Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Negocierile de la Copenhaga din decembrie privind climatul care urmaresc obtinerea unui tratat care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto trebuie salvate de la esec. Cu aceasta misiune se intalnesc sefii de stat ai tarilor membre ONU in 22 septembrie la New York si apoi in 24 si 25 septembrie la Pittsburgh. Cea mai mare provocare a incheierii unui acord la Copenhaga este aceea de a distribui in mod egal responsabilitatile intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare.
Reuniunea de marti de la New York a fost convocata de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon care ceruse saptamana trecuta sefilor de guvern din intreaga lume sa continue sa avanseze in negocierile privind clima, declarandu-se foarte preocupat de blocarea acestora. Reprezentantii tarilor G20 se intalnesc apoi la Pittsburgh, unde alaturi de situatia economica mondiala, problema incalzirii climatice este si ea pe agenda.
Reuniunile din Statele Unite ar putea debloca negocierile care sunt in impas mai ales din cauza neintelegerilor privind termenele de aplicare a reducerilor emisiilor poluante, europenii dorind un calendar mai rapid fata de americani. Este vorba de stabilirea unui obiectiv pe termen mediu de reducere a emisiilor cu efect de sera cu 25%-40% pana in 2020, precum si a unui obiectiv pe termen lung de reducere a emisiilor cu cel putin 80% pana in 2050, comparativ cu anul 1990.
Tony Blair: protejarea mediului ar putea crea 10 milioane de locuri de munca
Inaintea acestor reuniuni importante, fostul premier britanic, Tony Blair, spera ca va reusi deblocarea negocierilor lansand ideea ca peste 10 milioane de locuri de munca vor fi create in tarile dezvoltate pana in 2020, daca se accepta o reducere drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera, scrie AP.
Blair conduce o Initiativa pentru mediu care
si-a publicat luni un raport. Acesta arata ca un acord mondial privind climatul ar creste PIB-ul mondial cu 0,8% in urmatorii ani. (HotNews.ro)
Copenhaga, decembrie 2009
In perioada 7-18 decembrie, reprezentanti din 191 de tari se vor reuni la Copenhaga pentru ultima runda de negocieri privind un nou acord global de reducere a emisiilor poluante. Acordul aflat in vigoare, cunoscutul Protocol de la Kyoto, va expira peste 3 ani, in decembrie 2012. Negocierile de la Copenhaga ar urma sa ratifice un nou tratat de clima care sa fie aplicat incepand cu 2013.
Cea mai mare provocare a incheierii unui acord la Copenhaga este aceea de a distribui in mod egal responsabilitatile intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare. Pe langa reduceri ambitioase de emisii, statele dezvoltate trebuie sa ofere finantele si tehnologia necesare pentru a permite tarilor mai sarace sa dezvolte surse de energie cu emisii reduse de dioxid de carbon si sa se adapteze la schimbarile climatice deja existente.
Mai mult, ultimele rapoarte stiintifice avertizeaza ca efectele adverse ale schimbarilor climatice sunt mult mai rapide si mult mai grave decat se credea pana acum, in prim plan aflandu-se rezervele de apa, topirea ghetarilor si cresterea nivelului oceanelor.