Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
29.09.2021 - LinguaFEST 10, ediție aniversară dedicată Zilei Europene a Limbilor, în contextul Conferinței privind Viitorul Europei
ED Targoviste

Ajuns la a zecea ediție, LinguaFEST este un eveniment dedicat Zilei Europene a Limbilor și organizat de Comisia Europeană în parteneriat Agenția Națională Erasmus+ România (ANPCDEFP).

Ajuns la a zecea ediție, LinguaFEST este un eveniment dedicat Zilei Europene a Limbilor și organizat de Comisia Europeană în parteneriat Agenția Națională Erasmus+ România (ANPCDEFP), cu scopul de a promova diversitatea culturală și lingvistică, accesul la studiul cât mai multor limbi, cunoașterea și deschiderea spre universurile lingvistice oferite de România și Europa.

·       Multilingvism

·       24 septembrie 2021, 00:00 până la 30 septembrie 2021, 23:45

Informații practice

Când

vineri 24 septembrie 2021, 00:00 to joi 30 septembrie 2021, 23:45

Limbi

română

Descriere

LinguaFEST 10, ediție aniversară dedicată Zilei Europene a Limbilor

LinguaFEST 10 se desfășoară anul acesta sub egida Conferinței privind viitorul Europei (CoFE). Conferința constă într-o serie de dezbateri și discuții organizate la inițiativa cetățenilor, care îi permit fiecărui european să își împărtășească ideile și să contribuie la clădirea viitorului nostru comun. Fiind prima de acest tip, CoFE este un exercițiu democratic paneuropean major, care oferă un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă și transparentă cu cetățenii.

LinguaFEST ediția a 10-a va include:

·       Între 24 și 30 septembrie 2021, un eveniment pe Facebook pe parcursul căruia elevii, profesorii, studenții, voluntarii și profesioniștii vor împărtăși din experiențele lor lingvistice și culturale plurilingve. În cadrul evenimentului va fi prezentat și colajul concursului LinguaFEST 10Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••, care cuprinde cele mai bune filmulețe în care elevii de gimnaziu au răspuns la 3 întrebări despre viitorul lor în Europa și în lume.

·       Pe 29 septembrie 2021, între orele 15:00-17:00: în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei, dezbaterea online intitulată „Competențe lingvistice pentru integrarea tinerilor NEET în viitoarea Europă” (Languages for NEETs' integration into the future Europe). Se va discuta despre importanța competențelor lingvistice pentru includerea în circuite funcționale a tinerilor care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (acronimul împrumutat din limba engleză pentru această categorie de persoane este NEETs - not in employment, education or training).

Panel de discuții:

  •  

o   Veronica Ștefan, Președinte și co-fondator Social DOers  – Cine sunt NEETs, ce nevoi au și cum pot fi susținuți?

  •  

o   Andra Dobre, Communication Coordinator, ANPCDEFP - Relația dintre grupurile defavorizate, limbile moderne si capacitatea celor dintâi de integrare în cultura europeană; ce oferă programul Erasmus+?

  •  

o   Eliza Vaș, expert în cadrul Institutului European din România și Vice-Președinte al Asociației Young Initiative - Perspectiva beneficiarului, experiențe pozitive privind contactul cu alte limbi și culturi în cadrul proiectelor europene.

  •  

o   Evenimentul se va încheia cu acordarea Certificatelor lingvistice europene pentru proiecte creative și inovatoare în domeniul predării și învățării limbilor străine.

 

CONTEXT:

Începând cu anul 2001, ziua de 26 septembrie este dedicată celebrării limbilor europene. Europa este posesoarea unei adevărate bogăţii lingvistice și, pentru a atrage atenţia asupra acesteia, Uniunea Europeană şi Consiliul Europei au lansat, în 2001, iniţiativa Anului european al limbilor. Din această iniţiativă a luat naştere Ziua Europeană a Limbilor, 26 septembrie, ale cărei obiective sunt: sensibilizarea publicului faţă de plurilingvism în Europa, cultivarea diversităţii culturale şi lingvistice şi încurajarea învăţării limbilor străine de către toţi europenii, la şcoală sau în afara acesteia.

