Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte
08.08.2013 - Echipa EUROPE DIRECT Târgoviște, pregătită să descifreze tainele labirinturilor culturale

Unul dintre cele mai faimoase labirinturi din istorie este cel construit de arhitectul Dedal pentru regele Minos al Cretei. Acesta ascundea atâtea secrete încât nici creatorul său nu le-a mai putut descifra. Încercarea de a ieși din labirint a constituit pentru Dedal și fiul său, Icar, cea mai mare provocare a vieții.

Pornind de la acest mit, regizorul columbian Enrique Vargas a dezvoltat la începutul anilor 90 o formă de teatru care se bazează pe stimularea simțurilor și sentimentelor umane – teatru labirint. El mai este denumit și teatru senzorial și a fost pus pentru prima dată în scenă de Teatrul Cynefin din Marea Britanie. Astăzi, teatrul labirint este cunoscut ca o metodă de educație nonformală care poate fi pusă în aplicare în general pentru a combate stereotipurile, excluziunea socială, încălcarea drepturilor. Deși este eficientă, pentru că stimulează participanții să empateze și îi pune în situații dificile, o reprezentație de teatru labirint implică multă pregătire și organizare.
Pentru că în județul Dâmbovița acest tip de teatru este necunoscut, EUROPE DIRECT Târgoviște s-a gândit să-l aducă în atenția localnicilor. În dorința de a se pregăti cât mai bine și a le oferi participanților o reprezentație de cinci stele, persoane din echipa centrului au participat în perioada 22 – 27 iulie 2013 la cursul de formare Labyrintheme desfășurat în capitala Bulgariei, Sofia. Deplasarea a fost finanțată de către programul Grundtvig – Învățare pe tot parcursul vieții, acțiunea Mobilități de Formare Continuă, gestionat în România de ANPCDEFP.

Trainingul a fost unul extrem de practic, potrivit stilului de învățare al adulților. Jocurile de teambuilding specifice teatrului labirint, workshop-urile și excursiile culturale au făcut ca toți participanții să deprindă tehnicile unei reprezentații reușite de teatru senzorial. Ei s-au convins de acest lucru în cadrul labirintului demonstrativ creat în instituția gazdă – Muzeul Național de Istorie Naturală. Mai mult, ei au acum posibilitatea de a împărtăși cu cei cu care lucrează cunoștințele dobândite și de a realiza o reprezentație de teatru labirint în premieră în comunitățile de unde provin.

Toți participanții, cursanți sau formatori - reprezentanți ai instituțiilor care folosesc educația nonformală în activitate din 5 țări europene (Bulgaria, Italia, Irlanda, Germania și România) și-au exprimat dorința de colabora pe viitor și de a crea o rețea de persoane-resursă pentru teatru labirint. EUROPE DIRECT Târgoviște vă invită să-i urmăriți activitatea, pentru a afla în timp util detalii despre un eveniment care va fi realizat în premieră în Dâmbovița – prima reprezentație de teatru labirint și care va avea loc în această toamnă.


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Evenimente ED Târgovişte