Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Începe conferinţa anuală privind politica de mediu. Cele patru zile de dezbateri vor reuni mii de participanţi.
Cum să oprim pierderea biodiversităţii fără a împiedica dezvoltarea umanităţii? Iată una dintre cele mai mari enigme ale vremurilor în care trăim.
Experţi din toată lumea se reunesc săptămâna aceasta la Bruxelles, pentru a încerca să găsească răspunsuri. |
Biodiversitatea se referă la abundenţa şi la varietatea speciilor de plante şi de animale şi a habitatelor în care se dezvoltă acestea. Conceptul cuprinde variaţiile care apar la nivelul materialului genetic. Un număr mare de habitate naturale diverse şi de specii sunt esenţiale pentru menţinerea ecosistemelor Pământului.
Oamenii au adus mari prejudicii biodiversităţii, mai ales prin distrugerea habitatelor plantelor şi animalelor. ONU estimează că, la ora actuală, speciile dispar într-un ritm care depăşeşte de 100 până la 1000 de ori rata normală de extincţie. O treime din cele 1,75 milioane de specii de animale şi plante cunoscute sunt în pericol.
Conferinţa va aborda aspecte precum importanţa biodiversităţii, cauzele pierderii acesteia şi modalităţile de inversare a tendinţei. Va fi analizată, în mod special, funcţionarea reţelei Natura 2000, o reţea de zone protejate din UE şi va fi prezentat un nou site de internet care centralizează informaţiile despre biodiversitate în Europa.
Anul acesta, Săptămâna verde va prilejui şi decernarea premiilor pentru mediu acordate întreprinderilor pentru care combaterea schimbărilor climatice se numără printre sarcinile de zi cu zi. Vor fi acordate patru premii pentru proiecte care au reuşit să combine cu succes simţul comercial şi responsabilitatea faţă de mediu.
Printre cei 10 finalişti, selecţionaţi dintr-un număr de 141 de candidaţi, se numără Siemens, Grupo Ferrovial, Ecover şi Findus.