Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
08.03.2022 - Manualul de strategii al Kremlinului: inventarea unui pretext pentru a invada Ucraina - alte mituri | via EUvsDisinfo
ED Targoviste

Sursa articolului: https://euvsdisinfo.eu/ro/manualul-de-strategii-al-kremlinului-inventar…

 

Recent, EUvsDisinfo examinat și demitizat șapte dintre cele mai răspândite și mai periculoase mituri legate de Ucraina.

Pe fondul agravării continue a situației militare de la granițele Ucrainei, mass-media controlată de statul rus continuă să cultive narațiuni de dezinformare cu privire la atrocități iminente sau chiar în curs de desfășurare împotriva populației din Donbas. Totul, evident, în încercarea de a crea un „casus belli”, un pretext pentru invazie și de a menține deschisă opțiunea reluării agresiunii militare directe împotriva Ucrainei.

De-a lungul anilor, în mass-media pro-Kremlin au tot apărut afirmații false care acuză Kievul de „atrocități” în Donbas. Sursele de dezinformare, inclusiv cele dovedite recent ca având legături cu serviciile rusești de informații,(opens in a new tab) au acuzat Ucraina de „epurare etnică” și de „genocid” în numeroase rânduri în trecut – de exemplu, în 2014(opens in a new tab)2015201620172018201920202021.

Acum, astfel de neadevăruri sunt reciclate la cele mai înalte niveluri de la Kremlin(opens in a new tab).

În continuare, trecem în revistă câteva dintre cele mai proeminente narațiuni de dezinformare pro-Kremlin care sunt sau pot fi folosite ca pretext pentru o nouă intensificare a agresiunii militare împotriva Ucrainei.

Mit: „Forțele ucrainene sunt pe cale să lanseze o ofensivă majoră în Donbas.”

Realitatea: „Ucraina prețuiește viața fiecărui cetățean și nu plănuiește nicio acțiune agresivă” – mesajul Ministerului Apărării din Ucraina(opens in a new tab) este cât se poate de clar. „Armata ucraineană nu plănuiește nicio ofensivă și nu folosește arme dacă acest lucru ar putea reprezenta o amenințare pentru civili. Toate activitățile din zona Operațiunii Forțelor Comune(opens in a new tab) sunt de natură defensivă.”

Mass-media(opens in a new tab) rusă intensifică, în ultimul timp, acuzațiile la adresa Ucrainei în legătură cu ofensive(opens in a new tab) secrete. Acestea au culminat cu mesaje video sincronizate și aproape identice(opens in a new tab) (despre care se crede că fuseseră înregistrate cu două zile înainte) din partea liderilor militanților susținuți de Rusia din așa-numitele „DNR” și „LNR”. Aceste mesaje cereau evacuarea în masă (sau mai degrabă: relocarea ordonată) în Rusia. Utilizând termenul de „evacuare”, militanții locali încearcă să prezinte acțiunile lor ca fiind umanitare, când, de fapt, se referă la dezrădăcinarea civililor și ruperea acestora de viața lor obișnuită. Declarațiile mass-mediei de stat(opens in a new tab) ruse referitoare la evacuarea a 700 000 de persoane sugerează o tentativă(opens in a new tab) de a invoca o responsabilitate de protejare într-un fel de paralelă la războiul din Kosovo.

Unde am mai văzut așa ceva? De ani de zile, mass-media pro-Kremlin este inundată de afirmații privind planurile de ofensivă ale Kievului împotriva Donbasului, descriind Ucraina ca pe un agresor necruțător. Puteți vedea numeroase exemple aici. În același timp, mass-media pro-Kremlin neagă recenta bombardare a unei grădinițe(opens in a new tab) de pe teritoriul Ucrainei

Mit: „Ucraina intenționează să organizeze sau să desfășoare un atac terorist în Donbas sau în Rusia (cu numeroase victime în rândul populației civile).”

Realitatea: Această acuzație și altele similare se încadrează în categoria așa-numitelor „operațiuni sub steag fals”, în care Ucraina este acuzată fie că a organizat, fie că a desfășurat atacuri violente („teroriste”). Printre exemplele recente se numără afirmații despre planuri de a arunca în aer instalații industriale periculoase și clădiri administrative din Donețk, precum și referiri la „mercenari polonezi” – pentru o analiză mai detaliată, consultați DFR Lab(opens in a new tab).

O constantă între aceste diverse afirmații este lipsa notorie a oricărui fel de dovadă credibilă. Niciun observator independent nu a reușit să confirme aceste afirmații. Nu se prezintă niciun martor demn de încredere. Printre astfel de știri se numără detonarea unui autoturism în Donețk, larg mediatizată în 18 februarie 2022, în care un reporter al televiziunii ruse controlate de stat stătea lângă o mașină distrusă, fără a se întrezări nicio investigație criminalistică credibilă. O poveste(opens in a new tab) similară cu privire la explozii ale unor containere abandonate pentru substanțe lichide este și ea la fel de lipsită de documentație.

Guvernul ucrainean a respins categoric(opens in a new tab) și alte afirmații dezinformatoare similare.

