Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Uniunea Europeană este hotărâtă să devină, până în 2050, primul bloc din lume care să fie neutru din punct de vedere climatic. Pentru aceasta este nevoie de investiții semnificative atât din partea UE și a sectorului public național, cât și din partea sectorului privat. Planul de investiții pentru Pactul ecologic european – Planul de investiții pentru o Europă durabilă – prezentat astăzi va mobiliza investiții publice și va contribui la deblocarea de fonduri private prin intermediul unor instrumente financiare ale UE, în special InvestEU, ceea ce ar duce la investiții în cuantum de minimum o mie de miliarde de euro.
Toate statele membre, regiunile și sectoarele vor trebui să aibă o contribuție la tranziție, însă intensitatea provocărilor este diferită. Unele regiuni vor fi afectate în mod particular și vor trece prin transformări economice și sociale profunde. Mecanismul pentru o tranziție justă va oferi sprijin financiar și practic specific pentru a-i ajuta pe lucrători și a genera investițiile necesare în regiunile respective.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus: „Oamenii sunt cei în jurul cărora s-a construit Pactul ecologic european, viziunea noastră pentru o Europă neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Ne așteaptă o transformare fără precedent, care va funcționa dacă va fi echitabilă și fiabilă pentru noi toți. Vom sprijini oamenii și regiunile care vor trebui să depună eforturi mai mari pentru realizarea acestei schimbări, pentru a ne asigura că nimeni nu este lăsat în urmă. Pactul ecologic implică nevoi ridicate de investiții, pe care le vom preschimba în oportunități de investiții. Planul pe care îl prezentăm astăzi, de a mobiliza cel puțin o mie de miliarde de euro, va arăta drumul și va debloca un val de investiții verzi.”
Vicepreședintele executiv pentru Pactul ecologic european, Frans Timmermans, a spus: „Tranziția necesară către neutralitate din punct de vedere climatic va spori bunăstarea oamenilor și competitivitatea Europei. Pentru ca aceasta să se realizeze, este nevoie de mai multe eforturi din partea cetățenilor, a sectoarelor și a regiunilor care se bazează într-o măsură mai mare decât alții pe combustibili fosili. Mecanismul pentru o tranziție justă va contribui la sprijinirea celor mai afectați prin sporirea atractivității investițiilor și propunerea unui pachet de sprijin financiar și practic în valoare de cel puțin 100 de miliarde de euro. Acesta este angajamentul nostru în numele solidarității și al echității.”
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv pentru o economie în serviciul cetățenilor, a adăugat: „Pentru ca Europa să treacă la o economie neutră din punct de vedere climatic, avem nevoie de angajamentul politic, dar și de investiții masive. Pactul ecologic arată hotărârea noastră de a atenua schimbările climatice, pe care o consolidăm acum cu un plan de finanțare. În primul rând, vom utiliza bugetul UE pentru a atrage fonduri private pentru proiecte ecologice peste tot în Europa și pentru a sprijini regiunile și oamenii cei mai afectați de tranziție. În al doilea rând, vom crea stimulentele de reglementare potrivite pentru ca investițiile verzi să fie fructuoase. În sfârșit, dar nu mai puțin important, vom ajuta autoritățile publice și actorii de pe piață să identifice și să dezvolte astfel de proiecte. Uniunea Europeană nu s-a construit într-o zi și nici o Europă ecologică nu se va ivi peste noapte. Trebuie să ne schimbăm modul de a gândi dacă vrem să realizăm investiții concentrându-ne pe sustenabilitate. Astăzi am făcut un pas important în această direcție.”
Planul de investiții pentru Pactul ecologic european
Planul de investiții pentru Pactul ecologic european va mobiliza fonduri UE și va crea un cadru favorabil care să faciliteze și să stimuleze investițiile publice și private necesare pentru tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic, verde, competitivă și incluzivă. Venind în completarea altor inițiative anunțate în cadrul Pactului ecologic, planul se bazează pe trei dimensiuni:
Mecanismul pentru o tranziție justă
Mecanismul pentru o tranziție justă este un instrument-cheie creat pentru a se asigura că tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic are loc în mod echitabil și că nimeni nu este lăsat în urmă. Deși toate regiunile vor avea nevoie de finanțare, iar Planul de investiții pentru Pactul ecologic european o va furniza, mecanismul asigură un sprijin țintit care să ajute la mobilizarea unui cuantum de cel puțin 100 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 în cele mai afectate regiuni, în scopul de a se atenua impactul socioeconomic al tranziției. Mecanismul va crea investițiile necesare pentru a ajuta lucrătorii și comunitățile care se bazează pe lanțul valoric al combustibililor fosili. Mecanismul va suplimenta contribuția substanțială de la bugetul UE prin intermediul tuturor instrumentelor care sunt relevante în mod direct pentru tranziție.
