Doriți să aflați mai multe despre Uniunea Europeană și să participați la o discuție despre viitorul său?
Comisia Europeană a prezentat azi o propunere de revizuire a vechilor norme de impozitare a produselor energetice în Uniunea Europeană. Noile norme îşi propun să restructureze modul de impozitare a produselor energetice, pentru a elimina dezechilibrele actuale şi pentru a ţine cont atât de emisiile de CO2 ale acestora, cât şi de conţinutul lor energetic. Impozitele actuale vor fi defalcate în două componente care, luate împreună, vor determina rata totală de impozitare a unui produs.
Comisia doreşte să promoveze eficienţa energetică şi consumul de produse mai ecologice, evitând în acelaşi timp denaturarea concurenţei pe piaţa unică. Propunerea va ajuta statele membre să îşi redefinească structura generală de impozitare într-un mod care să contribuie la creştere şi la ocuparea forţei de muncă, prin deplasarea sarcinii fiscale de la salarii către consum. Directiva revizuită va intra în vigoare în 2013. Graţie perioadelor de tranziţie lungi, până în 2023, prevăzute pentru alinierea completă a impozitării conţinutului energetic, industria va dispune de timp suficient pentru a se adapta la noua structură de impozitare.
Algirdas Šemeta, Comisarul UE pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, a declarat: „Modernizarea sistemului de impozitare a energiei se face la momentul potrivit. Statele membre îşi elaborează în prezent strategiile de ieşire din criză şi de îndeplinire a obiectivelor fixate de «Europa 2020» şi cer să se ia măsuri care să ducă la reducerea dependenţei de combustibilii fosili. Este necesară de o impozitare corectă şi transparentă a energiei pentru a ne putea îndeplini obiectivele energetice şi de combatere a schimbărilor climatice. Ţelul nostru comun este o economie a UE mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologică şi mai competitivă. Prezenta propunere, care dă un puternic semnal întreprinderilor şi consumatorilor în ceea ce priveşte preţul CO2, reprezintă şi o ocazie de deplasare a sarcinii fiscale de la salarii către consum, favorizând o impozitare care să stimuleze creşterea.”
Impozitarea produselor energetice este armonizată la nivelul UE într-o anumită măsură. Directiva privind impozitarea energiei stabileşte deja în prezent rate minime de impozitare a produselor energetice utilizate drept carburant şi combustibil pentru încălzire, precum şi a energiei electrice. Totuşi, respectiva directivă este depăşită şi îi lipseşte coerenţa. O impozitare bazată pe volumul de produse energetice consumat nu contribuie la atingerea obiectivelor energetice şi de combatere a schimbărilor climatice ale UE. De asemenea, aceasta nu reuşeşte să stabilească stimulente economice pentru a încuraja creşterea şi crearea de locuri de muncă. Impozitarea produselor energetice trebuie să ţină mai bine cont de conţinutul energetic şi de impactul asupra mediului pe care îl au acestea.
Elemente esenţiale Directiva revizuită privind impozitarea energiei va permite statelor membre să utilizeze impozitele într-un mod optim şi, în final, să sprijine „creşterea durabilă”. Pentru aceasta, directiva propune defalcarea ratei minime de impozitare în două părţi:
Se iau în considerare aspectele sociale, statele membre având posibilitatea de a scuti în totalitate de impozit energia consumată pentru încălzirea gospodăriilor, fără a ţine cont de produsul energetic utilizat. Graţie perioadelor de tranziţie lungi, până în 2023, prevăzute pentru alinierea completă a impozitării conţinutului energetic, industria va dispune de timp suficient pentru a se adapta la noua structură de impozitare.
Avantajele revizuirii impozitării energiei
Următoarele etape
Propunerea va fi acum discutată în Parlamentul European şi în Consiliu şi se estimează că va intra în vigoare în 2013. Aceasta prevede, după caz, o introducere treptată a noului sistem de impozitare.
Pagini UtileÎnregistrarea conferinţei de presă susţinute de comisarul Algirdas Semetas, responsabil cu portofoliul impozitării şi uniunii vamale, poate fi urmărită pe pagina de internet a EbS.