Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Cetăţenie europeană
20.09.2022 - Un nou sondaj Eurobarometru privind sportul și activitatea fizică arată că 49 % dintre europeni fac mișcare
ED Targoviste

Comisia Europeană a publicat ieri, 19 septembrie, cel de-al cincilea sondaj Eurobarometru dedicat sportului și activității fizice.

 

Raportul este disponibil aici.

Fișa de țară pentru România este disponibilă aici.

Sondajul arată că 38 % dintre europeni fac un sport sau practică o formă de activitate fizică cel puțin o dată pe săptămână, în timp ce 17 % fac mișcare mai puțin de o dată pe săptămână. În prezent, până la 45 % dintre europeni nu fac niciodată sport și nu participă niciodată la activități fizice. Deși situația este stabilă în comparație cu sondajul Eurobarometru din 2017, promovarea continuă a sportului și a activității fizice rămâne, în mod evident, foarte necesară. Sondajul arată, de asemenea, că, în timpul pandemiei de COVID-19, jumătate dintre europeni și-au redus nivelurile de activitate sau chiar au încetat complet mișcarea.

Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european, a declarat: „Sportul în sine nu ne va rezolva problemele, însă, pe lângă beneficiile foarte evidente pentru sănătatea noastră, sportul are în același timp un potențial unic de a ne apropia și de a ne da sentimentul că aparținem unei comunități. Sportul joacă un rol important în construirea unor societăți bazate pe coeziune, una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă Europa în prezent. Am ajuns deja la milioane de oameni prin intermediul inițiativelor noastre, dar sondajul Eurobarometru de astăzi ne arată că trebuie să continuăm să găsim noi modalități de a-i motiva pe europeni să devină activi.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Din constatările pe care le prezentăm astăzi rezultă că este vital să ne continuăm și să ne intensificăm eforturile de a promova activitatea fizică, stilurile de viață sănătoase și valorile universale, de la egalitatea de gen la incluziune, prin sport. Deja am lansat câteva inițiative valoroase pentru a-i încuraja pe oameni să fie mai activi, iar Săptămâna europeană a sportului, care va începe la sfârșitul acestei săptămâni cu evenimente și acțiuni în fiecare colț al Europei, este una dintre ele. Prin colaborarea cu statele membre și cu parteneri din familia sportivă europeană, de la sportivi la antrenori și cluburi de masă, cu accent special asupra tinerilor în cadrul acestui An european al tineretului, vom utiliza din nou Săptămâna sportului pentru a-i încuraja pe toți europenii să se implice în activități fizice.”

Probabilitatea de a face sport cu o anumită regularitate este cea mai ridicată în rândul respondenților cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (54 %). Această proporție scade cu vârsta, de la 42 % în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 și 39 de ani la 32 % în grupa de vârstă 40-54 de ani și la 21 % în rândul persoanelor cu vârsta de peste 55 de ani. În general, sondajul Eurobarometru arată că respondenții care desfășoară în mod regulat activități fizice în scop recreativ sau fără legătură cu sportul nu formează o majoritate în niciun stat membru al UE.

Din răspunsurile participanților rezultă că ceea ce îi împiedică să fie activi este lipsa de timp, urmată de lipsa de motivație, sau pur și simplu absența interesului pentru sport. Ca răspuns, campania HealthyLifeStyle4All a Comisiei va continua sensibilizarea cu privire la importanța unui stil de viață activ și sănătos la nivelul tuturor generațiilor și grupurilor sociale.

Sondajul arată că principalul motiv care îi determină pe oameni să fie activi este îmbunătățirea stării de sănătate, urmată de dorința de îmbunătățire a condiției fizice și de relaxare. Comisia promovează beneficiile sportului pentru bunăstarea fizică și mentală în fiecare an în cadrul Săptămânii europene a sportului. Jumătate dintre respondenți și-au exprimat, de asemenea, dorința de a face mișcare în aer liber, pe care Comisia o susține prin eforturile sale de sprijinire a sportului și activității fizice sustenabile, care protejează mediul. O nouă tendință, probabil încurajată de pandemia de COVID-19 și remarcată la aproximativ o treime dintre participanții la sondaj, este practicarea sportului la domiciliu.

