Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
31.03.2009 - UE ia masuri pentru eliminarea treptata a becurilor energofage
ED Targoviste
        Comisia Europeana a adoptat, doua masuri menite sa creasca eficienta energetica a becurilor folosite in locuinte si birouri, dar si a celor folosite pentru iluminarea strazilor sau in industrie.

        Producatorii sustin, la randul lor, ca sistemele inteligente de iluminat vor asigura o economie consistenta de energie. Potrivit Comisiei, cele doua masuri adoptate ar putea reduce factura de energie a europenilor cu 11 miliarde de euro anual.

        Masurile vor elimina treptat toate becurile electrice incandescente si cele ineficiente cu halogen pana in 2012. In acelasi timp, gospodariile vor putea alege intre becurile compacte fluorescente (CFL), care utilizeaza cu pana la 75% mai putina energie decat becurile traditionale sau cele cu halogeni eficienti, care economisesc energie intre 25% si 50%.

        Potrivit Comisiei, cele doua masuri adoptate prin Directiva Ecologica vor reduce factura de energie a europenilor cu 11 miliarde de euro anual, economisind, totodata, echivalentul consumului energetic al Belgiei, pana in 2020. La acestea se adauga o reducere a CO2 cu 32 milioane de tone.

        Drumul spre adoptarea masurilor nu a fost totusi lipsit de obstacole. Au existat obiectii privind faptul ca becurile energofage ar putea avea efecte secundare asupra persoanelor suferinde de unele boli precum epilepsie, lupus, migrene si autism. Continutul de mercur al unor becuri cu halogen a fost si el criticat pentru inlocuirea unei probleme de mediu cu o alta.

        Comisia sustine totusi ca un comitet stiintific a examinat indeaproape toate aspectele medicale si confirma ca noul tip de becuri nu afecteaza sanatatea.

        Purtatorul de cuvant al comisiei pentru energie, Ferran Tarrandellas Espuny, a precizat ca eventualele ingrijorari referitoare la mercur sunt nefondate, intrucat nivelul de mercur din becuri este „acceptabil conform legislatiei europene”.
De fapt, noile reglementari ar reduce continutul de mercur prin scaderea cererii de energie din termocentralele bazate pe carbune care emit acest gaz in procesul lor industrial.

        Pe de alta parte, organizatiile neguvernamentale au salutat interzicerea becurilor energofage, considerandu-le un pas mult-asteptat spre imbunatatirea eficientei energetice in Europa.

Sursa: www.euractiv.ro


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european