Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
În perioada 24-28 iunie, în cadrul Săptămânii europene a energiei durabile 2013, asociaţii, întreprinderi, centre de cercetare, organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale îşi prezintă proiectele de promovare a energiei durabile.
România participă la Săptămâna energiei durabile din acest an cu o serie de manifestări organizate de asociaţii, universităţi şi întreprinderi private. Potrivit site-ului oficial dedicat evenimentelor care marchează această săptămână (www.eusew.eu), Asociaţia Română pentru Promovarea Eficienţei Energetice (ARPEE) şi Asociaţia pentru Politici Energetice din România (APER) organizează conferinţa „Căldura în România”. Reprezentanţi ai instituţiilor oficiale şi experţi în domeniu vor discuta pe tema perspectivelor existente în România pentru acest sector.
De asemenea, reprezentanţi ai administraţiei publice, întreprinderilor, universităţilor şi ONG-urilor sunt invitaţi să participe, la data de 27 iunie, la cea de-a 4-a sesiune a Grupului de Lucru Interorganizaţional creat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile cu venituri reduse şi comunităţile din România”, finanţat prin Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi Fondul global pentru mediu. Vor fi dezbătute posibilităţile de integrare a conceptului de „sărăcie energetică” în politica administraţiei publice, la nivel naţional şi local.
La Bruxelles, vor fi acordate premii iniţiativelor inovatoare în domeniul energiei durabile. Printre nominalizaţi se numără Bristol Power Co-op din Regatul Unit, o companie de electricitate deţinută şi administrată de propriii membri.
Vor avea loc, de asemenea, o serie de conferinţe pe teme ca stocarea energiei, sistemele de contorizare inteligentă a energiei electrice şi combustibilii alternativi.
Pentru 2020, UE şi-a fixat obiective ambiţioase în domeniul energetic, ca parte a strategiei sale pentru creştere economică şi ocuparea forţei de muncă. În cei 7 ani care au mai rămas până atunci, emisiile de gaze cu efect de seră ar trebui să scadă cu 20% faţă de nivelul din 1990, 20% din energia utilizată ar trebui să provină din surse regenerabile, iar eficienţa energetică ar trebui să înregistreze o creştere de 20%.
Informaţii despre Săptămâna europeană a energiei durabile