Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
29.11.2012 - Nantes preia titlul de „Capitală verde a Europei”
ED Targoviste

În cursul unei ceremonii desfășurate pe 29 noiembrie la Bruxelles, Nantes, al șaselea cel mai mare oraș din Franța, preia titlul de „Capitală verde a Europei” de la orașul spaniol Vitoria-Gasteiz. Nantes a primit titlul de capitală verde a Europei pentru anul 2013 în urma unei competiții intense desfășurate în 2010 la nivel european.

Comisarul Potočnik a declarat: „Felicit orașul Nantes pentru primirea titlului de Capitală verde a Europei în anul 2013, un titlu care aduce cu sine și o mare responsabilitate. Premiul recompensează cele mai bune practici în materie de mediu, inclusiv în ceea ce privește contribuția locală la transportul sustenabil și utilizarea solurilor, spațiile verzi urbane, consumul de apă, precum și lupta împotriva schimbărilor climatice globale.”

Nantes deține multe recomandări „verzi” care au contribuit la câștigarea titlului. De exemplu:

  1. Toți locuitorii din Nantes se află la mai puțin de 300 de metri de o zonă verde
  2. Există 57 m² de spațiu verde per persoană
  3. Există 100 000 de arbori în oraș
  4. 15% dintre locuitori folosesc zilnic mijloacele de transport în comun
  5. Nantes are un plan de acțiune ambițios privind clima, care vizează reducerea emisiilor de CO2 cu 30% pe cap de locuitor până în 2020, comparativ cu nivelul din 2003
  6. 60% din suprafața orașului Nantes este fie teren agricol, fie spațiu verde
  7. Orașul are patru situri Natura 2000 și 33 de zone naturale care prezintă interes din punctul de vedere al florei, al faunei și al ecologiei.

Nantes a creat de asemenea o expoziție itinerantă: Aéroflorale II. Expoziția, care va trece printr-o serie de orașe europene pe parcursul anului 2013, cuprinde un spectacol intitulat „expediție vegetală”, care va ilustra contribuția orașului Nantes la cele mai bune practici în materie de mediu și va face cunoscut premiul „Capitala verde a Europei”, prin experimente de biologie și descoperiri. Expoziția Aéroflorale va ajunge la Bruxelles în mai 2013.
Totodată, Nantes a stabilit un bogat calendar de evenimente, prin care va face cunoscute lumii experiențele sale și va sărbători realizările orașului. Calendarul include Al cincilea forum mondial privind drepturile omului, intitulat „Dezvoltarea durabilă și drepturile omului: o luptă comună?” (mai 2013); a zecea ediție a Conferinței Ecocity (septembrie 2013); și a treia reuniune mondială a orașelor semnatare ale pactului de la Mexico din cadrul mișcării „Ecocity Builders”.

Context

Premiul „Capitala verde a Europei” se acordă unui oraș de avangardă din punctul de vedere al modului de viață urban cu respect pentru mediul înconjurător. Un grup de experți evaluează orașele pe baza a 12 indicatori de mediu, iar apoi un juriu le evaluează din punctul de vedere al angajamentului lor față de atingerea unor obiective constante și ambițioase vizând ameliorarea mediului și facilitarea unei dezvoltări sustenabile, al acțiunilor lor de comunicare și al măsurii în care pot să servească drept model și să promoveze cele mai bune practici în alte orașe europene. Pe lângă oferirea unor exemple de urmat pentru alte orașe, acest plus de vizibilitate va contribui la îmbunătățirea reputației orașului câștigător, precum și a atractivității acestuia ca destinație pentru cei interesați să îl viziteze, să muncească și să trăiască acolo.

Din 2010, când a avut loc prima ediție a competiției, cinci orașe au primit titlul de Capitală verde a Europei: Titlul a fost câștigat pentru întâia oară de Stockholm, apoi de Hamburg în 2011 și Vitoria-Gasteiz, Spania, în 2012; Nantes va ceda titlul orașului Copenhaga în 2014.

Nantes se află la confluența râurilor Loara, Erdre și Sèvre, la 55 km de coasta atlantică a Franței, și este nucleul zonei urbane a Marelui Nantes. Este al șaselea cel mai mare oraș din Franța metropolitană, având o populație de aproximativ 600 000 de locuitori și o suprafață urbană de 534,9 km².

Persoane de contact:
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Monica Westeren (+32 2 299 18 30)

Pagini Utile

  1. Pentru informații suplimentare:

http://www.europeangreencapital.eu/ / Twitter: @EU_GreenCapital


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european