Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
19.12.2020 - Coronavirus: Comisia încheie discuțiile preliminare cu Novavax în vederea achiziționării unui nou vaccin potențial
ED Targoviste

Comisia Europeană a încheiat ieri, 17 decembrie, discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare.

Discuțiile preliminare cu Novavax finalizate astăzi vin în completarea unui portofoliu deja larg și asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVac și Moderna. Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Am plăcerea de a vă anunța că vom continua să ne extindem portofoliul diversificat de vaccinuri. Demersul de astăzi în vederea încheierii unui acord cu Novavax demonstrează angajamentul Comisiei de a asigura explorarea tuturor opțiunilor posibile de acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Accesul la un număr mai mare de vaccinuri ne va permite să avem o acoperire suficientă pentru a învinge pandemia.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Suntem pe cale să adăugăm un al șaptelea vaccin promițător la portofoliul nostru, ceea ce ne va spori așadar șansele de a putea alege dintre cele mai sigure și mai eficace vaccinuri. În prezent, toate statele membre trebuie să se asigure că sunt pregătite să înceapă distribuirea unor dintre ele încă de la începutul anului 2021, de îndată ce se va dovedi că sunt sigure și eficace. Vaccinarea va determina modul în care vom trăi și vom munci în anul 2021. În perioada premergătoare sărbătorilor, invităm cetățenii să își continue eforturile de a controla pandemia. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a evita noi recrudescențe până la apariția unui vaccin.”

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

Comisia, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.

Context

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție pe scară largă a unor vaccinuri eficace și sigure împotriva COVID-19. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor angajamente prealabile de achiziție. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

Având în vedere faptul că decizia de a investi în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID-19 este deosebit de riscantă pentru companiile de profil, din cauza costului ridicat și a ratei ridicate de eșec, aceste angajamente vor permite așadar realizarea unor investiții care, în caz contrar, nu ar putea fi efectuate.

După ce s-au dovedit a fi sigure și eficace și după ce au obținut autorizația de introducere pe piață din partea Agenției Europene pentru Medicamente, vaccinurile trebuie să fie rapid distribuite și puse la dispoziție pe scară largă în întreaga Europă. La 15 octombrie, Comisia a stabilit principalele etape pe care statele membre trebuie să le urmeze pentru a fi pe deplin pregătite, printre care elaborarea de strategii naționale de vaccinare. Comisia instituie în prezent un cadru comun de raportare și o platformă de monitorizare a eficacității strategiilor naționale de vaccinare și a adoptat acțiuni suplimentare pentru a consolida măsurile de pregătire și de răspuns la nivelul UE, precum și o strategie de protecție împotriva COVID-19 în cursul iernii, oferind sprijin suplimentar statelor membre în vederea distribuirii vaccinurilor.

Comisia s-a angajat, de asemenea, să asigure faptul că oricine are nevoie de un vaccin îl poate obține, oriunde în lume, nu doar în Europa. Nimeni nu va fi în siguranță până când nu vom fi cu toții în siguranță. Acesta este motivul pentru care, începând din data de 4 mai 2020, Comisia a mobilizat aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, acțiunea globală pentru accesul universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului și pentru redresarea economică globală, și și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, la prețuri accesibile, oriunde în lume. Ca parte a efortului „Echipei Europa”, Comisia a anunțat o contribuție de 400 de milioane EUR sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus. La 12 noiembrie, Uniunea Europeană a anunțat o contribuție suplimentară de 100 de milioane EUR sub formă de granturi pentru sprijinirea mecanismului COVAX.

Informații suplimentare

Strategia UE privind vaccinurile

Vaccinuri anti-COVID-19 sigure în Europa

Întrebări și răspunsuri: Autorizația de introducere pe piață condiționată a vaccinurilor împotriva COVID-19

Răspunsul UE la criza provocată de coronavirus

Prezentarea răspunsului Comisiei la coronavirus

Fișă informativă: Cum acționează vaccinurile împotriva COVID-19?

Fișă informativă: Beneficiile vaccinării asupra sănătății oamenilor

Fișă informativă: Procesul de autorizare

Fișă informativă: Siguranța pe termen lung

Fișă informativă: Portofoliul actual al UE

Date de contact pentru presă

Stefan DE KEERSMAECKER

Telefon +32 2 298 46 80

Adresă stefan.de-keersmaecker@ec.europa.eu

Stephan MEDER

Telefon +32 2 291 39 17

Adresă Stephan.Meder@ec.europa.eu


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană