Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
10.05.2012 - Noi fonduri de 34,8 milioane EUR pentru a aduce pe piată solutii ecologice
ED Targoviste

        Comisia Europeană a lansat un apel de propuneri, în valoare de 34,8 milioane de euro, pentru proiecte de eco-inovare. Întreprinderile și antreprenorii din întreaga Europă pot depune cereri de finanțare având ca scop să favorizeze aducerea pe piață a unor proiecte de mediu inovatoare. Apelul de propuneri este deschis pentru produsele, tehnicile, serviciile și procesele eco-inovatoare care au scopul de a preveni sau de a reduce impactul asupra mediului sau care contribuie la utilizarea optimă a resurselor. Depunerea de propuneri este posibilă până la data de 6 septembrie 2012; aproximativ 50 de proiecte urmează a fi selectate pentru finanțare. Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, a declarat: „În ultimii patru ani, componenta de eco-inovare a CIP a ajutat peste o sută de produse ecologice inovatoare să ajungă pe piață. Programul arată modul în care întreprinderile pot contribui la dezvoltarea în mod durabil, din punctul de vedere al mediului, a economiilor noastre, atunci când beneficiază de un sprijin adecvat. Aș încuraja în mod deosebit IMM-urile să depună cereri de finanțare, întrucât ele joacă un rol esențial în impulsionarea economiei UE, iar anul trecut au reprezentat mai mult de 65% din propuneri.”

        Apelul de propuneri de anul acesta cuprinde cinci domenii prioritare:

  1. reciclarea materialelor;
  2. apa;
  3. materialele de construcții durabile;
  4. afacerile ecologice;
  5. sectorul alimentelor și băuturilor.

        El se adresează în special IMM-urilor care au dezvoltat un produs, proces sau serviciu ecologic inovator care nu reușește să se poziționeze pe piață. Prin apel se oferă cofinanțare pentru acoperirea a maximum 50% din costul proiectului și se preconizează că el va putea sprijini aproximativ 50 de proiecte noi în acest an.

        În prezent urmează să fie lansate aproximativ 50 de proiecte din cadrul apelului de anul trecut și peste 140 de proiecte sunt deja în curs de desfășurare. Printre proiectele actuale se numără, de exemplu, transformarea în plăci de ceramică a aparatelor TV uzate, noi mecanisme de sortare a deșeurilor, ambalaje ecologice inovatoare pentru lapte și o nouă tehnică de reciclare a materialelor textile.

        Cererea de propuneri pentru 2012 a fost prezentată în data de 8 mai, cu ocazia Zilei de Informare privind Eco-inovarea, care a avut loc în clădirea Charlemagne.

Context

        Eco-inovarea este finanțată prin Programul pentru Competitivitate și Inovare (CIP) și dispune de un buget de aproximativ 200 milioane de euro pentru perioada 2008-2013. El sprijină produsele, demonstrate din punct de vedere tehnologic, care ajută la o mai bună utilizare a resurselor naturale ale Europei. Eco-inovarea reprezintă una dintre componentele ecologice ale CIP și contribuie la Planul de Acțiune privind Eco-inovarea (EcoAP). Programul este gestionat de Agenția Executivă pentru Competitivitate și Inovare (EACI).


Persoane de contact:
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Monica Westeren (+32 2 299 18 30)
EACI: Andrea Pascal (+32 2 299 04 52)

Pagini Utile

  • Pentru mai multe informații cu privire la componenta de ecoinovare a CIP, vizitați:

http://ec.europa.eu/ecoinnovation

  • Pentru exemple de proiecte realizate cu succes în trecut, consultați:

- Transformarea aparatelor TV în plăci de ceramică: proiectul „Glass Plus” - http://www.glassplus.eu/eco-innovation-en.aspx
- Noi mecanisme de sortare a deșeurilor: proiectul „SATURN”: http://www.saturn.rwth-aachen.de/
- Ambalaje ecologice pentru lapte: proiectul „Greenbottle” - http://cip.greenbottle.com/
- O nouă tehnică de reciclare a textilelor: proiectul „Textiles for Textiles (T4T)” - http://www.textiles4textiles.eu/


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european