Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia Europeană și Coaliția Breakthrough Energy au semnat în 17 octombrie un memorandum de înțelegere pentru a institui „Breakthrough Energy Europe” (BEE) – un fond comun de investiții care va ajuta companiile europene inovatoare să se dezvolte și să introducă pe piață tehnologii energetice nepoluante revoluționare. Prin această inițiativă, Comisia continuă să își asume un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice și să pună în aplicare prevederile Acordului de la Paris.
Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „Europa trebuie să continue să joace rolul de lider în combaterea schimbărilor climatice, atât pe teritoriul său, cât și la nivel mondial. Trebuie să depunem eforturi pentru modernizarea economiei și industriei europene pentru a atinge obiectivele ambițioase stabilite în vederea protejării planetei. Reunirea investițiilor publice și private în cadrul unor noi tehnologii energetice nepoluante inovatoare facilitează soluțiile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă Europa dorește să aibă un viitor care să garanteze bunăstarea tuturor cetățenilor ei, acesta va trebui să fie unul favorabil climei și sustenabil.”
Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru uniunea energetică, a declarat: „Pentru a atinge obiectivele noastre privind clima este nevoie, având în vedere dimensiunea și rapiditatea despre care este vorba, de o reflecție inovatoare și de măsuri îndrăznețe. Acest nou vehicul al investițiilor public-private este nu numai stabilit într-un timp record ci va servi, de asemenea, drept exemplu al forțelor noastre reunite pentru a accelera inovațiile revoluționare în Europa.”
Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a adăugat: Ne îndeplinim angajamentul de a stimula cooperarea dintre sectorul public și cel privat în ceea ce privește finanțarea inovării în domeniul energiilor nepoluante. Fondul în valoare de 100 de milioane EUR va viza inovatorii și întreprinderile din UE care au potențialul de a realiza reduceri semnificative și durabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră.”
Bill Gates, președinte al Breakthrough Energy Ventures, a declarat: „Avem nevoie de noi tehnologii pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Europa a demonstrat că este un lider valoros făcând investiții impresionante în cercetare și dezvoltare. Oamenii de știință și antreprenorii care dezvoltă inovații în domeniul combaterii schimbărilor climatice au nevoie de capital pentru a crea întreprinderi capabile să pună în aplicare respectivele inovații pe piața mondială. Fondul Breakthrough Energy Europe are menirea de a furniza acest capital.”
Fondul Breakthrough Energy Europe face legătura dintre finanțarea publică și capitalul de risc pe termen lung astfel încât cercetarea și inovarea în domeniul energiilor nepoluante să poată fi introduse pe piață mai rapid și mai eficient. Având o capitalizare de 100 de milioane EUR, fondul se va concentra asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a promovării eficienței energetice în domenii precum electricitatea, transportul, agricultura, producția de bunuri și clădirile. El este un proiect pilot care poate servi drept model pentru inițiative similare în alte domenii tematice.
Se preconizează ca fondul Breakthrough Energy Europe va fi operațional în 2019. Jumătate din capital va proveni din Breakthrough Energy(link is external), iar cealaltă jumătate din InnovFin(link is external) - instrumente financiare de partajare a riscurilor finanțate prin programul Orizont 2020, programul actual de cercetare și inovare al UE.
Context
Deoarece planeta noastră se confruntă tot mai mult cu consecințele imprevizibile ale schimbărilor climatice și ale epuizării resurselor, sunt necesare măsuri urgente în vederea adaptării la un model mai sustenabil. UE, care a jucat un rol decisiv în crearea coaliției ambițioase care a făcut posibilă adoptarea Acordului de la Paris în decembrie 2015, este un lider mondial în acțiunile în domeniul climei. Comisia Europeană a prezentat deja toate propunerile legislative care permit respectarea angajamentului UE de a reduce emisiile în Uniunea Europeană cu cel puțin 40% până în 2030. Dincolo de actualizarea și consolidarea legislației sale în domeniul energiei și al climei, UE elaborează măsuri de sprijin care vor stimula investițiile, vor duce la crearea de locuri de muncă, vor responsabiliza și vor moderniza sectoarele industriale. Comisia lucrează în prezent la o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Propunerea va fi publicată în noiembrie 2018, înainte de COP24 de la Katowice, Polonia.
În contextul conferinței privind schimbările climatice COP21 de la Paris, liderii mondiali au lansat inițiativa Mission Innovation(link is external), un parteneriat internațional pentru a accelera inovarea în domeniul energiilor nepoluante și a oferi un răspuns global pe termen lung la problema schimbărilor climatice.
Prin aderarea la Mission Innovation, 23 de țări și Comisia Europeană (în numele UE) s-au angajat să dubleze finanțarea cercetării și inovării în domeniul energiilor nepoluante până la aproximativ 30 de miliarde USD pe an până în 2021.
Cu aceeași ocazie, un grup de investitori din zece țări și-a anunțat intenția de a redirecționa inovarea dinspre laboratoare către piață, prin capital investit pe termen lung în fazele inițiale ale dezvoltării tehnologice, la un nivel fără precedent, în țările participante la Mission Innovation, înființând astfel Coaliția Breakthrough Energy.
În decembrie 2017, cu ocazia summitului One Planet de la Paris, Coaliția Breakthrough Energy a anunțat parteneriate public-privat pilot cu cinci membri ai Mission Innovation, inclusiv Comisia Europeană.
Persoane de contact pentru presă:
Lucia CAUDET (+32 2 295 61 82)
Mirna TALKO (+32 2 298 72 78)
Victoria VON HAMMERSTEIN-GESMOLD (+32 2 295 50 40)
Întrebări din partea publicului larg:
Europe Direct la numărul de telefon 00 800 67 89 10 11 sau prin email
Pagini utile
Bill Gates: 4 signs of progress on climate change(link is external)
Planul de acțiune privind finanțarea sustenabilă