Mecanismul pentru o tranziție justă va consta în trei surse principale de finanțare:
1) Un fond pentru o tranziție justă, care va primi fonduri noi din partea UE în cuantum de 7,5 miliarde de euro, care se adaugă cuantumului inclus în propunerea Comisiei pentru următorul buget pe termen lung al UE. Pentru a putea valorifica partea din fond care le revine, statele membre vor trebui, în colaborare cu Comisia, să identifice teritoriile eligibile prin intermediul unor planuri teritoriale specifice privind tranziția justă. Statele membre vor trebui, de asemenea, să se angajeze să aloce, pentru fiecare euro din Fondul pentru o tranziție justă, fonduri din Fondul european de dezvoltare regională și din Fondul social european Plus și să furnizeze resurse naționale suplimentare Efectul cumulat va consta în finanțare în cuantum de 30-50 de miliarde de euro, care va mobiliza și mai multe investiții. Fondul va furniza în principal granturi regiunilor. De exemplu, va sprijini lucrătorii în dobândirea de abilități și competențe pentru viitoarea piață a forței de muncă și va ajuta IMM-urile, startup-urile și incubatoarele de afaceri să creeze noi oportunități economice în aceste regiuni. Totodată, fondul va sprijini investițiile în tranziția către o energie curată, de exemplu în eficiența energetică.
2) O schemă specifică pentru o tranziție justă în cadrul InvestEU, pentru mobilizarea de investiții în cuantum de până la 45 de miliarde de euro. Această schemă va încerca să atragă investiții private, inclusiv în energie și transporturi durabile, care să aducă beneficii regiunilor respective și să ajute economiile acestora să găsească surse noi de creștere.
3) Un mecanism de împrumut pentru sectorul public, în colaborare cu Banca Europeană de Investiții, cu garanții de la bugetul UE, pentru mobilizarea unor investiții de 25-30 de miliarde de euro. Mecanismul va fi folosit pentru împrumuturi acordate sectorului public, de exemplu în sectorul rețelelor de încălzire centralizată și în cel al renovării clădirilor. În martie 2020, Comisia va prezenta o propunere legislativă care să încadreze acest aspect.
Mecanismul pentru o tranziție justă vizează mai mult decât finanțarea: prin intermediul unei platforme dedicate tranziției juste, Comisia va furniza asistență tehnică statelor membre și investitorilor și se va asigura că sunt implicate comunitățile afectate, autoritățile locale, partenerii sociali și organizațiile neguvernamentale. Mecanismul pentru o tranziție justă va include un cadru de guvernanță puternic, axat pe planuri teritoriale specifice privind tranziția justă.
Context
La 11 decembrie 2019, Comisia a prezentat Pactul ecologic european, care descrie obiectivul ambițios al Europei de deveni, până în 2050, primul bloc din lume neutru din punct de vedere climatic. Tranziția Europei către o economie sustenabilă implică eforturi semnificative în privința investițiilor în toate sectoarele: pentru atingerea țintelor actuale în materie de climă și energie pentru 2030 va fi nevoie de investiții suplimentare de 260 de miliarde de euro pe an până în 2030.
Succesul Planului de investiții pentru Pactul ecologic european va depinde de gradul de angajare a tuturor actorilor implicați. Este absolut indispensabil ca statele membre și Parlamentul European să mențină nivelul ridicat de ambiție al propunerii Comisiei pe durata negocierilor cu privire la cadrul financiar viitor. Va fi extrem de important să se adopte rapid propunerea de regulament privind un Fond pentru o tranziție justă.
Comisia va monitoriza îndeaproape și va evalua progresele înregistrate pe acest parcurs al tranziției. În cadrul acestor eforturi, Comisia va ține anual un Summit pe tema investițiilor durabile, cu participarea tuturor părților implicate, și va continua să contribuie la promovarea și finanțarea tranziției. Comisia invită comunitatea investitorilor să utilizeze pe deplin condițiile favorabile de reglementare și nevoile în creștere continuă de investiții durabile, iar autoritățile să își asume un rol activ în identificarea și promovarea acestor investiții.
Pentru mai multe Informații
Fișe informative
Comunicarea Comisiei privind Planul de investiții pentru o Europă durabilă
Propunere de regulament de instituire a Fondului pentru o tranziție justă
Modificări ale Regulamentul privind dispozițiile comune