Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
14.06.2019 - Situația Regulamentului privind protecția datelor la un an de la intrarea sa în vigoare: 73% dintre europeni își cunosc cel puțin unul dintre drepturi
ED Targoviste

Ieri, 13 iunie, cu ocazia unui bilanț care marchează primul an de aplicare a Regulamentului general al UE privind protecția datelor, Comisia Europeană publică rezultatele unui sondaj Eurobarometru special privind protecția datelor. Rezultatele arată că europenii sunt relativ bine informați cu privire la noile norme în materie de protecție a datelor, la drepturile lor și la existența autorităților naționale de protecție a datelor, cărora li se pot adresa atunci când le sunt încălcate drepturile.

Andrus Ansip, vicepreședintele responsabil cu piața unică digitală, a declarat: „Cetățenii europeni au devenit mai conștienți de drepturile lor digitale, ceea ce este încurajator. Cu toate acestea, doar trei din zece europeni își cunosc toate noile lor drepturi în acest domeniu. Pentru întreprinderi, încrederea clienților este neprețuită, iar această încredere începe în momentul în care clienții înțeleg setările de confidențialitate și au încredere în ele. A lua cunoștință de aceste drepturi este o condiție prealabilă pentru a vi le putea exercita. Ambele părți au numai de câștigat dacă aplicarea normelor privind protecția datelor devine mai clară și mai simplă.”

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a adăugat: „A-i ajuta pe europeni să își recâștige controlul asupra datelor lor cu caracter personal este una dintre cele mai importante priorități ale noastre. Însă doar 13 % dintre cei 60 % de europeni care își citesc declarațiile de confidențialitate le citesc integral, și aceasta din cauză că declarațiile sunt prea lungi sau prea dificil de înțeles. Invit din nou toate companiile online să furnizeze declarații de confidențialitate concise, transparente și ușor de înțeles de către toți utilizatorii. De asemenea, îi încurajez pe toți cetățenii europeni să își exercite drepturile în materie de protecție a datelor și să își optimizeze setările de confidențialitate”.

Reflectând opiniile a 27 000 de cetățeni europeni, rezultatele Eurobarometrului arată că 73 % dintre respondenți au auzit de cel puțin unul dintre cele șase drepturi garantate de Regulamentul general privind protecția datelor. Dreptul de a accesa propriile date (65 %), dreptul de a corecta datele în cazul constatării unor erori (61 %), dreptul de a se opune prelucrării datelor în scopuri de marketing direct (59 %) și dreptul de a solicita ștergerea propriilor date (57 %) sunt drepturile cel mai bine cunoscute de către cetățeni.

În plus, 67 % dintre respondenți știu de existența Regulamentului general privind protecția datelor, iar 57 % dintre respondenți știu care sunt autoritățile naționale responsabile cu protecția datelor. Rezultatele sondajului arată, de asemenea, că protecția datelor reprezintă un motiv de preocupare, 62 % dintre respondenți declarându-se îngrijorați că nu au un control deplin asupra datelor cu caracter personal furnizate online.

Tot astăzi, 13 iunie, Comisia Europeană organizează un eveniment care reunește autoritățile și întreprinderile naționale și europene pentru a marca primul an de punere în aplicare a Regulamentului general privind protecția datelor, în prezența comisarului Jourová.

Etapele următoare

Comisia lansează astăzi, 13 iunie, o campanie de sensibilizare pentru a-i încuraja pe cetățeni să citească declarațiile de confidențialitate și să își optimizeze setările de confidențialitate, astfel încât să partajeze doar datele pe care își doresc să le partajeze.

În 2020, Comisia va prezenta, de asemenea, un raport privind aplicarea Regulamentului general privind protecția datelor.

Context

Regulamentul general privind protecția datelor este un set unic de norme asigurând o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, care se aplică direct în statele membre. Acesta consolidează încrederea cetățenilor, prin faptul că le redă acestora controlul asupra propriilor date cu caracter personal, și, în același timp, garantează libera circulație a datelor cu caracter personal între statele membre ale UE. Protecția datelor cu caracter personal este un drept fundamental în Uniunea Europeană.

RGPD se aplică de la 25 mai 2018. De atunci, aproape toate statele membre și-au adaptat legislația națională pentru a se alinia la RGPD. Autoritățile naționale de protecție a datelor, care sunt responsabile de asigurarea respectării noilor norme, își coordonează mai bine acțiunile datorită noilor mecanisme de cooperare și grație Comitetului european pentru protecția datelor. Acestea emit orientări privind aspectele esențiale ale RGPD, pentru a contribui la punerea în aplicare a noilor norme.

Evenimentul-bilanț de astăzi, 13 iunie, va consta în trei mese rotunde:

  • Grupul 1 – Cât de eficace este punerea în aplicare?
  • Grupul 2 – Protecția datelor ca oportunitate de afaceri
  • Grupul 3 – Cum își exercită cetățenii noile lor drepturi?

Pentru informații suplimentare

Persoane de contact pentru presă:

Întrebări din partea publicului larg: Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană