Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
27.10.2014 - 12 orașe candidează pentru premiul „Capitala europeană verde” 2017
ED Targoviste

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la ciclul competițional „Capitala europeană verde 2017” a expirat. S-au înscris următoarele orașe:

  1. Bursa (Turcia)
  2. Cascais (Portugalia)
  3. Cork (Irlanda)
  4. Essen (Germania)
  5. `s-Hertogenbosch (Olanda)
  6. Istanbul (Turcia)
  7. Lahti (Finlanda)
  8. Lisabona (Portugalia)
  9. Nijmegen (Olanda)
  10. Pécs (Ungaria)
  11. Porto (Portugalia)
  12. Umeå (Suedia)

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Premiul «Capitala europeană verde» distinge excelența orașelor care își prețuiesc mediul înconjurător. Asistăm deja la cea de a opta ediție a acestei competiții și mă bucur să văd că multe dintre marile orașe ale Europei s-au înscris - unele din nou - pentru a obține titlul. Câștigătorii de până acum au oferit exemple care ne pot inspira privind modul în care orașele se pot schimba. Le urez mult succes tuturor candidaților din cadrul ediției 2017!”
Premiul „Capitala europeană verde” recompensează un oraș care ocupă o poziție de lider pentru un mod de viață urbană ecologică. Aceste orașe deschid drumul în ceea ce privește instituirea unor standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultarea dorințelor cetățenilor și promovarea unor soluții inovatoare la provocările din domeniul mediului.

Un grup internațional de experți va efectua o evaluare tehnică detaliată a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ calitatea aerului ambiant; atenuarea schimbărilor climatice și adaptarea la acestea; ecoinovarea și locurile de muncă sustenabile; performanța energetică; zonele urbane verzi care prezintă o utilizare sustenabilă a terenurilor; gestionarea integrată a mediului; transportul local; natura și biodiversitatea; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deșeuri generate și gestionarea acestora; tratarea apelor reziduale, precum și gestionarea apei. În urma evaluării tehnice, câteva orașe vor fi preselecționate pentru titlul din 2017.

În iunie 2015, orașele preselecționate vor fi invitate să facă o prezentare în fața unui juriu internațional. Juriul va evalua angajamentul lor față de îmbunătățirea permanentă a protecției mediului, nivelul de ambiție al obiectivelor lor viitoare, activitățile lor de comunicare pentru cetățeni, precum și măsura în care pot reprezenta un exemplu și pot promova bunele practici în alte orașe europene. Pe lângă faptul că va fi o sursă de inspirație pentru alte metropole, orașul câștigător va avea o vizibilitate sporită, își va îmbunătăți reputația și atractivitatea pentru vizitatorii, lucrătorii și locuitorii de toate vârstele.
Câștigătorul va fi anunțat în luna iunie 2015, cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului, la Bristol, Marea Britanie, Capitala europeană verde din 2015.

Context
Premiul „Capitala europeană verde” este rezultatul unei inițiative a orașelor care promovează o abordare ecologică. Conceptul a fost formulat inițial la Tallinn, în Estonia, la 15 mai 2006, la inițiativa domnului Jüri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o întrunire în cadrul căreia 15 orașe europene și Asociația orașelor estoniene au semnat un memorandum de înțelegere comun privind instituirea acestui premiu.

Din 2010, când a avut loc prima ediție a competiției, șapte orașe au primit titlul de „Capitala europeană verde”. Titlul a fost câștigat pentru întâia oară de Stockholm (Suedia), apoi de Hamburg (Germania) în 2011, de Vitoria-Gasteiz (Spania) în 2012 și de Nantes (Franța) în 2013. Deținătorul actual al titlului pentru 2014 este Copenhaga (Danemarca). Bristol (Marea Britanie) va deține titlul pentru 2015 și îl va transmite orașului Ljubljana (Slovenia) pentru 2016.
Juriul este alcătuit din membri reprezentând Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor, Agenția Europeană de Mediu, ICLEI – Guvernele Locale pentru Dezvoltare Durabilă, Biroul Pactului Primarilor și Biroul European pentru Mediu.
Europa este în prezent o societate predominant urbană, peste două treimi dintre cetățenii europeni locuind în orașe și municipii. Multe probleme de mediu cu care se confruntă societatea noastră își au originea în zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele în care se concentrează voința și capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme.

Persoane de contact:

Pentru presă:
Joe Hennon (+32 2 295 35 93)
Andreja Skerl (+32 2 295 14 45)
Pentru public: Europe Direct, prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

Pagini Utile

  1. Pagina de internet:www.europeangreencapital.eu
  2. Facebook: www.facebook.com/EuropeanGreenCapitalAward
  3. Twitter: @EU_GreenCapital
  4. LinkedIn: Premiul „Capitala europeană verde”


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european