Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
30.07.2022 - Comisia propune o derogare temporară pe termen scurt de la anumite norme ale politicii agricole pentru a crește producția de cereale
ED Targoviste

În urma unei solicitări din partea statelor membre ale UE, Comisia propune la 22 iulie, o derogare temporară pe termen scurt de la normele privind rotația culturilor și menținerea elementelor neproductive pe terenurile arabile. 

 

Impactul acestei măsuri va depinde de alegerea făcută de statele membre și de fermieri, dar ea va maximiza capacitatea de producție a UE pentru cerealele destinate produselor alimentare. Se estimează că 1,5 milioane de hectare vor fi repuse în producție în comparație cu situația actuală. Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creșterea securității alimentare la nivel mondial.

Propunerea Comisiei va fi transmisă statelor membre ale UE înainte de a fi adoptată în mod oficial.

Sistemul alimentar mondial se confruntă cu riscuri și incertitudini grave care decurg în special din războiul din Ucraina, unde, în viitorul apropiat, pot apărea și probleme de securitate alimentară.

Având în vedere importanța acestor standarde GAEC (bune condiții agricole și de mediu) pentru obiectivele de conservare a potențialului solului și de îmbunătățire a biodiversității agricole, ca parte a sustenabilității pe termen lung a sectorului, precum și de menținere a potențialului de producție alimentară, derogarea este temporară, fiind limitată la anul de cerere 2023 și la ceea ce este strict necesar pentru a răspunde preocupărilor legate de securitatea alimentară mondială generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, excluzând așadar plantarea de culturi care sunt utilizate în mod obișnuit pentru hrănirea animalelor (porumb și soia).

Propunerea Comisiei este rezultatul unei puneri în balanță atente a disponibilității și accesibilității alimentelor la nivel mondial, pe de o parte, și a protecției biodiversității și a calității solului, pe de altă parte. Comisia își menține angajamentul deplin față de obiectivele Pactului verde. Propunerea prevede că statele membre care utilizează derogările trebuie să promoveze programele ecologice și măsurile de agromediu prevăzute în planurile lor strategice PAC. Sustenabilitatea pe termen lung a sistemului nostru alimentar este fundamentală pentru securitatea alimentară.

Chiar dacă ne aflăm într-o situație extraordinară în ceea ce privește securitatea alimentară, trebuie să continuăm tranziția către un sector agricol rezilient și durabil, în conformitate cu Strategia „De la fermă la consumator” și cu Strategia în domeniul biodiversității, precum și cu Legea privind refacerea naturii.

Context

Comisia a răspuns prin mai multe inițiative preocupărilor legate de securitatea alimentară apărute în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv prin utilizarea rezervei pentru situații de criză din sectorul agricol pentru a atenua dificultățile cu care se confruntă cei mai afectați fermieri europeni. În ceea ce privește sprijinirea Ucrainei, agricultorilor li s-a acordat sprijin pentru a-și continua producția și pentru a relua exporturile de cereale, iar lucrările pe „culoarele de solidaritate” încep să producă rezultate. De asemenea, Comisia a lansat recent Mecanismul european de pregătire și răspuns în caz de criză în materie de securitate alimentară (EFSCM) pentru a îmbunătăți pregătirea noastră colectivă pentru astfel de riscuri, împreună cu statele membre și cu operatorii din lanțul de aprovizionare cu alimente.

În comunicarea sa intitulată „Garantarea securității alimentare și consolidarea rezilienței sistemelor alimentare”, Comisia a prezentat consecințele grave ale invadării Ucrainei de către Rusia asupra securității alimentare mondiale. Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat o creștere vertiginoasă a prețurilor produselor de bază și are un impact asupra ofertei și cererii de produse agricole la nivel mondial. În special, producția mondială de grâu este expusă riscului atât din cauza șocului în materie de aprovizionare, provocat de amploarea cotelor Ucrainei și ale Rusiei pe piețele grâului, cât și din cauza șocului legat de costurile factorilor de producție, în special gaz natural, îngrășăminte cu azot și oxigen.

Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) sunt un set de standarde ale UE benefice pentru climă și mediu, cunoscute și drept condiționalitate pe care trebuie să o respecte toți fermierii care primesc plăți în cadrul PAC.

Pentru informații suplimentare

Comisia acționează în direcția securității alimentare mondiale și pentru a sprijini fermierii și consumatorii din UECăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentRO•••

Raportul din iulie privind perspectivele pe termen scurtCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••

Date de contact

Nume

Sonya GOSPODINOVA

Email

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 69 53

Nume

Thérèse LEREBOURS

Email

therese.lerebours@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 33 03


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană