Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
18.11.2021 - Corpul european de solidaritate: peste 138 de milioane EUR pentru sprijinirea activităților de voluntariat ale tinerilor în 2022
ED Targoviste

Comisia a lansat ieri, 17 noiembrie, cererea de propuneri pentru 2022 în cadrul Corpului european de solidaritate.

 

Corpul european de solidaritate este un program al UE destinat tinerilor care doresc să participe la activități de solidaritate în diverse domenii, de la ajutorarea persoanelor defavorizate, până la acțiuni în domeniul sănătății și al mediului, în întreaga UE și în afara granițelor sale. Această cerere de propuneri introduce posibilitatea ca participanții să se implice în operațiuni de ajutor umanitar în întreaga lume, pentru a crea legături de solidaritate între organizațiile și voluntarii din țările UE și oamenii și comunitățile din afara Uniunii. Această nouă componentă a proiectelor internaționale poartă denumirea de „Corpul voluntar european de ajutor umanitar”.

Cererea de propuneri contribuie la multiplicarea oportunităților de solidaritate pentru tineri în cursul Anului european al tineretului 2022, punând la dispoziție aproape 139 de milioane EUR pentru a finanța proiecte de voluntariat, de solidaritate și conduse de tineri, echipe în domenii cu prioritate ridicată, axate pe promovarea unor stiluri de viață sănătoase și pe conservarea patrimoniului cultural, precum și Corpul voluntar european de ajutor umanitar. Bugetul total al programului „Corpul european de solidaritate” pentru perioada 2021-2027 se ridică la 1 miliard EUR. Pe parcursul celor șapte ani ai săi, acest program al UE va permite unui număr de cel puțin 270 000 de tineri să participe la acțiuni de solidaritate.

Vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european, Margaritis Schinas, a declarat: „Solidaritatea este o valoare esențială în Uniune și în relațiile noastre cu partenerii din întreaga lume. Corpul european de solidaritate reprezintă, pentru tânăra generație, o ocazie de a participa la proiecte de voluntariat. Această experiență formatoare le oferă tinerilor posibilitatea de a ajuta comunitățile și de a face ceva cu adevărat important. Sunt foarte mândru de faptul că programul evoluează și că include, pentru prima dată, operațiuni de ajutor umanitar. Tinerii au puterea de a schimba lumea, iar Comisia contribuie la realizarea acestei aspirații.”

Comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, a declarat: „Tinerii au multe de oferit societății. În contextul Anului european al tineretului 2022, Corpul european de solidaritate va constitui un instrument important pentru sprijinirea participării și a angajamentului civic al tinerilor și îi va ajuta să construiască un viitor mai bun, mai ecologic, mai digital și mai favorabil incluziunii. Programul va oferi, pentru prima dată, oportunități de a contribui la operațiunile de ajutor umanitar. În anul care vine, vom mobiliza voluntarii și în cadrul unor activități și proiecte de promovare a unui stil de viață sănătos și a patrimoniului cultural.”

Programul le oferă tinerilor posibilitatea de a aduce o contribuție semnificativă la societate, de a dobândi o experiență deosebit de valoroasă și de a-și dezvolta noi competențe. El este deschis tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, în cazul activităților de solidaritate care abordează provocările societale, și celor cu vârste între 18 și 35 de ani, în cazul activităților de ajutor umanitar.

Corpul european de solidaritate sprijină prioritățile politice ale UE și implică organizațiile și tinerii în proiecte menite să le abordeze. Programul:

·       promovează incluziunea și diversitatea, urmărind să le ofere tuturor tinerilor un acces egal la oportunitățile oferite de Corpul european de solidaritate;

·       sprijină proiecte și activități menite să protejeze, să conserve și să consolideze habitatele naturale și mediul, să sensibilizeze cu privire la durabilitatea mediului și să determine schimbări comportamentale;

·       contribuie la tranziția digitală prin sprijinirea de proiecte și activități care urmăresc să stimuleze competențele digitale, să promoveze alfabetizarea digitală și să dezvolte înțelegerea riscurilor și a oportunităților tehnologiei digitale;

·       îi implică și îi responsabilizează pe tineri, pentru ca aceștia să devină membrii activi ai societății și veritabili agenți ai schimbării.

Tinerii care doresc să participe la activitățile Corpului european de solidaritate trebuie să se înregistreze pe portalul Corpului european de solidaritate, unde pot căuta și găsi organizații care pun în aplicare proiecte. Grupurile de tineri înregistrați pe portalul Corpului european de solidaritate pot solicita finanțare și pentru proiecte de solidaritate conduse de ei înșiși.

Orice organism public sau privat poate solicita finanțare pentru a desfășura activități în cadrul Corpului european de solidaritate. Aceste organizații trebuie să obțină o etichetă de calitate, care să certifice faptul că sunt în măsură să desfășoare activități de solidaritate de înaltă calitate, în conformitate cu principiile, obiectivele și cerințele programului. Ele își pot prezenta candidatura cu ajutorul agențiilor naționale ale Corpului european de solidaritate, situate în toate statele membre ale UE și în toate țările terțe asociate la program, sau, în cazul acțiunilor centralizate, cu ajutorul Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA).

Cererea de propuneri pentru proiecte de voluntariat și de solidaritate este deschisă până la 23 februarie pentru proiectele care au loc în același an și până la 4 octombrie pentru proiectele din anul următor.

Context

Corpul european de solidaritate funcționează ca program finanțat de UE din octombrie 2018, iar în perioada 2018-2020 a beneficiat de un buget operațional în valoare de 375,6 milioane EUR. Programul s-a bazat pe inițiativele anterioare ale UE în domeniul solidarității, urmărind să ofere un punct de acces unic organizațiilor active în sectorul solidarității și tinerilor care doresc să contribuie la societate în domeniile care contează cel mai mult pentru ei. Ca urmare a succesului inițiativei, Corpul european de solidaritate își va continua activitățile și în perioada 2021-2027 și le va extinde pentru a contribui la furnizarea de ajutor umanitar în țările terțe.

Pentru informații suplimentare

Fișă informativăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Ghidul programului 2022

Cererea de propuneri

Site web

Detalii

Data publicării

17 noiembrie 2021

Date de contact

Ștefan TURCU

E-mail

stefan.turcu@ec.europa.eu

Număr de telefon

+40 724 232 197


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană