Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Propuneri pentru mai multă transparenţă şi pentru monitorizarea situaţiei aprovizionării cu gaz a UE.
În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, alimentarea cu energie a locuinţelor este considerată absolut normală. De aceea, în ianuarie 2009 cetăţenii câtorva dintre ţările Europei Centrale şi de Est au intrat în panică atunci când au rămas fără lumină şi căldură. Pana a fost cauzată de o întrerupere în livrarea de gaz rusesc către UE. Aceasta a survenit în urma unui dezacord între Rusia şi Ucraina pe marginea unor clauze contractuale referitoare la datorii şi preţuri, gazul tranzitând teritoriul Ucrainei.
Un sfert din cantitatea totală de energie utilizată în UE, inclusiv 20% din curentul electric, se bazează pe gaz (importat în proporţie de 60%). Unele ţări, printre care se numără şi Bulgaria, importă tot gazul de care au nevoie, fiind astfel extrem de vulnerabile la întreruperile în aprovizionare.
Comisia Europeană doreşte să se asigure că UE are capacitatea de a face faţă unor situaţii de criză. O nouă propunere invită la investiţii mai transparente în infrastructura energetică, astfel încât UE să poată estima dacă proiectele planificate vor putea acoperi cererea în viitor.
În plus, fiecare ţară va avea ca sarcină să desemneze o autoritate responsabilă cu monitorizarea situaţiei aprovizionării cu gaz. Printre atribuţiile acesteia se vor număra şi evaluarea riscurilor, organizarea acţiunilor preventive şi elaborarea planurilor pentru cazuri de urgenţă. La nevoie, pentru a se reduce riscul întreruperilor în aprovizionare, agenţia va cere să fie create rezerve suplimentare de gaz.
Propunerea se constituie într-o invitaţie la cooperare adresată statelor membre, în eventualitatea unor goluri în aprovizionarea cu gaz provenind din afara Uniunii Europene. Fluxul de gaz prin sistemul de conducte ar putea fi inversat spre a fi redirecţionat către regiunile cel mai puternic afectate. De asemenea, reţelele energetice pot fi extinse, astfel încât nicio ţară să nu rămână izolată. Investiţiile necesare în acest scop vor fi făcute în contextul planului european de redresare economică.
UE ia măsuri şi pentru diversificarea furnizorilor. De curând, a fost semnat un acord privind construcţia gazoductului Nabucco, care va transporta gaze din Asia Centrală, prin Turcia.
Măsuri pentru asigurarea aprovizionării cu gaz a UE