Afirmațiile surselor pro-Kremlin cu privire la pretinse atacuri teroriste ucrainene s-au intensificat ca urmare a rapoartelor mass-mediei internaționale(opens in a new tab), bazate pe informații desecretizate, care indicau că Rusia ar putea organiza un fals atac terorist pentru a justifica invazia în Ucraina.

Unde am mai văzut așa ceva: Rusia a mai acuzat și înainte Ucraina de „atacuri teroriste” (de exemplu, în 2016(opens in a new tab)), iar presa pro-Kremlin a mai afirmat și ea că Ucraina este condusă de o „juntă teroristă” și că „antrenează teroriști” pentru operațiuni în Europa și în Orientul Mijlociu. Nu a existat nicio dovadă care să susțină aceste afirmații.

Mit: „Ucraina comite un genocid împotriva populației rusofone din est.”

Realitatea: Acuzând guvernul ucrainean de cea mai gravă dintre crimele împotriva umanității, Kremlinul nu numai că încearcă să prezinte Kievul drept cel mai malefic răufăcător, dar abuzează și de acest termen, care este clar definit în Convenția ONU pentru prevenirea și reprimarea crimei de genocid, adoptată în 1948.

Astfel de afirmații au fost demontate fără echivoc de către mass-media rusă independentă(opens in a new tab), printre alții. Niciunul dintre multiplele rapoarte privind situația drepturilor omului din Ucraina(opens in a new tab), publicate periodic de către Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, și nici rapoartele misiunii speciale de monitorizare a OSCE(opens in a new tab) nici măcar nu se apropie de mențiunea vreunui genocid în Ucraina.

Unde am mai văzut așa ceva: De-a lungul anilor, mass-media pro-Kremlin a folosit cuvântul „genocid” la propriu, pentru a descrie lucruri care nu au nimic în comun cu încălcările la scară largă ale drepturilor omului, subminând astfel acest termen de drept internațional. Printre exemple se numără pretinsul „genocid” care ar implica apa și vizele din Crimeea și „genocidul” reprezentat de refuzul ucrainenilor de a cumpăra vaccinul Sputnik V.

Mit: „Ucraina va folosi arme chimice și alte arme interzise împotriva civililor din Donbas. SUA plănuiește un atac cu arme chimice «sub steag fals» în Donbas.”

Realitatea: Ucraina nu a produs, nu a stocat și nu a utilizat niciodată arme chimice(opens in a new tab). În plus, SUA este semnatară a Convenției privind armele chimice și nu folosește arme chimice.

Presa pro-Kremlin a acuzat, de asemenea, armata ucraineană că a folosit muniție cu fosfor(opens in a new tab) alb, interzisă de Convenția de la Geneva, în timp ce canalele Telegram, afiliate serviciilor secrete ruse(opens in a new tab), au răspândit zvonuri despre bombe radioactive artizanale. Astfel de narațiuni false sunt promovate pentru a provoca teamă și pentru a acționa ca declanșatoare de emoții, denigrând forțele armate ucrainene.

Unde am mai văzut așa ceva: Mass-media pro-Kremlin are o lungă istorie de distorsionare a faptelor legate de armele chimice, inclusiv negarea atacurilor cu arme chimice ale regimului sirian. Mass-media pro-Kremlin a contribuit, de asemenea, la mușamalizarea faptelor cu privire la faptul că Rusia a folosit, în realitate, arme chimice în tentativa de asasinare a lui Aleksei Navalnîi și în otrăvirea de la Salisbury.

Mit: „Armata ucraineană comite atrocități în Donbas.”

Realitatea: Acuzațiile privind așa-numitele atrocități din Donbas sunt înfiorătoare și completate, uneori, cu imagini macabre prezentate de televiziunea rusă la ore de maximă audiență(opens in a new tab). Cu toate acestea, trebuie menționat că ele sunt lipsite de detalii credibile. Având în vedere restricțiile continue impuse misiunii speciale de monitorizare a OSCE(opens in a new tab), nu există nicio posibilitate ca observatorii independenți să investigheze afirmațiile.

Unde am mai văzut așa ceva: mass-media pro-Kremlin a folosit mesaje inventate cu un puternic impact emoțional pentru a incita la ură și teamă față de ucraineni, în special în rândul publicului rus din plan național. După infama invenție despre un „băiat răstignit”, difuzată de mass-media pro-Kremlin în 2014, au existat acuzații halucinante potrivit cărora forțele armate ucrainene ar fi organizat „safariuri umane” vehiculându-se că occidentalii bogați ar putea cumpăra dreptul de a ucide civili în Donbas (2018). Recent, în februarie 2022, au apărut și afirmații similare despre un așa-zis „safari cu lunetiști(opens in a new tab)”. În primăvara anului 2021, presa de stat rusă a promovat intens povestea unui băiat de 4 ani din Donbas care ar fi fost ucis de o dronă ucraineană. Analizând toate relatările, motivul decesului acestuia a fost complet falsificat. Astfel de mesaje de dezinformare sunt strâns legate de o narațiune de dezinformare proeminentă a Ucrainei „naziste”, cultivată atât de către personalități mediatice ruse(opens in a new tab), cât și de către oficiali ruși.

A se vedea, de asemenea: Dezinformare cu privire la actualul conflict dintre Rusia și Ucraina – șapte mituri demontate


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană