Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Vitoria-Gasteiz şi Nantes, desemnate capitalele verzi ale Europei pentru anii 2012 şi 2013.
După Stockholmîn 2010 şi Hamburgîn 2011, este rândul oraşelor Vitoria-Gasteiz (Spania) şi Nantes (Franţa) să fie recompensate pentru eforturile depuse în favoarea unui spaţiu urban care să respecte mediul.
În Vitoria-Gasteiz, desemnată capitala verde a anului 2012, centrul este înconjurat de o centură de verdeaţă care permite ca toţi cetăţenii să locuiască la mai puţin de 300 m de un spaţiu verde. În plus, oraşul şi-a redus consumul de apă şi urmăreşte să atingă valori inferioare pragului de 100 l/ persoană/ zi.
Nantes a fost desemnat laureatul anului 2013 pentru că a mizat pe o politică ambiţioasă privind transportul. Primul oraş francez care a reintrodus cu succes tramvaiele electrice, Nantes se bucură acum de o calitate a aerului de invidiat. Mai mult, estimează că va reuşi să-şi reducă emisiile de CO2 cu 25% până în 2020.
Premiul "Capitala verde a Europei" răsplăteşte an de an eforturile excepţionale depuse de oraşele europene pentru a proteja mediul şia se dezvolta durabil. Când desemnează oraşele câştigătoare, juriul urmăreşte unsprezece criterii de mediu, cum ar fi contribuţia locală la lupta împotriva schimbărilor climatice şi tratarea apelor menajere.
În prezent, patru europeni din cinci trăiesc într-o aglomerare urbană. Calitatea vieţii acestora depinde aşadar de eforturile depuse de edili pentru a ameliora mediul urban - amenajarea spaţiilor verzi, gestionarea deşeurilor, dezvoltarea transportului public etc.
Se doreşte ca acordarea titlului de "capitală verde" să transforme aceste oraşe în modele de urmat în materie de dezvoltare urbană durabilă.
etalii despre premiul "Capitala verde a Europei"
Prezentarea oraşului Vitoria-Gasteiz, capitala verde a Europei pentru anul 2012
Prezentarea oraşului Nantes, capitala verde a Europei pentru anul 2013