Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
08.02.2014 - Comisia lansează o consultare cu privire la modul în care UE poate lupta împotriva creșterii dramatice a traficului cu specii sălbatice de faună și floră
ED Targoviste

Comisia a lansat o consultare publică cu privire la modul în care UE poate fi mai eficace în combaterea traficului cu specii sălbatice. Aceasta vine ca răspuns la recenta creștere la nivel global a braconajului și a comerțului ilegal cu specii sălbatice, care se află în prezent la niveluri fără precedent pentru unele specii. De exemplu, în 2013 în Africa de Sud au fost braconați peste 1.000 de rinoceri, în comparație cu 13 în 2007, iar cornul de rinocer este acum mai valoros decât aurul. UE este o piață de destinație majoră și un important punct de tranzit pentru produsele ilegale din specii sălbatice, iar crima organizată joacă un rol din ce în ce mai substanțial în acest domeniu. Domnul Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Traficul cu specii sălbatice are un impact puternic asupra biodiversității și este nevoie să găsim mijloace de acțiune mai eficace. Această consultare este un prim pas către ceea ce sper că va constitui o schimbare majoră în abordarea noastră.” Doamna Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne, a declarat: „Traficul cu specii sălbatice creează profituri însemnate pentru grupurile infracționale organizate internaționale. Comunicarea pe care o adoptăm astăzi stabilește modul în care toate părțile interesate pot colabora pentru a combate această infracțiune, într-un mod cât mai eficient”. În ultimul deceniu, UE s-a implicat activ în lupta împotriva comerțului ilegal cu specii sălbatice, adoptând norme comerciale stricte pentru speciile pe cale de dispariție și sprijinind pe scară largă eforturile depuse de țările în curs de dezvoltare pentru combaterea traficului cu specii sălbatice. În ultimii 30 de ani, UE a alocat peste 500 de milioane de euro pentru conservarea biodiversității în Africa, având un portofoliu de proiecte aflate în derulare în valoare de aproximativ 160 de milioane de euro.

Infracțiunile împotriva speciilor sălbatice sunt foarte lucrative, iar cazurile de urmărire penală împotriva acestora sunt rare. Creșterea cererii de produse ilegale are consecințe devastatoare pentru o serie de specii care sunt deja amenințate. Amploarea crescută a problemei a ridicat întrebări cu privire la modul în care UE poate fi mai eficace în combaterea traficului cu specii sălbatice. Prin urmare, Comisia este interesată să afle opinia cetățenilor în legătură cu zece aspecte referitoare la traficul cu specii sălbatice, printre care se numără caracterul adecvat al cadrului actual, instrumentele care ar putea consolida eforturile existente pentru combaterea fenomenului, modul în care UE, în special, își poate aduce contribuția, îmbunătățind cunoștințele și datele de care dispune, precum și posibilitatea unor sancțiuni mai severe.
Observațiile pot fi trimise până la 10 aprilie 2014 la adresa:http://ec.europa.eu/yourvoice/.

Următorii pași
Rezultatele acestei consultări și ale conferinței care va avea loc la data de 10 aprilie 2014 vor contribui la revizuirea politicilor și a măsurilor UE existente în acest domeniu, cu scopul de a ajuta UE să îndeplinească un rol mai eficace în rezolvarea problemei.

Context
Traficul cu specii sălbatice (comerțul transfrontalier ilegal cu resurse biologice capturate din sălbăticie, inclusiv comerțul cu cherestea și specii marine) nu este un fenomen nou, dar amploarea, natura și impactul acestuia s-au schimbat considerabil în ultimii ani.
Traficul cu specii sălbatice a devenit unul dintre cele mai profitabile tipuri de activități infracționale transnaționale la nivel global, din cauza cererii ridicate și în continuă creștere de produse din specii sălbatice, în special în Asia. Gradul redus de sensibilizare, riscul minim de depistare și nivelurile scăzute ale sancțiunilor fac această activitate deosebit de atractivă pentru rețelele de crimă organizată din UE și din afara acesteia.

Numărul de elefanți africani uciși ilegal s-a dublat în ultimii zece ani, 22.000 de elefanți fiind braconați în anul 2012; braconajul rinocerilor s-a intensificat în Africa de Sud, prețul cornului de rinocer fiind de 40.000 EUR/kilogram, iar, în prezent, braconajul este cauza a 78% din cazurile de moarte a tigrilor de Sumatra. Oasele de tigru se vând cu 900 de euro/kilogram.
Traficul cu specii sălbatice privează multe dintre cele mai marginalizate popoare ale lumii, inclusiv comunități indigene, de oportunități importante care să le asigure mijloace de subzistență sustenabile. Legăturile dintre acesta, corupție și fluxurile financiare ilegale, prin spălare de bani, de exemplu, subminează statul de drept și buna guvernanță. De asemenea, acesta perpetuează instabilitatea regională în Africa Centrală, unde anumite grupuri de miliție folosesc venituri provenite din traficul cu specii sălbatice pentru a-și finanța activitățile. Acest tip de trafic subminează biodiversitatea și, prin urmare, amenință sănătatea unor ecosisteme vitale.

Persoană de contact:
Joe Hennon (+ 32 2 295 35 93)

Pentru public: Europe Direct prin telefon, la 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e-mail

Pagini Utile


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european