În fine, importanța eforturilor Comisiei Europene de a îmbunătăți egalitatea de gen în sport este puternic confirmată de rezultatele Eurobarometrului, având în vedere că există în continuare un decalaj de gen în favoarea bărbaților atunci când vine vorba despre practicarea cu regularitate a unei forme de mișcare. În acest context, este încurajator faptul că majoritatea respondenților din 25 de state membre ale UE declară că le place să urmărească în egală măsură atât competițiile masculine, cât și pe cele feminine.

Context

Sondaj Eurobarometru special

Comisia lansează periodic un sondaj Eurobarometru special privind sportul – ultimele au fost în 2013 și 2017 – pentru a monitoriza tendințele în ceea ce privește participarea la activități sportive și fizice, inclusiv nivelurile de activitate fizică în UE-27, și prezintă informații cu privire la contextele în care oamenii fac mișcare.

Prezentul Eurobarometru special privind sportul și activitatea fizică se bazează pe răspunsurile primite la aproximativ 20 de întrebări din partea a 26 580 de europeni din toate cele 27 de state membre. Sondajul ilustrează tendințele în ceea ce privește nivelurile de participare, obstacolele și preferințele în ceea ce privește practicarea sportului, ca bază pentru viitoarele politici. Rezultatele vor contribui la acțiunile Comisiei de promovare a sportului, a activității fizice benefice pentru sănătate și în general a unui stil de viață sănătos în Europa.

Planul de lucru al UE pentru sport (2021-2024), adoptat de Consiliu, a subliniat importanța datelor privind sportul și nivelurile de participare în UE. Noile constatări ale Eurobarometrului cu privire la tendințele de practicare a activității fizice și de participare la sporturi vor sprijini activitățile desfășurate la nivelul UE în legătură cu aspectele operaționale și strategice ale sportului. Totodată, sondajul pornește de la Eurobarometrele anterioare, oferind posibilitatea comparării în permanență a datelor și o bază bună pentru evoluția ulterioară a politicii în materie de sport la nivelul UE, în strânsă colaborare cu statele membre.

Săptămâna europeană a sportului

Săptămâna europeană a sportului este o inițiativă a Comisiei Europene de promovare a sportului și a activității fizice în întreaga Europă, inclusiv în Balcanii de Vest și în țările Parteneriatului estic. Sportul și activitatea fizică contribuie în mod substanțial la sănătatea și bunăstarea cetățenilor europeni; cu toate acestea, nivelul activității fizice în Europa stagnează în prezent, iar în unele țări chiar scade. Săptămâna europeană a sportului este un răspuns comun la această provocare, precum și un apel la acțiune pentru combaterea fenomenului de inactivitate, prin încurajarea europenilor de toate vârstele să adopte un stil de viață sănătos și activ. Evenimentul face parte din campania #BeActive, lansată oficial la 23 iunie, Ziua Olimpică Internațională. Campania #BeActive 2022 va aduce în prim-plan oameni care inspiră și în care ceilalți se regăsesc, cu accent pe 3 elemente principale: tineret, incluziune și egalitate și stil de viață sănătos.

HealthyLifestyle4All

Inițiativa HealthyLifestyle4All a fost lansată în septembrie 2021 ca o campanie de 2 ani menită să coreleze sportul și stilurile de viață active cu politicile în materie de sănătate, alimentație și alte politici. Scopul său este să prezinte angajamentul Comisiei de a promova un stil de viață sănătos pentru toți, la nivelul tuturor generațiilor și grupurilor sociale, evidențiind faptul că oricine poate beneficia de activități care ameliorează sănătatea și starea de bine. Inițiativa este deschisă organizațiilor sportive, autorităților publice și organizațiilor societății civile, care se pot alătura cu propriile lor angajamente, publicate pe o platformă online.

Pentru informații suplimentare

Eurobarometru 525 – Sport și activitate fizică

Săptămâna europeană a sportului | Sport (europa.eu)

Inițiativa HealthyLifestyle4All | Sport (europa.eu)

Detalii

Data publicării

19 septembrie 2022

Date de contact

Nume

Sonya GOSPODINOVA

Email

sonya.gospodinova@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 69 53

Nume

Flore BOUTIER

Email

flore.boutier1@ec.europa.eu

Phone number

+32 2 296 60 43


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Cetăţenie europeană