Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
07.11.2013 - Mediu: 12 orașe candidează pentru premiul „Capitala europeană verde” 2016
ED Targoviste

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la titlul de Capitală europeană verde în 2016 a expirat și în competiție au intrat următoarele 12 orașe din 11 țări diferite: Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franța), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania), Pitești (România).

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Mă bucură numărul mare de candidaturi pentru premiul «Capitala europeană verde». Acest lucru arată angajamentul orașelor europene de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor lor și calitatea mediului înconjurător. Inițiativa «Capitala europeană verde» oferă o platformă pentru a împărtăși cele mai bune practici, a face schimb idei și a da exemple altor orașe. Le urez mult succes tuturor candidaților din cadrul competiției pentru 2016!” Premiul „Capitala europeană verde” este acordat unui oraș care ocupă o poziție de lider în materie de management urban ecologic. Aceste orașe urmăresc să instituie standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultând dorințele cetățenilor și promovând soluții inovatoare la provocările din domeniul mediului.

Anul acesta, pentru prima dată, au fost eligibile să candideze la titlul pentru 2016 orașe din întreaga Europă având cel puțin 100 000 de locuitori. În anii precedenți, numai orașele cu o populație de peste 200 000 de locuitori erau eligibile. Întrucât s-a dat și orașelor mai mici posibilitatea de a candida, peste jumătate din candidaturi provin din partea unor orașe cu mai puțin de 200 000 de locuitori.

Un grup de experți internaționali va efectua o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ atenuarea și adaptarea la schimbările climatice; transporturile locale; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea durabilă a terenurilor; natura și biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deșeuri produse și gestionarea acestora; gestionarea apei; tratarea apelor uzate; ecoinovarea și crearea durabilă de
 locuri de muncă; performanța energetică, precum și gestionarea integrată a mediului.

În 2014, orașele preselecționate vor fi invitate să își prezinte propunerile în fața unui juriu internațional, care va evalua cât sunt de dedicate să aducă îmbunătățiri constante în materie de mediu, precum și obiectivele lor viitoare. Juriul va evalua, de asemenea, capacitatea orașelor respective de a comunica cu cetățenii și va examina totodată posibilitatea ca acestea să constituie un exemplu și să promoveze cele mai bune practici în alte orașe europene. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de inspirație pentru alte orașe, experiența arată că orașul câștigător beneficiază de pe urma unei vizibilități publice mai accentuate, care îi poate îmbunătăți reputația și atractivitatea ca destinație turistică sau ca loc în care oamenii vor să muncească și să trăiască.

Câștigătorul va fi anunțat în luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeană verde din 2014.

Context
Din 2010, când a avut loc prima ediție a competiției, șase orașe au primit titlul de „Capitală europeană verde”. Stockholm a fost primul câștigător, apoi Hamburg, în 2011, și Vitoria-Gasteiz în 2012. Deținătorul premiului pentru 2013 este Nantes. Copenhaga a obținut titlul pentru 2014, iar Bristol pentru 2015.

Juriul care decernează premiul „Capitala europeană verde” este alcătuit din reprezentanți ai Comisiei Europene, ai Parlamentului European, ai Comitetului Regiunilor, ai Agenției Europene de Mediu, ai ICLEI – Autoritățile locale în sprijinul durabilității, ai Biroului Pactului Primarilor și ai Biroului European pentru Mediu.

Europa este în prezent o societate predominant urbană, peste două treimi dintre europeni locuind în orașe și municipii. Multe provocări de mediu cu care se confruntă societatea își au originea în zonele urbane, dar tot în aceste zone se găsesc și soluțiile.

Pagini Utile

  1. www.europeangreencapital.eu
  2. Pagina de Facebook dedicată concursului
  3. Twitter: http://twitter.com/EU_GreenCapital sau trimiteți un tweet la @EU_GreenCapital


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european