Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
02.12.2019 - Cea mai mare încredere în moneda euro din istorie
ED Targoviste

Potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru, mai mult de trei din patru cetățeni consideră că moneda unică este benefică pentru Uniunea Europeană. Acesta este cel mai puternic sprijin înregistrat de la începerea sondajelor, în 2002.

Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru privind zona euro, 76 % din respondenți consideră că moneda unică este benefică pentru UE. Acesta este cel mai important sprijin de la introducerea monedelor și bancnotelor euro în 2002, în creștere cu 2 puncte procentuale față de nivelurile record înregistrate deja anul trecut. De asemenea, o majoritate de 65 % din cetățeni din zona euro consideră că moneda euro este benefică pentru propria lor țară: aceasta este, de asemenea, cea mai mare cifră înregistrată până acum. Moneda comună este susținută de majoritatea cetățenilor din toate cele 19 state membre ale zonei euro.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „După aproape 28 de ani de la semnarea Tratatului de la Maastricht, rămân convins că aceasta a fost semnătura mea cea mai importantă. Moneda euro, introdusă acum 20 de ani, a devenit un simbol al unității, al suveranității și al stabilității. Am depus eforturi susținute în ultimii cinci ani pentru ca Europa să depășească criza, pentru a garanta faptul că locurile de muncă, creșterea și investițiile aduc beneficii tuturor europenilor și pentru a consolida și mai mult uniunea economică și monetară europeană. Dat fiind că moneda euro și cu mine, suntem ultimii supraviețuitori ai Tratatului de la Maastricht, mă bucur să văd acest sprijin record pentru moneda noastră unică în ultimele zile ale mandatului meu ca președinte al Comisiei Europene. Moneda euro reprezintă rezultatul unui efort îndelungat și este unul dintre cele mai bune atuuri ale Europei pentru viitor. Trebuie să ne asigurăm că va continua să ofere prosperitate și protecție cetățenilor noștri.”

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte responsabil pentru moneda euro și dialogul social, precum și pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat: „Moneda euro este mai puternică astăzi ca niciodată și aduce numeroase beneficii cetățenilor, întreprinderilor și statelor membre, dat fiind că înlocuiește 19 monede diferite cu una singură. Nu este o întâmplare dacă majoritatea europenilor sprijină moneda euro. Acest sprijin mai puternic ca niciodată ne împuternicește în mod clar să ne continuăm activitatea de consolidare a uniunii economice și monetare și de întărire a rolului internațional al monedei euro.”

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Integritatea monedei unice nu mai este de mult în pericol. Moneda euro este una dintre cele mai mari reușite europene și a adus beneficii concrete atât gospodăriilor europene, cât și întreprinderilor și guvernelor. Am consolidat uniunea economică și monetară de la începutul crizei și de la începutul acestei Comisii, dar mai sunt încă multe de făcut. Viitorul monedei euro e încă nescris. Trebuie să ne asigurăm că acest sprijin continuă să crească și că cetățenii europeni beneficiază în mod mai echitabil de beneficiile monedei euro.”  

Datorită monedei euro, ne este mai ușor

Deși este încă o monedă tânără, euro a împlinit 20 de ani anul acesta. Cu toate acestea, europenii sunt conștienți de beneficiile practice pe care le-a adus în viața lor de zi cu zi. Patru din cinci respondenți consideră că moneda euro a facilitat activitățile comerciale transfrontaliere, compararea prețurilor și cumpărăturile în alte țări, inclusiv online. De asemenea, o majoritate absolută consideră că moneda euro a facilitat călătoriile și a contribuit la scăderea prețurilor acestora.

Moneda euro înseamnă mai mult decât monedele și bancnotele din buzunarele noastre: ea este un simbol al unității Europei și al forței sale în lume. În prezent, 340 de milioane de europeni din 19 state membre folosesc moneda euro. Ea ne-a adus beneficii tangibile tuturor: prețuri stabile, costuri mai mici ale tranzacțiilor, economii protejate, piețe mai transparente și mai competitive, intensificarea comerțului, facilitarea călătoriilor și standarde de viață mai ridicate. Aproximativ 60 de țări din întreaga lume își leagă, într-un fel sau altul, monedele lor de moneda euro.

Sprijin puternic pentru reforme, pentru coordonarea politicilor economice, dar și pentru retragerea monedelor de 1 și 2 cenți

În ceea ce privește coordonarea politicii economice, inclusiv a politicilor bugetare, 69 % din europeni consideră că este necesară o coordonare sporită în zona euro, în timp ce doar 7 % ar dori reducerea cooperării. De asemenea, 80 % din cetățeni continuă să sprijine reformele economice menite să îmbunătățească performanțele economiilor naționale. Acest lucru se reflectă, de asemenea, în rezultatele naționale, cu o majoritate clară în toate țările din zona euro.

O majoritate de 65 % din respondenți s-a declarat în favoarea retragerii monedelor incomode de 1 și 2 cenți prin rotunjirea obligatorie la cei mai apropiați cinci cenți a prețului final al cumpărăturilor în magazine și supermarketuri. O majoritate absolută sprijină această idee în 16 dintre cele 19 țări din zona euro.

Context

Cetățenii au răspuns unei serii de întrebări privind aspecte cum ar fi percepția lor cu privire la moneda euro și aspectele practice ale acesteia, precum și evaluarea situației economice, a politicilor și a reformelor din țara lor și din zona euro. În plus, cetățenii au răspuns la întrebări cu privire la opiniile și așteptările lor în ceea ce privește veniturile gospodăriilor și inflația.

Aproximativ 17 500 de respondenți din cele 19 țări din zona euro au fost intervievați prin telefon în perioada 14-19 octombrie 2019.

Pentru mai multe informații

Raportul complet și rezultatele sondajului pentru fiecare țară

Aflați mai multe despre istoria și avantajele monedei euro

Comunicat de presă: Moneda euro își sărbătorește cea de-a 20-a aniversare

Date de contact pentru presă

Annika BREIDTHARDT

Telefon + 32 2 295 61 53

Adresă Annika.breidthardt@ec.europa.eu

Annikky LAMP

Telefon +32 2 295 61 51

Adresă annikky.lamp@ec.europa.eu

Enda MCNAMARA

Telefon +32 2 296 49 76

Adresă Enda.Mcnamara@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană