Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste Evenimente - ED Targoviste
Sună gratuit pentru informații despre Uniunea Europeană
UE Flag ONG

BJDB

NoutatiNOUTĂŢI - Pactul ecologic european
09.07.2012 - Cipru, Croaţia, Malta şi Grecia, pe primele locuri
ED Targoviste

        Calitatea apei se îmbunătăţeşte în aproape toate locurile pentru scăldat din Europa, fiind suficient de curată pentru a permite înotul.

        Rezultatele raportului anual privind apa pentru scăldat  realizat de Agenţia Europeană de Mediu, se bazează pe eşantioane prelevate periodic din peste 22.000 de locaţii amenajate pentru scăldat în zonele de coastă şi din interiorul continentului european.

        De anul trecut şi până în prezent, numărul locaţiilor în care calitatea apei este „excelentă” a crescut cu 3,5%, iar cel al locaţiilor în care calitatea apei este „suficient de bună”, cu 1%. Standardele minime impuse de UE nu au fost întrunite de mai puţin de 2% din locurile pentru scăldat.

Înainte de a înota, verificaţi calitatea apei

  • Mai multe informaţii despre apa pentru scăldat din zona în care vă aflaţi  .
  • Descărcaţi date şi consultaţi hărţi interactive utilizând Sistemul european de informaţii privind apa (WISE)  .
  • Comunicaţi informaţii despre starea apei din regiunea dumneavoastră cu ajutorul site-ului Eye on Earth  .
  • Verificaţi simbolurile privind calitatea apei pentru scăldat  din locul în care doriţi să înotaţi.

Testarea apei în 2011

        Apa de mare, cea a râurilor şi a lacurilor europene este testată periodic pentru identificarea poluanţilor şi a unor bacterii precum E. coli, care ar putea indica prezenţa apelor uzate sau a deşeurilor provenind de la ferme de animale.

        Deşi, în comparaţie cu anul 2010, numărul locaţiilor care îndeplinesc standardele europene minime în materie de calitate a fost mai mare, există ţări care au obţinut rezultate excepţionale.

Clasamentul

        Pe primele locuri în 2011 s-au situat Cipru, Croaţia, Malta şi Grecia, unde în peste 90% din locaţii calitatea apei pentru scăldat a fost „excelentă”. Restul de 10% au îndeplinit cerinţele obligatorii.

        Pe ultimele locuri s-au aflat Ţările de Jos, Bulgaria, Letonia, Luxemburg şi Belgia, unde un număr relativ mic de locaţii au întrunit standardele europene minime.

        Potrivit raportului Agenţiei Europene de Mediu, în 2011, apele din România au îndeplinit cerinţele obligatorii în proporţie de 100%.

        Per total, calitatea apei pentru scăldat din UE s-a îmbunătăţit constant începând din 1990. Proporţia apelor de coastă care nu respectă standardele UE a scăzut de la 9,2% în 1990, la 1,5% în 2011. În cazul apelor interioare, s-a atins cel mai scăzut grad de neconformare de până acum, 2,4% în 2011, faţă de 11,9% în 1990.

Mai multe informaţii despre calitatea apei şi mediu 
Călătorind prin Europa (2012-2013)


NoutatiALTE NOUTĂŢI - Pactul ecologic european