Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Luni, 29 iunie, va fi lansată Platforma pentru o tranziție justă care va ajuta statele membre să își elaboreze planurile teritoriale pentru o tranziție justă și să acceseze fonduri de la bugetul de peste 150 de miliarde de euro al Mecanismului pentru o tranziție justă. Această platformă online va oferi sprijin tehnic și consiliere părților interesate din sectorul public și privat din regiunile carbonifere și din alte regiuni cu emisii ridicate de dioxid de carbon, asigurând un acces facil la informații despre posibilitățile de finanțare și surse de asistență tehnică.
Platforma se va asigura că bugetul de 40 de miliarde de euro (în prețurile constante din 2018) propus în cadrul Fondului pentru o tranziție justă este direcționat către proiectele cele mai potrivite și că nicio regiune nu va fi neglijată. Totodată, platforma va sprijini accesul la schema specifică din cadrul InvestEU și la facilitatea de împrumut pentru sectorul public, care, alături de Fondul pentru o tranziție justă, constituie cei trei piloni ai Mecanismului pentru o tranziție justă. Platforma va oferi:
Platforma pentru o tranziție justă va fi lansată în cadrul unui eveniment online(link is external) luni, 29 iunie, de la ora 09:30, de către vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Evenimentul de lansare va marca debutul unei săptămâni de evenimente online dedicate regiunilor care utilizează intens cărbunele, lignitul, turba și șisturile bituminoase, precum și regiunilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon și organizate în cadrul Săptămânii virtuale a regiunilor carbonifere și al unui seminar dedicat regiunilor cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Aceste evenimente vor oferi părților interesate informații despre noutățile apărute la nivelul politicilor UE, dar și oportunitatea de a face schimb de bune practici. Pentru a consulta programul complet și pentru a vă înregistra faceți clic aici(link is external).
Etapele următoare
Către finele anului 2020, platforma va găzdui o bază de date cu proiecte și experți.
Membrii colegiului au declarat:
Vicepreședintele executiv pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, a declarat: „Prin Pactul verde îndrăznim să demonstrăm că este posibil un nou model de transformare favorabilă incluziunii, bazat pe o tranziție justă. Avem datoria de a profita de acest context în care ne reconstruim economiile și societățile pentru a clădi un viitor mai sustenabil pentru copiii și nepoții noștri. Cu ajutorul Platformei pentru o tranziție justă putem începe să facem primii pași în această direcție”.
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Prin lansarea Platformei pentru o tranziție justă facem un pas hotărât către o Europă neutră din punct de vedere climatic. Încurajez așadar autoritățile din toate statele membre să o folosească din plin în procesul de elaborare și implementare a unor planuri teritoriale pentru o tranziție justă care să promoveze reînnoirea economică, noi competențe și noi oportunități de angajare. Mă voi asigura că nicio regiune nu va fi exclusă, astfel încât toate regiunile și toți europenii să poată profita de avantajele unui viitor digital mai ecologic și mai echitabil.”
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „Platforma pentru o tranziție justă va oferi sprijin specific regiunilor care vor fi cele mai afectate de tranziția către o economie verde. Ea va concentra într-un singur loc expertiza din toate serviciile relevante ale Comisiei, pentru a garanta că regiunile care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon dispun de toate informațiile, instrumentele și sprijinul de care au nevoie pentru a-și transforma economiile într-un mod echitabil. ”
Context
Mecanismul pentru o tranziție justă face parte din demersurile Pactului verde european de a crea, până în 2050, o economie neutră din punct de vedere climatic în Europa. Mecanismul va urmări depășirea costurilor economice și sociale ale tranziției climatice în cele mai vulnerabile regiuni care utilizează intens combustibilii fosili și care au emisii ridicate de dioxid de carbon. Mecanismul este alcătuit din trei piloni de finanțare: Fondul pentru o tranziție justă, propus la 14 ianuarie 2020 și consolidat prin pachetul de măsuri de redresare din 27 mai, o schemă specifică pentru o tranziție justă din cadrul InvestEU și o facilitate de împrumut pentru sectorul public. Se preconizează că, în perioada 2021-2027, cei trei piloni vor mobiliza investiții de peste 150 de miliarde de euro în regiunile din UE care sunt cele mai vulnerabile la tranziția climatică.
Anunțată în Planul de investiții al Pactului verde european, Platforma pentru o tranziție justă are la bază activitățile Inițiativei pentru regiunile carbonifere aflate în tranziție, pe care le extinde, și face parte din Mecanismul pentru o tranziție justă. Platforma va avea trei direcții de lucru: asistența tehnică coordonată din partea Comisiei Europene și a Grupului BEI, un punct unic de acces și un serviciu de asistență pe internet, precum și organizarea de evenimente de promovare a participării părților interesate și a schimbului de bune practici.
Pentru mai multe informații, consultați:
NOTA DE INFORMARE: Întrebări și răspunsuri despre Mecanismul pentru o tranziție justă
Pagina web a Mecanismului pentru o tranziție justă
Pagina web a Platformei pentru o tranziție justă
Date de contact pentru presă
Vivian LOONELA
Telefon +32 2 296 67 12
Adresă vivian.loonela@ec.europa.eu
Sara SOUMILLION
Telefon +32 2 296 70 94
Adresă sara.soumillion@ec.europa.eu