarea Incubatorului HERA pentru a anticipa amenințarea pe care o reprezintă variantele noului coronavirus

Site-ul de internet privind răspunsul mondial la noul coronavirus

Întrebări și răspunsuri: Răspunsul mondial la noul coronavirus

Fișă informativă: Răspunsul mondial la noul coronavirus

Comunicat de presă: Răspunsul mondial la noul coronavirus: donații în valoare de 7,4 miliarde EUR pentru asigurarea accesului universal la vaccinuri

Activități de cercetare și inovare susținute de UE vizând noul coronavirus

Răspunsul Comisiei la noul coronavirus

Date de contact pentru presă

Johannes BAHRKE

Telefon +32 2 295 86 15

Adresă johannes.bahrke@ec.europa.eu

Marietta GRAMMENOU

Telefon +32 2 298 35 83

Adresă marietta.grammenou@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană