Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Conform constatărilor din raport, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei și intensității pericolului de incendii în Europa. Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea țărilor, suprafața totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani. Cu toate acestea, datorită unei mai bune pregătiri și unei reacții mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești.
Principalele constatări ale raportului
Cartografierea rapidă realizată de serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență(link is external) a fost activată de 35 de ori pentru a se solicita ajutor în scopul combaterii incendiilor forestiere în 2019, cele mai multe activări anuale de până acum.
Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de cinci ori pentru incendii de pădure și a fost modernizat prin intermediul rescEU în 2019, creându-se o rezervă europeană nouă care include avioane și elicoptere de stingere a incendiilor.
Strategia în domeniul biodiversității, propusă în mai ca parte din Pactul verde european, prevede acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății pădurilor europene și consolidarea rezilienței noastre la incendiile forestiere, incluzând și obiectivul de plantare a cel puțin 3 miliarde de copaci până în 2030.
Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, responsabilă de Centrul Comun de Cercetare, a declarat: „De peste douăzeci de ani, Centrul Comun de Cercetare lucrează cu țări de pe teritoriul întregii Europe pentru a furniza informațiile cele mai actuale despre tendințele cu privire la incendiile de pădure, contribuind la eforturile de prevenire și diminuând impactul dezastruos care se produce atunci când izbucnesc incendii. Modificarea condițiilor meteorologice asociată cu schimbările climatice sporește riscul izbucnirii unor incendii forestiere peste tot în lume. Cunoștințele și dovezile științifice sunt esențiale pentru luarea celor mai eficace măsuri pentru prevenirea acestor incendii, ocrotirea pădurilor noastre, conservarea biodiversității și protejarea vieților.”
Comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, a declarat: „Europenii au văzut imagini înfiorătoare cu incendii de pădure de pe coasta de vest a Statelor Unite, din Siberia, Australia și regiunea amazoniană. Focul a devastat însă și pădurile Europei. O parte din soluția care ne va permite să evităm producerea unui eveniment de dimensiuni atât de catastrofale constă în protejarea și gestionarea pădurilor noastre astfel încât să le scadă vulnerabilitatea la incendii, lăsând și natura să se apere.”
Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a spus: „Datele și informațiile privind riscurile de incendii forestiere și de răspândire a acestora sunt vitale, întrucât ne ajută să le prevenim și să fim pregătiți, dar și să reacționăm mai rapid și mai eficace atunci când izbucnesc incendii de pădure dezastruoase. Datorită rescEU și mecanismului de protecție civilă al UE consolidat, suntem gata să sărim în ajutor pretutindeni în Europa și dincolo de granițele ei.”
Context
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei are o contribuție esențială la reducerea riscurilor legate de dezastrele provocate de incendii de pădure în Europa și pe plan mondial, prin intermediul dezvoltării și funcționării EFFIS și a sistemului mondial de informare privind incendiile forestiere (GWIS).
Rapoartele privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord constituie o sursă incomparabilă de informații pentru entitățile responsabile de gestionarea incendiilor și factorii de decizie din țările europene și din cele învecinate. Acestea furnizează statistici oficiale cu privire la impactul incendiilor de pădure, raportate anual de administrațiile responsabile cu gestionarea incendiilor din țările respective.
Informații suplimentare
Raportul pe 2019 privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord
Sistemul european de informare privind incendiile forestiere
Date de contact pentru presă
Susanne CONZE
Telefon + 32 2 298 02 36
Adresă susanne.conze@ec.europa.eu
Sinéad MEEHAN - VAN DRUTEN
Telefon + 32 2 298 40 94
Adresă sinead.meehan-van-druten@ec.europa.eu