Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
În următorii trei ani, UE va interzice treptat becurile clasice, în favoarea unei noi generaţii de produse eficiente din punct de vedere energetic.
Conform reglementărilor care intră în vigoare în septembrie, producătorii şi importatorii nu mai pot vinde în UE becuri incandescente cu lumină clară şi cu o putere egală sau mai mare de 100 W. Magazinele pot însă continua să le comercializeze, până la epuizarea stocurilor. |
Aceste măsuri vor permite, până în 2020, economii de energie care ar acoperi consumul anual a 23 de milioane de locuinţe, adică echivalentul consumului de energie electrică al Belgiei. De asemenea, va conduce la o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 32 de milioane de tone pe an, ceea ce înseamnă aproape 10% din emisiile anuale de gaze cu efect de seră înregistrate la nivel mondial.
Introduse în urmă cu 130 de ani, becurile incandescente clasice transformă în lumină doar 5% din energia pe care o consumă, restul risipindu-se sub formă de căldură. Ele produc cantităţi de deşeuri mult mai mari decât produsele noi printre care se numără becurile fluorescente compacte, becurile halogene ecologice sau diodele luminescente.
Becurile fluorescente folosesc cu 65-80% mai puţină energie decât cele incandescente, reprezentând în prezent cea mai eficientă alternativă de pe piaţa europeană. Mulţi consumatori ezită însă să le folosească, arătându-se îngrijoraţi de preţul, impactul asupra sănătăţii şi estetica acestora.
Becurile fluorescente sunt mai scumpe la achiziţie, dar mai avantajoase în final, datorită consumului redus şi duratei de viaţă mult mai mari. UE a estimat că o familie poate economisi cel puţin 50 de euro pe an, folosind becuri economice.
Comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, crede că, treptat, consumatorii vor trece la utilizarea produselor eficiente energetic. „Ideile excelente nu sunt întotdeauna asimilate rapid”, scria acesta într-un comentariu postat de curând pe blog. Comisarul este de părere că interdicţia va favoriza îmbunătăţirea mijloacelor de iluminat.
Pentru a clarifica procesul, schimbările sunt explicate pe site-ul Comisiei, în 22 de limbi oficiale.
Reglementările se referă doar la sursele de lumină nondirecţionale (care emit lumină în toate direcţiile). Norme similare vor fi adoptate, cel mai probabil în 2010, pentru sursele de lumină direcţionale.