Lansat oficial în anul 1999 de către Comisia Europeană, European Language Label (Certificatul lingvistic european) este un premiu care încurajează iniţiativele în materie de predare şi învăţare a limbilor străine, prin recompensarea tehnicilor inedite de predare, prin difuzarea informaţiilor referitoare la acestea şi prin promovarea bunelor practici. Premiul se adresează tuturor tipurilor de educaţie şi formare, indiferent de vârstă sau de metodele utilizate, fiind acordat anual celor mai inovatoare proiecte destinate învăţării limbilor străine, elaborate în fiecare dintre ţările participante. Sub coordonarea Comisiei Europene, procedura de decernare este administrată de statele membre, ale căror jurii naţionale decid asupra criteriilor de selecţie detaliate. În România, această acţiune este promovată de ANPCDEFP. În perioada 2001-2019, premiul a fost acordat unui număr de peste 200 de proiecte lingvistice, implementate de instituţii publice şi private, din toate regiunile ţării.

La ediția din anul curent au fost depuse 31 de candidaturi eligibile și au fost acordate y premii. Pe site-ul erasmusplus.ro găsiți detalii despre proiectele și instituțiile premiate.

 

Conferința privind viitorul Europei reprezintă o ocazie unică și oportună pentru cetățenii europeni de a dezbate provocările și prioritățile Europei. Indiferent de locul de proveniență sau de activitate, acesta este locul în care să reflectați la viitorul pe care îl doriți pentru Uniunea Europeană.

Parlamentul European, Consiliul și Comisia Europeană s-au angajat să asculte cetățenii europeni și să dea curs, în limitele competențelor lor, recomandărilor formulate.

Se preconizează că, până în primăvara anului 2022, conferința își va prezenta concluziile astfel încât să ofere orientări privind viitorul Europei.

Cine poate participa?Cetățeni europeni, din toate categoriile sociale și de pe tot cuprinsul Uniunii, tinerii jucând un rol central în conturarea viitorului proiectului european.

Autoritățile europene, naționale, regionale și locale, precum și societatea civilă și alte organizații care doresc să organizeze evenimente și să contribuie cu idei.

Toți participanții trebuie să respecte valorile stabilite în Carta CoFE.

Care sunt componentele conferinței?

·       Platforma digitală multilingvă va fi locul în care cetățenii pot face schimb de idei și trimite contribuții online. Acestea vor fi colectate, analizate, monitorizate și publicate pe tot parcursul conferinței;

·       Evenimentele descentralizate – evenimente online, în persoană* și hibride organizate de persoane și organizații, precum și de autorități naționale, regionale și locale din întreaga Europă;

·       Grupurile de dezbatere implicând cetățeni europeni – vor discuta diferite subiecte și își vor prezenta propunerile; acestea ar trebui să fie reprezentative în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, mediul socioeconomic și/sau nivelul de educație ale cetățenilor;

·       Sesiunile plenare ale conferinței – vor asigura că recomandările formulate de grupurile de dezbatere implicând cetățeni europeni de la nivel național și european, împărțite pe teme, sunt dezbătute fără un rezultat prestabilit și fără a limita sfera de aplicare la domenii de politici predefinite. Sesiunea plenară a conferinței va fi compusă din reprezentanți ai Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei Europene, precum și din reprezentanți ai tuturor parlamentelor naționale, în condiții de egalitate, și din cetățeni. Vor fi de asemenea reprezentați Comitetul Regiunilor și Comitetul Economic și Social, partenerii sociali și societatea civilă. În momentul discutării rolului internațional al UE, se va alătura și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate. Pot fi invitați și reprezentanți ai principalelor părți interesate. Comitetul executiv va elabora și publica concluziile sesiunii plenare a conferinței.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană